Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom 10/2008
Uzdatnianie wody
Woda z wodociągu powinna spełniać wszystkie wymagania higieniczno-zdrowotne, ale zwykle jest niesmaczna. W wodzie zaś z własnego ujęcia mogą znajdować się zanieczyszczenia, choć jej smak nam odpowiada. Receptą zarówno na smak jak i na jakość wody jest uzdatnianie!

Uzdatnianie wody
(fot. Global Group)
Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi powinna spełniać wymagania określone w rozporządzeniu ministra zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku. Stopnia jej zanieczyszczenia nie da się niestety ocenić samodzielnie.

 

Kontroli składu fizykochemicznego i mikrobiologicznego wody mogą dokonać stacje sanitarno-epidemiologiczne, laboratoria kontroli środowiska, itp.

Źródła

Woda wykorzystywana w gospodarstwach domowych może pochodzić z sieci wodociągowej lub z własnego ujęcia. Ta pobierana z sieci wodociągowej jest badana, m.in. przez lokalne stacje sanitarno- -epidemiologiczne. Niestety droga, jaką musi przebyć woda ze stacji do docelowego użytkownika, często prowadzi przez stare, skorodowane instalacje, które wtórnie ją zanieczyszczają.

 

Poza tym woda w stacjach uzdatniania jest chlorowana lub ozonowana w celu zabezpieczenia jej przed zakażeniem mikrobiologicznym. Wszystko to powoduje, że poprawienie właściwości wody wodociągowej w instalacji domowej polega głównie na usuwaniu zanieczyszczeń mechanicznych (wynik wtórnego zanieczyszczenia w sieci wodociągowej w czasie awarii, remontu lub na skutek odrywania się osadów pod wpływem zmian ciśnienia) oraz nieprzyjemnego zapachu i złego smaku, spowodowanych głównie zbyt dużą zawartością chloru.

 

W przypadku ujęć indywidualnych (studni) woda zawiera przeważnie więcej zanieczyszczeń, nie tylko mechanicznych, ale również bakteriologicznych i innych pochodzenia organicznego (pozostałość po nadmiernie nawożonych uprawach, przecieki z nieszczelnych szamb, itp.). Ponadto skład wody może się drastycznie zmieniać w zależności od pory roku – zdecydowanie gorsze parametry notuje się w lecie niż w zimie. Dlatego też, w większości wypadków, woda z ujęć własnych wymaga zastosowania bardziej złożonych systemów uzdatniania, które będą w stanie doprowadzić skład wody do tego wymaganego normą.

Urządzenia

W zależności od parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych wody stosuje się różne urządzenia poprawiające jej jakość. Należy zawsze pamiętać, że dobór – a w rezultacie efektywność działania urządzeń – muszą być poprzedzone badaniem składu wody, zwłaszcza gdy pobieramy wodę z własnego ujęcia. Każde urządzenie filtracyjne składa się z dwóch podstawowych elementów: obudowy i wkładu bądź złoża filtracyjnego. Kompletne urządzenia można podzielić według kilku kryteriów:

 

I. Miejsce montażu

 

1. Urządzenia montowane przy wejściu instalacji wodnej do domu, mieszkania (zaraz za wodomierzem) i innych budynków umożliwiają ochronę całej instalacji przed szkodliwym działaniem zanieczyszczeń, zawartych w wodzie. Wymagany jest przy tym dobór urządzeń o większej wydajności, a co za tym idzie – droższych.

 

2. Urządzenia montowane na rurze doprowadzającej wodę do kranu zapewniają ochronę baterii oraz eliminują niekorzystne efekty zanieczyszczenia wody tuż przed jej poborem i spożyciem.

 

3. Urządzenia montowane bezpośrednio do wylewki baterii (także odwrócone osmozy) pozwalają na uzdatnienie wody pobieranej wyłącznie do picia.

 

II. Rodzaj usuwanych zanieczyszczeń (determinuje rodzaj zastosowanego wkładu lub złoża)

 

1. Filtry mechaniczne – są urządzeniami zatrzymującymi zanieczyszczenia mechaniczne – także te bardzo małe do wielkości nawet 0,5 mikrometra, takie jak: piasek, resztki materiałów uszczelniających, rdza, żelazo Fe+3, pył węglowy, drobiny osadów i koloidy.

