Budynek bez kominów to w naszym kraju rzadkość. Chociaż jest to możliwe, jeżeli zdecydujemy się na wentylację mechaniczną i np. pompę ciepła. Częściej jednak projektant i inwestor muszą postanowić o tym, ile, gdzie i jakich kominów ma stanąć.
CO W KOMINIE?
Kominy różnią się wieloma cechami, z których najbardziej rzucające się w oczy to wielkość i materiał. Lecz najważniejsze jest to, do czego służą biegnące w nich kanały. To determinuje wszystkie pozostałe parametry. Odmienne wymagania ma kocioł gazowy, kominek, okap kuchenny. W związku z tym wyróżniamy 3 rodzaje kanałów kominowych:
- spalinowe - do urządzeń na gaz i olej opałowy;
- dymowe - do kotłów na paliwa stałe, kominków i pieców;
- wentylacyjne - usuwające zużyte i zanieczyszczone powietrze, do nich przyłącza się również okapy kuchenne.
TEMPERATURA, SZCZELNOŚĆ, KONDENSAT
Pomiędzy kanałami spalinowymi i dymowymi występują zasadnicze różnice pod względem ich 3 najważniejszych cech:
- wytrzymałości na wysoką temperaturę;
- szczelności;
- odporności na działanie kondensatu ze spalin albo dymu (nasiąkliwości).
A od tych parametrów zależy bezpieczeństwo i trwałość kominów.
Jarosław Antkiewicz