Podstawowym zadaniem instalacji wentylacyjnej jest usunięcie z pomieszczenia zużytego powietrza o obniżonej zawartości tlenu i podwyższonej zawartości dwutlenku węgla, i doprowadzenie na to miejsce powietrza świeżego. Ilością komfortową jest dostarczenie 40 m³ powietrza na godzinę na osobę, minimum to 20 m³.
Pamiętać jednak należy, że każdy wprowadzony z zewnątrz metr sześcienny powietrza zimą trzeba będzie ogrzać do optymalnej temperatury ok. 20°C (lub ochłodzić latem) – co kosztuje. Ważne jest więc takie dobranie systemu wentylacyjnego, by poza jego skutecznością mieć na uwadze koszty – głównie ogrzewania, ale również ewentualnej klimatyzacji.
Wymagane minimum
Przepisy prawa budowlanego określają minimalną ilość zużytego powietrza usuwanego z niektórych pomieszczeń, oraz do których wnętrz powinno napływać świeże. Wymagania te dotyczą każdej instalacji, niezależnie od sposobu jej działania (wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna). Wielkość wymiany jest następująca:
- 70 m3/h z kuchni z kuchenką gazową;
- 50 m3/h z kuchni z kuchenką elektryczną;
- 50 m3/h z łazienki;
- 30 m3/h z oddzielnego WC;
- 15 m3 z pomieszczeń pomocniczych bez okna (garderoba, spiżarnia itp.);
- 30 m3/h z pokoi mieszkalnych, które oddzielają od kuchni lub łazienki więcej, niż dwie pary drzwi (albo znajdują się na innej kondygnacji).
W kuchniach i łazienkach zaleca się montowanie urządzeń (wentylatorów wyciągowych), umożliwiających okresowe zwiększenie intensywności wentylacji co najmniej do 120 m3/h.
W godzinach nocnych dopuszcza się zaś zmniejszenie intensywności wentylacji, jednak nie bardziej niż o 40%.
Uwaga! Podane wymagania to jedynie nieprzekraczalne minimum.
Joanna Dąbrowska