Po kątem norm i zaleceń dotyczących składu wody, jej przydatność do użycia określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 858) oraz Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010 r., zmieniające rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z dn. 29 kwietnia 2010 r.).
Zestaw podstawowych wskaźników jakości wody
Oznaczenie |
Jednostka miary |
Norma2 |
Wskaźniki mikrobiologiczne |
Bakterie grupy E. coli w 100 ml wody |
j.t.k.(ogólna liczba bakterii) |
0 |
Paciorkowce kałowe (enterokoki) w 100 ml wody |
0 |
Wskaźniki chemiczne |
mangan |
µg/l(mg/l1) |
50 (0,0501) |
żelazo |
µg/l(mg/l1) |
200 (0,2001) |
twardość ogólna |
mgCaCO3/l |
60–500 |
azotany4 |
mg/l |
50 |
azotyny4 |
mg/l |
0,50 |
jon amonowy (amoniak) |
mg/l |
0,50 |
utlenialność z KMnO4 (indeks nadmanganianowi) |
mgO2/l |
5 |
przewodność |
µS/cm |
2500 |
chlorki3 |
mg/l |
250 |
siarczany3 |
mg/l |
250 |
Wskaźniki fizyczne |
barwa |
mgPt/dm3 - |
151 akceptowalna2 |
mętność |
NTU |
1 |
zapach |
- |
akceptowalny |
smak |
- |
akceptowalny |
odczyn pH3 |
- |
6,5–9,5 |
1 Wg Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 858. 2 Wg Dz. U. z dn. 29 kwietnia 2010 r. 3 Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody. 4 Warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3≤1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych oznaczają: stężenie azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l.
|
Równie ważne jak wymagania normatywne są własne odczucia i obserwacje, oraz wpływ wody na naszą skórę, zdrowie i domowe urządzenia AGD. Woda musi być bowiem smaczna, bezbarwna, przezroczysta, bezwonna i zdrowa.
Na etapie projektowania i budowy domu w okolicy, w której nie ma wodociągu, należy uwzględnić fakt, że woda będzie wymagała uzdatniania i dostosować projekt do tego rodzaju instalacji. Trzeba przewidzieć wystarczającą ilość miejsca w pomieszczeniu gospodarczym lub garażu na niezbędne filtry oraz możliwość wpięcia ich do instalacji wodociągowej tak, aby każdy punkt czerpalny był zasilany wodą uzdatnioną oraz podłączenie filtrów do kanalizacji i energii elektrycznej, gdyż w zdecydowanej większości są to urządzenia wymagające podłączenia do gniazdka.
Najlepszym rozwiązaniem jest centralna stacja uzdatniania wody, czyli taka, która przygotowuje wodę na potrzeby całego budynku. Jeśli nie ma na nią miejsca, a woda jest w miarę dobrej jakości, ostatecznie można zastosować filtry uzupełniające, montowane na konkretnych punktach czerpalnych wody, np. w kuchni.
Przeczytaj
Może cię zainteresować
Dowiedz się więcej
Zobacz więcej
Zobacz mniej
Od czego zacząć - badanie jakości wody
Po doprowadzeniu do domu wody z własnego ujęcia, musimy koniecznie zbadać jej skład. Standardowe badanie wykonane w Sanepidzie, czy innym laboratorium, obejmuje zestaw kilku ważnych wskaźników, dających obraz tego, czy i jak jakość wody należy poprawić. Badanie takie kosztuje ok. 350 zł. Najczęstsze problemy z jakością wody W wodzie ze studni najpowszechniej obserwuje się przekroczenie maksymalnych, dopuszczalnych zawartości następujących składników:
- związków żelaza i manganu – są przyczyną rdzawego koloru wody, zabarwienia armatury, żelazistego zapachu i posmaku;
- jonu amonowego – nie ma organoleptycznych objawów;
- barwy i mętności – co powoduje brak klarowności, niepokojący kolor wody;
- twardości ogólnej – która skutkuje problemami związanymi z nadmiernym powstawaniem kamienia kotłowego;
- mikroorganizów – które mogą przedostać się do warstwy wodonośnej lub bezpośrednio do instalacji wodociągowej i wywoływać zakażenie instalacji.
Wybór stacji uzdatniania wody
Przy doborze stacji uzdatniania wody, należy wziąć pod uwagę różne czynniki, najważniejsze to:
- jakość wody – od tego zależy, jakie procesy uzdatniania są konieczne do zastosowania;
- zużycie wody (związane z liczbą osób, ilością łazienek) – wpływa na wielkość urządzeń;
- warunki montażowe – jakie urządzenia można wykorzystać z uwagi na powierzchnię i wysokość pomieszczeń oraz rozmieszczenie instalacji wodnej i kanalizacji;
- wymagania użytkowników – co do jakości wody, także ich odczucia estetyczne;
- budżet przeznaczony na ten cel – w razie potrzeby (ograniczeń finansowych) stację buduje się stopniowo.
Uzdatnianie wody polega na dopasowaniu jej właściwości fizykochemicznych do wymagań wynikających z jej przeznaczenia. To zadanie uzyskuje się, stosując przede wszystkim odpowiednie filtry: odżelaziacze i odmanganiacze, filtry węglowe, wielofunkcyjne i zmiękczacze, filtry mechaniczne i neutralizujące. Do dezynfekcji wody w warunkach domowych poleca się też lampy UV.
Każdy filtr, z uwagi na funkcję, ma właściwe złoże filtracyjne (złoże ma swoje specyficzne zaplanowanie, optymalne warunki pracy, np. minimalną wysokość zasypania) oraz system sterowania. Czasami, przy szczególnie niskiej jakości wody, konieczne jest zastosowanie większej liczby stopni filtracji, przykładowo odżelaziacz i zmiękczacz. Ten drugi ma za zadanie nie tylko obniżanie twardości wody, ale i poprawę efektów usuwania żelaza i manganu.
Poniżej przedstawiamy opis siedmiu przypadków i sposobów rozwiązania problemów z jakością wody:
- Uzdatnianie wody, przypadek nr 1: woda zażelaziona, z nienormatywną zawartością manganu
- Uzdatnianie wody, przypadek nr 2: woda zażelaziona, z nienormatywną zawartością manganu i twarda
- Uzdatnianie wody, przypadek nr 3: Woda bardzo zażelaziona, z nienormatywną zawartością manganu i twarda
- Uzdatnianie wody, przypadek nr 4: Woda z wysokim stężeniem manganu, jonu amonowego i twarda
- Uzdatnianie wody, przypadek nr 5: Woda z wysokim stężeniem żelaza i manganu, wysokim poziomem utlenialności, silnie zabarwiona
- Uzdatnianie wody, przypadek nr 6: Woda z podwyższonym stężeniem manganu, niskim odczynem pH
- Uzdatnianie wody, przypadek nr 7: Woda z obecnością mikroorganizmów
Anna Chmiel
fot. J. Jampolska