 

Najczęściej stosuje się w nich wkłady polipropylenowe lub sznurkowe. Dobrej jakości wkłady polipropylenowe zatrzymują powyżej 95% zanieczyszczeń. Niestety, większość dostępnych na rynku wkładów pochodzi z Chin i charakteryzuje się niską skutecznością. Ponadto po pewnym czasie wkład słabej jakości zaczyna uwalniać do oczyszczonej wody cząstki, które wcześniej zostały przez niego odfiltrowane. W efekcie woda „przefiltrowana” zawiera więcej zanieczyszczeń niż woda surowa. Podobna sytuacja jest również w przypadku wkładów sznurkowych. Bardzo dobre wkłady sznurkowe potrafią zatrzymać ok. 80% zanieczyszczeń.

 

Są zdecydowanie mniej skuteczne od wkładów polipropylenowych, co w oczach większości klientów nie jest zaletą, lecz wadą. Warto więc wiedzieć, że wkład o mniejszej skuteczności filtracyjnej pracuje dłużej, zatrzymując tylko niewielką część zanieczyszczeń, natomiast wkład o wysokiej skuteczności „zapycha” się szybciej i częściej trzeba go wymieniać. W tym momencie należy zastanowić się, czy kupujemy filtry po to, aby je mieć, czy też po to, aby właściwie uzdatniały wodę.

 

Wkłady filtracyjne, w zależności od parametrów wody wejściowej, powinny być wymienione w momencie widocznego spadku ciśnienia, ale nie później niż 6 miesięcy od daty ich zamontowania. Zazwyczaj są to 2–4 miesiące. Wydajność filtrów w zależności od wielkości waha się od 0,4 do 6 m3/h. Filtry mechaniczne powinno się stosować na początkowym odcinku instalacji wewnętrznej (za wodomierzem) lub przed innymi filtrami montowanymi w miejscach poboru wody.

 

Zawsze stosowane są jako pierwszy stopień oczyszczania wody. Mogą być instalowane pojedynczo lub – dla zwiększenia stopnia oczyszczenia wody – łączone szeregowo w zestawy filtracyjne. Wskazane jest również ich stosowanie w instalacjach c.o. na zakończeniu przewodu powrotnego w celu ochrony urządzeń.

 

Do filtrów mechanicznych zalicza się także odżelaziacze i odmanganiacze – urządzenia montowane na wejściu do budynków czy domów jednorodzinnych. Służą do usuwania jonów żelaza i manganu, które nadają wodzie charakterystyczną żółtawą lub brunatną barwę, mętność i metaliczny posmak. Urządzenia te wypełniane są piaskiem lub złożami katalitycznymi.

 

W większości przypadków razem z nimi musi być zamontowany napowietrzacz (w celu natlenienia wody) oraz hydrofor nieprzeponowy – ok. 300 litrów (w celu zapewnienia odpowiedniego czasu kontaktu wody z powietrzem i wytrącenia żelaza). Filtry odżelaziająco-odmanganiające mogą być sterowane ręcznie lub automatycznie i regenerowane przez płukanie przeciwprądowe.

 

Izabela Szewczyk

 

Pobierz artykuł w PDF Uzdatnianie wody

Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!
Budujemy Dom
9,95 zł tylko teraz!
Teraz za darmo!
Od teraz, dla wszystkich! Wystarczy, że się zalogujesz. A otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z papierowego BudujemyDom! Całkowiecie za darmo!
Dom Energooszczędny Vademecum 2018

Dom Energooszczędny Vademecum

Jak zbudować dom energooszczędny

ABC Budowania 2019

ABC Budowania

To, co koniecznie musisz wiedzieć, żeby Twój pierwszy dom był dla Ciebie, a nie dla wroga

Wnętrza 2019

Wnętrza

Nowoczesne, stylowe, piękne wnętrza - zasady, porady, inspiracje

Czas na Wnętrze czerwiec 2019

Czas na Wnętrze

Od inspiracji do realizacji

Twój Dom Twój Styl 2018

Twój Dom Twój Styl

Poradnik shoppingowy

Budujemy Dom czerwiec 2019

Budujemy Dom

Dla budujących dom i wykonawców

Dom Polski 2019

Dom Polski

Jak zbudować dom tańszy niż mieszkanie

Nowoczesne Instalacje 2019

Nowoczesne Instalacje

Jak zbudować dom energooszczędny