Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom - Wnętrza 2015

Planujemy kuchnię

Piękna, pachnąca i dobrze zorganizowana. Najlepiej – reprezentacyjna. Ale najważniejsze, żeby tworzyła miłą atmosferę i... wydawała regularne posiłki. Czy to opis ideału kobiecości z czasów patriarchatu? Ależ nie. Chodzi o zestaw wymogów, jakim powinna sprostać nowoczesna kuchnia.

KUCHNIA PEŁNA ZALET

Czyli komfortowa, estetyczna, jasna i przede wszystkim duża. Czy jednak na pewno? Na etapie prac koncepcyjnych nad projektem domu jesteśmy skłonni powiększać jej metraż w nieskończoność. Jednak ci, którzy zrobili to bez zastanowienia, często nie są usatysfakcjonowani. Bo duża kuchnia to duże odległości do pokonania. W salonie czy w jadalni, w których zwykle koncentrujemy się na jednej czynności, układ pomieszczenia ma mniejsze znaczenie.

 

Przyrządzanie posiłków wymaga jednak nieprzerwanego poruszania się pomiędzy kilkoma punktami: lodówką, zlewozmywakiem, kuchenką, piekarnikiem i zmywarką. Gdy dodamy do tego – coraz częściej projektowaną, bo bardzo praktyczną – spiżarnię, okaże się, że w kuchni bardziej niż wolna przestrzeń przydaje się doskonały plan. Wzajemny układ urządzeń wpływa bowiem na wygodę ich użytkowania i na liczbę pokonanych podczas kulinarnych czynności metrów.

 

Ale to nie wszystko. Komfort w kuchni to także odpowiednie materiały wykończeniowe ścian i podłogi – odporne i trwałe, które zachowają urodę przez lata przy minimum naszego wysiłku. To również dobrane do potrzeb, estetyczne meble i niezawodne urządzenia AGD. Wreszcie światło, które nie świecąc w oczy, zapewni nam wygodne i bezpieczne warunki pracy, w razie potrzeby pomoże znaleźć igłę w stogu siana, a wieczorami wykreuje niezapomniany nastrój.

fot. BULTHAUP

Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!