Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom - Wnętrza 2017

Ściany i podłogi w kuchni

Kiedyś w kuchniach królowały płytki. Dziś mają one silną konkurencję. Panele, cegła, kamień, farby, szkło, a nawet tapety. Wszystkie efektowne, oryginalne i odporne na kuchenne rewolucje kończące się czyszczeniem.

ZGRANY DUET

Mimo różnorodności materiałów wykończeniowych większość osób decyduje się na płytki ceramiczne. Mają one wiele zalet – dają możliwość łatwego dostosowania do przestrzeni i układu mebli kuchennych, są wyjątkowo trwałe i łatwe w czyszczeniu. W kuchni najlepiej sprawdza się glazura, szkliwiony gres, a także szkliwiony klinkier. Unikać należy płytek nieszkliwionych, gresu technicznego i polerowanego, z których trudno zmyć zabrudzenia. W przypadku glazury warto zwrócić uwagę na odporność na plamienie (klasa 5 jest najwyższa).

 

Istotna kwestia to dobór formatu płytek. Na wąskiej przestrzeni między blatem a linią górnych szafek najlepiej sprawdzają się mniejsze, np. w rozmiarze 20 x 20 cm, a także mozaika. Wciąż modne wielkoformatowe płytki (np. 30 x 60 lub 60 x 90 cm) mogą przysporzyć sporo problemów z układaniem i przycinaniem. Różnorodnym wykończeniem ścian często podkreślamy nieformalny podział przestrzeni.

 

Doskonałym, sprawdzonym towarzystwem dla płytek jest w kuchni farba. Powinna to być jednak farba o szczególnych właściwościach, łatwa do zmywania, odporna na działanie pary. Wybierajmy te z klasą I – odporne na zmywanie na mokro.

fot. FFiL Śnieżka

Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!