Jak przyciąć starego orzecha włoskiego?
Chociaż większość drzew wymaga ludzkiej ingerencji, aby ich plonowanie nie osłabło, niektóre zabiegi w przypadku orzecha włoskiego mogą mu poważnie zaszkodzić.
Dlatego też warto wiedzieć, jak powinno przebiegać przycinanie tego drzewa, aby zabieg ten przyniósł oczekiwane skutki. W przypadku starych orzechów najważniejsze jest cięcie formujące, które wymusi na gałęziach poziome położenie.
Jeśli gałęzie rosną w górę, warto jest przyciąć i obciążyć lub przywiązać sznurkami tak, aby rozkładały się na boki.
Co zrobić ze starymi orzechami włoskimi?
Stare orzechy włoskie mają grubsze skórki, a przez to ich smak jest gorzki. Nie oznacza to jednak, że nie da się ich wykorzystać w kreatywny sposób.
W pomielonej postaci nadają się na nawóz w ogrodzie albo naturalny drenaż pod krzewy i drzewka. Orzechy takie dobrze nadają się również na opał, ponieważ zawierają dużo oleju i palą się bardzo dobrze. Nadają się do wszystkich pieców i kotłów, które są przystosowane do paliw stałych.
Przeczytaj
Może cię zainteresować
Dowiedz się więcej
Zobacz więcej
Zobacz mniej
Kiedy nawozić orzecha włoskiego?
Nawożenie orzechów włoskich jest konieczne, ponieważ drzewo pozbawione "pokarmu" nie da dużych plonów, a jego orzechy będą gorzkie. Nawożenie warto rozłożyć na kilka razy, a mianowicie na kwiecień, maj lub czerwiec oraz początek sierpnia.
Do nawożenia można używać nawozów naturalnych oraz nawozów mineralnych, które zawierają dużo potasu i fosforu.
Warto pamiętać, że nawóz należy umieścić w obrysie korony drzewa, a nie przy samym pniu, ponieważ jego wykorzystanie przez drzewo w tym miejscu jest słabe.
Czego nie lubi orzech włoski?
Orzech włoski jest nie tylko wymagającym, ale też dość kapryśnym drzewem. Nie lubi, kiedy wokół niego rosną inne drzewa owocowe lub ozdobne krzewy.
Sadzenie ich przy orzechu może skończyć się źle głównie dla nich, ponieważ orzech zawiera w swych zielonych częściach toksyczną substancję, która sprawia, że sąsiadujące z nim rośliny rozwijają się w niewielkim stopniu.
Dodatkowo orzechy nie lubią mrozu, wilgoci i płytkich gleb, co jest uwarunkowane niezwykle rozwiniętymi korzeniami.
Co należy robić, aby orzech lepiej owocował?
Jeśli szczególnie zależy nam na owocach orzecha włoskiego, warto zdecydować się na odmiany szczepione, a nie nasiona. W drugim przypadku na owoce trzeba czasem czekać nawet dekadę czy dwanaście lat, podczas gdy odmiany szczepione mogą owocować już po dwóch latach.
Na owocowanie największy wpływ ma nawożenie, a więc wybór odpowiedniego nawozu i stosowanie go w określonych wyżej porach w sezonie. Najlepsze w tym wypadku będą nawozy zawierające próchnicę, a jeśli orzechy są małe i czarne w środku, warto stosować wapno magnezowe.
Opracowanie: Natalia Karaskiewicz
Fotografia otwierająca: pixabay.com