Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom 6/2014
Blaty kuchenne

Najbardziej wyeksponowanym i najczęściej wykorzystywanym miejscem w każdej kuchni jest blat. Powinien on nie tylko komponować się z wystrojem wnętrza, ale także być trwały i funkcjonalny. Obecnie producenci mają w swojej ofercie wiele rodzajów blatów kuchennych, różniących się zarówno wyglądem i właściwościami, jak i ceną.


Blat w kuchni powinniśmy dobierać zawsze do charakteru pomieszczenia, a zwłaszcza stylu i kolorystyki szafek. We wnętrzach nowoczesnych blaty i szafki często ze sobą kontrastują. Ważny jest również sam materiał. Jeśli chcemy postawić na elegancję, warto pomyśleć o blacie z kamienia, konglomeratu lub szkła, we wnętrzu przytulnym, o rustykalnym charakterze świetnie sprawdzi się natomiast blat drewniany lub imitujący drewno.

 

Warto pamiętać, że materiał, z jakiego zrobiony jest blat ma wpływ na jego walory użytkowe. Dlatego dokonując wyboru, powinniśmy zastanowić się, jak dużo czasu spędzamy przy blacie kuchennym. Wybierając konkretne rozwiązanie warto także brać pod uwagę wielkość i układ blatu. Jeśli ma on być nieduży i w miarę prosty, można zdecydować się na droższy materiał.

Blaty z laminatu

Blaty kuchenne wykonane z płyty laminowanej zwykle mają szerokość 60 cm i są dostępne w dwóch standardowych grubościach: 2,8 cm i 3,8 cm. Jeżeli chodzi o samą konstrukcję, to jego wypełnienie stanowi trudnopalna płyta wiórowa lub płyta MDF. Od spodu producenci często stosują folię przeciwprężną, wzmacniającą konstrukcję i przeciwdziałającą wnikaniu wilgoci. Zewnętrzna płaszczyzna płyty pokryta jest laminatem, który składa się z kilku warstw utwardzonych i zaimpregnowanych specjalnymi żywicami.

 

Dobrze, jeśli blat pokryty jest mocno sprężonym laminatem HTL (High-Pressure Laminate), który ma większą odporność na zarysowania. Wierzchnią jego warstwę stanowi specjalnie utwardzony dekor. Blaty laminowane występują w ogromnym wy- borze kolorów i wzorów. Mogą imitować bardziej szlachetne materiały, jak kamień czy drewno. Są oferowane w wersji błyszczącej, matowej lub półmatowej, o gładkiej lub chropowatej strukturze. Niektóre blaty laminowane pokryte są jeszcze powłokami antybakteryjnymi.

 

Blaty laminowane mają bardzo dużo zalet. Można je łatwo przycinać i łączyć, pamiętając jednak o wypełnianiu szczelin silikonem. Są odporne na wysoką temperaturę, promieniowanie UV, parę wodną, detergenty, zabrudzenia, uderzanie, ścieranie. Choć sam laminat jest twardy i niewrażliwy na działanie wody, blatu nie powinno się wykorzystywać w charakterze deski do krojenia oraz specjalnie zadbać o miejsca przycięć, zwłaszcza w sąsiedztwie zlewozmywaka czy zmywarki. Przy zlewozmywaku warto zastosować na przykład folię ochronną, zabezpieczającą przed wilgocią niepokryte laminatem krawędzie. Choć większość laminatów jest odpornych na działanie temperatury do 150°C, lepiej na dłużej nie stawiać na blacie gorących garnków czy patelni. Warto pamiętać, że uszkodzonego laminatu nie da się już naprawić, co stanowi chyba najpoważniejszą wadę tego rozwiązania.

Tomasz Wojciuk
fot. Pfleiderer

Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!
Budujemy Dom
9,95 zł tylko teraz!
Teraz za darmo!
Od teraz, dla wszystkich! Wystarczy, że się zalogujesz. A otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z papierowego BudujemyDom! Całkowiecie za darmo!
Dom Energooszczędny Vademecum 2019

Dom Energooszczędny Vademecum

Jak zbudować dom energooszczędny

ABC Budowania 2019

ABC Budowania

To, co koniecznie musisz wiedzieć, żeby Twój pierwszy dom był dla Ciebie, a nie dla wroga

Wnętrza 2019

Wnętrza

Nowoczesne, stylowe, piękne wnętrza - zasady, porady, inspiracje

Czas na Wnętrze wrzesień 2019

Czas na Wnętrze

Od inspiracji do realizacji

Twój Dom Twój Styl 2019

Twój Dom Twój Styl

Poradnik shoppingowy

Budujemy Dom lipiec - sierpień 2019

Budujemy Dom

Dla budujących dom i wykonawców

Dom Polski 2019

Dom Polski

Jak zbudować dom tańszy niż mieszkanie

Nowoczesne Instalacje 2019

Nowoczesne Instalacje

Jak zbudować dom energooszczędny