| Porządki w szufladach Meble nowej generacji to właściwie same szuflady - małe i duże, płytkie i głębokie. Można w nich przechowywać praktycznie wszystko, od sztućców i garnków po roboty kuchenne, żywność, sprzęt AGD i odpowiednio posegregowane śmieci. Takie usprawnienie w korzystaniu z szafek jest możliwe dzięki systemom wysuwanych koszy (tzw. cargo), przegródek i pojemników, które dopasowane są odpowiednio do przedmiotów w nich przechowywanych. Każda rzecz ma teraz swoje miejsce. Pomysł z wysuwaniem i segregacją nie kończy się oczywiście na szufladach. Całe szafy czy wnęki mogą być zorganizowanymi "modułami magazynowymi" otwieranymi jednym pociągnięciem ręki. Dobrym pomysłem na zaoszczędzenie miejsca są również chowane, pod blat, stoły. Odporne blaty Blat jest najbardziej eksploatowaną częścią kuchennego umeblowania. To na nim przygotowujemy posiłki, kroimy, siekamy, stawiamy gorące garnki i talerze. Dlatego przede wszystkim musi on być solidny i odporny: na zarysowania - niestety, mało który blat jest całkowicie odporny, dlatego podczas krojenia lepiej być ostrożnym, na zaplamienia - blat powinien być łatwy do czyszczenia, nie mogą pozostawać na nim żadne ślady po używanych środkach czyszczących czy produktach spożywczych, typu kawa, herbata, soki, kwas octowy czy cytrynowy, na temperaturę - musi wytrzymywać zarówno wylany wrzątek, jak i rozgrzaną blachę z piekarnika (nawet 180°C) bez widocznych uszkodzeń, na uderzenia - spadające garnki, sztućce czy tłuczek do mięsa w akcji, nie powinny powodować uszkodzeń i odkształceń blatu i w końcu musi być odporny na parę wodną i wilgoć. Bogactwo materiałów, z których mogą być zrobione blaty znacznie utrudnia wybór. Na rynku mamy dostępnych osiem różnych rodzajów blatów. Laminatowe - to płyty wiórowe pokryte warstwą laminatu, wykończone listwą PVC lub zaokrąglone w dużym wyborze kolorów i wzorów. Łatwe w utrzymaniu i odporne, mogą jednak pęcznieć pod wpływem wody, niektóre warianty są dość łatwe do zarysowania (płyty połyskliwe). Stosunkowo tanie. Kompozytowe (np. corian lub staron) - zazwyczaj zrobione z płyt MDF pokrytych warstwą kompozytu - mieszanki mineralnej zlepionej spoiwem akrylowym. Dostępne praktycznie w każdym kształcie i kolorze. Przy łączeniach nie widać spoin. Odporne na wszystkie kuchenne sytuacje. Ich jedyną wadą jest cena. Kamienne - wykonywane na zamówienie z granitu, marmuru lub trawertynu, drogie, ale bardzo eleganckie. Odporne na wysokie temperatury, zarysowania czy wypalenia różnego rodzaju chemikaliami. Należy je dodatkowo zaimpregnować przeciwko działaniu wody. Konglomeratowe - z tzw. syntetycznego kamienia. Kruszywo kamienne łączone jest specjalnym lepiszczem, np. żywicą poliestrową. Ich zaletą jest swobodny wybór grubości i ogólne cechy materiału, prawie identyczne jak blatu kamiennego. Drewniane - zazwyczaj z drewna drzew liściastych, klejone i specjalistycznie impregnowane. Bardzo miła dla oka naturalność drewna. Dość trwałe i odporne, trzeba jednak uważać, by takiego blatu nie narażać na mechaniczne uszkodzenia. Ceramiczne - płyta wiórowa pokryta płytkami ceramicznymi. Blat, który możemy wykonać nawet samodzielnie, podkreśla styl kuchni rustykalnej. Najlepiej sprawdzają się płytki gresowe. Jedyny problem z tego typu blatem pojawia się przy czyszczeniu zagłębień z fugą. Stalowe - a raczej okute, blacha stalowa przytwierdzona jest bowiem do płyty wiórowej lub pilśniowej. Wykazują dużą odporność na wszystkie rodzaje działań. Trzeba jednak taki blat wycierać starannie do sucha, bo mogą pozostawać brzydkie zacieki. Zdecydowanie reprezentuje styl nowoczesny. Szklane - wykonywane na zamówienie ze szkła klejonego lub hartowanego. Bardzo odporne i efektowne, i bardzo drogie. Podobnie jak stalowe, wymagają dokładnego wycierania, by nie pozostawały smugi. Przy kuchennym stole To bardzo ważny mebel kuchenny. Do pracy, do jedzenia, rodzinnych nasiadówek, to także ulubione miejsce gospodyni do pogaduszek z przyjaciółkami. Jeśli tylko mamy dość miejsca postawmy wygodny, duży stół, jeśli nie - to chociaż mały stoliczek, w ostateczności barek lub wysuwany blat. Wygodny stół to taki, gdzie na jedną osobę przypada powierzchnia 60 x 30 cm. Najlepiej, jeśli będzie dostępny ze wszystkich stron, z jasną lampą nad blatem. |