Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom 4/2016
Z włochatym zielonym dachem

Latem dom Ireny i Piotra niemalże cały znika w gęstwinie roślin, posadzonych wzdłuż wszystkich elewacji i na dachu odwróconym. To wynik zamierzenia właścicieli, którym bardzo zależało, żeby dwukondygnacyjna bryła doskonale wpisała się w środowisko działki, położonej na skraju parku krajobrazowego.

Z włochatym zielonym dachem
Pierwszy projekt, sporządzony na indywidualne zamówienie, dotyczył domu dla dwóch rodzin, ponieważ na początku Irena i Piotr planowali przenieść się na wieś razem z rodzicami. Zakładano, że starsze i młodsze pokolenia będą prowadzić pod jednym dachem osobne gospodarstwa domowe, z oddzielnym licznikami elektrycznymi i wodociągowymi. Autor projektu wyposażył budynek w dwa wejścia i w dwie strefy mieszkalne. Połączył je wspólnym pokojem kominkowym, w którym członkowie obu rodzin mogli wspólnie spędzać czas. Niestety, zaraz po ukończeniu projektu, seniorzy zrezygnowali z przeprowadzki na wieś. Wtedy opracowano wariant projektu dla jednej rodziny.

UKŁAD WNĘTRZ – DOOKOŁA PIECA KOMINKOWEGO

Dla Ireny i Piotra znowu najważniejsze było utworzenie miejsca do wspólnego przebywania i wypoczynku. Dobrze mieszkało się im z synami we wspólnym pokoju i po przeprowadzce nie chcieli, żeby rodzina rozpierzchła się po dużym domu. Architekt przewidział wspólną przestrzeń w samym sercu parteru, a promieniście od niej usytuował inne niezbędne pomieszczenia (kuchnię, łazienkę z prysznicem), ponadto – oddzielną strefę dla rodziców (z gabinetem, sypialnią i łazienką) oraz pokój zabaw dla synów i pokój gościnny. W centralnym miejscu salonu ustawił ogromny piec – symbol domowego ogniska, który w sposób rzeczywisty i przenośny podkreśla wagę, jaką właściciele przykładają do ciepła rodzinnego.

 

W pierwotnym zamyśle projektanta, piec miał mieć podłużny kształt i obszerny zapiecek, ale ostatecznie zdun nadał mu inny kształt i zbudował w nim dwa paleniska – otwarte i zamknięte wkładem kominkowym (już wtedy planowano ogrzewać budynek kominkiem i elektrycznie). Otwarte palenisko skierował w stronę klatki schodowej, przy której znajduje się pomieszczenie przeznaczone dla dzieci (początkowo służyło im do wspólnych zabaw, a obecnie – do ćwiczeń fizycznych). Zamknięte ulokował po przeciwległej stronie. W pierwszych latach po przeprowadzce, bieganie dookoła pieca było ogromną frajdą dla synów. Obecnie częściej spędzają czas na poddaszu, gdzie znajdują się ich trzy pokoje z łazienką oraz wyjście na zielony dach.

Lilianna Jampolska

Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!
Budujemy Dom
11,90 zł tylko teraz!
Teraz za darmo!
Od teraz, dla wszystkich! Wystarczy, że się zalogujesz. A otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z papierowego Budujemy Dom! Całkowicie za darmo!
Dom Energooszczędny Vademecum 2020

Dom Energooszczędny Vademecum

ABC Budowania 2020

ABC Budowania

Jak budować bez błędów

Wnętrza 2021

Wnętrza

Nowoczesne, stylowe, piękne wnętrza - zasady, porady, inspiracje

Czas na Wnętrze kwiecień 2021

Czas na Wnętrze

Magazyn wnętrzarski pełen inspiracji

Twój Dom Twój Styl 2019

Twój Dom Twój Styl

Poradnik shoppingowy

Budujemy Dom kwiecień 2021

Budujemy Dom

Czasopismo budowlane dla budujących dom i wykonawców

Dom Polski 2021

Dom Polski

Jak zbudować dom tańszy niż mieszkanie

Nowoczesne Instalacje 2021

Nowoczesne Instalacje