Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom 5/2011

Przepis na ogrodową grillo-wędzarnię

Dawniej wędzarnie sytuowano na strychach przy kominie, a dojrzewające tam mięsiwo podawano z okazji wielkich uroczystości i świąt. Wykonanie takiej wędzarni było stosunkowo łatwe – do komina wykonywano ujście, następnie dokładnie wymurowywano małe pomieszczenie i montowano szczelne drzwiczki. Paleniskiem był stary sagan, postawiony na kilku cegłach lub kamieniach. Po obydwu stronach w ścianie robiono wgłębienia, w które umieszczano drągi z mięsiwem przygotowanym do wędzenia.

Gotowa grillo-wędzarnia Chef Paula
Gotowa grillo-wędzarnia Chef Paula

Wędzarnie dobrze nagrzewano, potem, gdy na dnie paleniska pozostał tylko żar, zawieszano drągi z mięsem. Już po trzech godzinach mięso nabierało charakterystycznego smaku i koloru.

Dzisiaj wędzarnie przeniosły się do ogrodów, a oprócz komory do wędzenia wędlin i ryb wyposażone są w grill i nisze do pieczenia chleba. Jak wykonać wędzarnie ogrodową i ile to kosztuje?

Na to pytanie odpowiada specjalista, Chef Paul – Forumowicz serwisu www.budujemydom.pl, szef słynnej restauracji na wschodnim wybrzeżu Florydy. Podpowiada na konkretnym przykładzie jakich materiałów użyć do budowy wędzarni, w jaki sposób wykonać poszczególne prace oraz ile pieniędzy trzeba na to przeznaczyć.

Materiały i kosztorys

Do przedstawionej na zdjęciach wędzarni ogrodowej użyto następujących materiałów (ceny w zaokrągleniu):

  • cegła pełna silikatowa – 750 szt., 488 zł;
  • cegła szamotowa – 75 szt., 243 zł;
  • pustak ceramiczny kominowy – 7 szt., 16 zł;
  • gruz budowlany lub kamień polny – 2 t, 50 zł;
  • żwir – 5 t, 150 zł;
  • cement – 1/2 t, 275 zł;
  • wapno – 90 kg, 36 zł;
  • pręt zbrojeniowy – ø 8 mm, 25 mb, 21 zł;
  • pręt zbrojeniowy – ø 10 mm, 10 mb, 12 zł;
  • pręt zbrojeniowy – ø 12 mm, 12 mb, 19 zł;
  • papa izolacyjna – 5 m2, 8 zł;
  • drzwi z profilowanej blachy stalowej – 50 cm x 52 cm, 2 szt., 150 zł;
  • drzwi z profilowanej blachy stalowej – 77cm x 92 cm, 1 szt., 90 zł;
  • siatka stalowa (z drobnym oczkiem) – 1 m2, 8 zł;
  • ruszt z prętów stalowych – 1 szt., 110 zł;termometr (dla kotłów wodnych) – 1 szt., 24 zł.

Wykonawstwo:
– murarz 10 zł/h x 60 – 600 zł;
– pomocnik 6 zł/h x 50 – 300 zł.
Łącznie – 2600 zł

Wykonanie krok po kroku

Fundament
1. Wykonanie wykopu.
2. Ułożenie kanału z cegły ceramicznej kominowej.
3. Wypełnienie gruzem lub kamieniami – zagęszczenie.
4. Wypełnienie żwirem – zagęszczenie.
5. Wykonanie szalunków.
6. Wykonanie zbrojenia z prętów ø 8 mm (siatka 10 cm x 10 cm).
7. Betonowanie.
8. Rozebranie szalunków i wykonanie izolacji papą izolacyjną (podwójna warstwa).
9. Zasypanie i zagęszczenie wykopu.

 

Palenisko dla wędzarni
1. Wykonanie wykopu.
2. Wymurowanie paleniska z cegły szamotowej (jako zaprawy użyć gliny).
3. Przyłączenie do paleniska kanału kominowego.
4. Wymurowanie części naziemnej paleniska z cegły ceramicznej pełnej.
5. Instalacja drzwi z profilowanej blachy stalowej 77 cm x 92 cm.

 

Ciąg dalszy artykułu w wydaniu papierowym "Czas na ogród" - dodatku do miesięcznika Budujemy Dom 5/2011

Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!