|
W warszawskich „Filtrach” piłam wodę prosto z kranu. Kryształowo czystą i pozbawioną jakiegokolwiek smaku. Jednak ta sama woda pobrana w mieszkaniu – śmierdzi. Z kolei u znajomych woda z własnej studni po jakimś czasie zakwita glonami. Czy to znaczy, że nie możemy liczyć na zdrową i czystą wodę? Niestety, woda, czy to z własnego ujęcia, czy z wodociągu, najczęściej jest zanieczyszczona. Niektóre „dodatki” jedynie psują jej wygląd, smak oraz zapach, inne mogą szkodzić zdrowiu. Zaś dla domowych instalacji istotna jest korozyjność wody. Decydują o niej odczyn pH oraz podwyższona zawartość amoniaku, chlorków, azotanów, siarczanów i miedzi.W zależności od fizykochemicznego składu wody stosuje się różne urządzenia poprawiające jej jakość. Ich dobór musi być poprzedzony badaniem składu wody. I tu ważna wskazówka. Instalację wodną warto zaprojektować tak, żeby woda przeznaczona do podlewania ogrodu czy mycia samochodu nie była uzdatniana. Przedłuży to żywotność urządzeń. Zbadaj, co masz w kranie Żeby z kranów w naszym domu popłynęła kryształowo czysta woda, trzeba zlecić jej badanie. Pozwoli ono określić, czy zawarte w niej zanieczyszczenia nie przekraczają wartości dopuszczalnych dla wody pitnej. Informacje o dopuszczalnym poziomie zanieczyszczeń znajdziemy w rozporządzeniu ministra zdrowia. Jeśli jesteśmy zdecydowani na wykonanie analizy wody, pamiętajmy że do badania bakteriologicznego są specjalne jałowe butelki – dostępne np. w stacjach Sanepid. Napełniamy je do 3/4 objętości. Próbkę wody do badania fizykochemicznego pobieramy w dwie czyste plastikowe butelki po wodzie mineralnej o pojemności 1,5 l każda, po dokładnym wypłukaniu ich badaną wodą. Wodę nalewamy do pełna, tak aby po zakręceniu butelki nie pozostało w niej powietrze. W obu przypadkach przed napełnieniem butelek kran musi być starannie umyty, a następnie zdezynfekowany np. denaturatem, a wodę z niego należy spuszczać przez ok. 10 minut. Badanie jakości wody można wykonać w Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej lub w prywatnych laboratoriach. Badanie wody wodociągowej jest droższe, gdyż dodatkowo sprawdza się zawartość chloru. Badanie trzeba co jakiś czas powtarzać, gdyż skład wody i stopień zanieczyszczenia mogą się zmieniać. Gdy wiemy już, czym i w jakim stopniu jest zanieczyszczona woda w naszym domu, zorientujmy się, jakie urządzenia pomogą nam poprawić jej jakość. Urządzenia uzdatniające wodę mają różne przeznaczenie:
Wybierz filtr Wodę pitną uzdatnia się zazwyczaj punktowo (np. w kuchni). Filtr może być zainstalowany na wylewce – przełącznik umożliwia pobieranie wody oczyszczonej lub nieuzdatnionej – albo na zlewozmywaku – filtr z własną wylewką. Wszystkie filtry muszą mieć atest PZH. Uwaga! Większość filtrów jest przeznaczona do uzdatniania wody zimnej, ale są i takie, które oczyszczają wodę o temperaturze nawet 90°C. Filtry mechaniczne Usuwają z wody piasek, rdzę i kamień kotłowy. Najczęściej stosowane są w nich włókniny z tworzyw sztucznych (np. polipropylenu), metalowa siatka, drobne kruszywa (piasek kwarcowy, keramzyt, żwir). Filtry mechaniczne mogą być wykonane warstwowo – pozwala to na stopniowe zatrzymywanie zanieczyszczeń mechanicznych różnej wielkości. Wkłady należy płukać nie rzadziej niż co miesiąc, wymiana jest konieczna co 2-6 miesięcy – decyduje o tym stopień zanieczyszczenia wody. Filtry mechaniczne stosuje się do uzdatniania wody z własnego ujęcia oraz z sieci wodociągowej. Filtry z węglem aktywnym Usuwają chlor i jego związki, likwidują także zanieczyszczenia organiczne, herbicydy, pestycydy oraz fenole. Po uzdatnieniu woda ma lepszy smak, zapach i barwę. W filtrze woda nie może długo pozostawać, gdyż sprzyja to rozwojowi mikroorganizmów. |