| Przyjazne ściany Ściany w kuchni są często narażone na poplamienie oraz osadzanie się oparów kuchennych, w tym tłuszczu. Muszą więc być wykonane z materiałów łatwo zmywalnych. Najpopularniejsze są płytki ceramiczne, jednak nie trzeba wykładać nimi ścian od góry do dołu. Bardzo atrakcyjnie wyglądają kuchnie, w których płytki ułożono tylko w newralgicznych miejscach - przy zlewozmywaku i kuchence, a w pozostałej części użyto innych materiałów wykończeniowych. Ważne, aby dobrać materiały tak, by nie "gryzły się", a współtworzyły zgraną całość. Świetnie nadają się do tego farby tradycyjne i strukturalne oraz tynki dekoracyjne. Nadadzą one pomieszczeniu niepowtarzalny wygląd i sprawią, że kuchnia będzie bardziej przyjazna niż tylko w otoczeniu "kafelków". Ilość kombinacji jest tutaj nieograniczona. Można łączyć wzorzyste płytki z jednolitymi farbami lub odwrotnie. Na przykład charakter bardzo modnych ostatnio płytek rustykalnych wspaniale podkreśla ściana w żywych kolorach pomalowana techniką przecierania. Podobny efekt, czyli ożywienia i rozbicia jednostajności wnętrza uzyskamy przy pomocy stempli i szablonów. Możemy je wykorzystać również do optycznego obniżenia (wzory ułożone w poziomy pas przy suficie) lub podwyższenia wnętrza (pionowe pasy). W kuchni znakomicie sprawdzi się też tapeta winylowa. Jest wodoodporna i nawet wielokrotne zmywanie nie uszkodzi jej wzorów. Dostępna jest w szerokiej palecie kolorów i wzorów, więc na pewno znajdzie się coś odpowiedniego do naszej kuchni. Przy okazji zamaskujemy tapetą drobne nierówności i pęknięcia ściany lub sufitu. Aby uatrakcyjnić wygląd pomieszczenia, można wraz z tapetą użyć, dopasowane do niej kolorystycznie, bordiury (ozdobny pasek tapety). Podobnie jak w przypadku stempli i szablonów, dzięki nim możemy zastosować drobne tricki, które zmienią proporcje naszej kuchni. Bordiury można też wykorzystać do obramowania okien i drzwi. Płyty z kamienia naturalnego - marmuru, granitu czy wapienia, to bardzo elegancki materiał, który dobrze sprawdzi się na kuchennych ścianach. Podobnie jak w przypadku płytek ceramicznych, kamieniem można wyłożyć tylko fragmenty ścian najbardziej narażone na pobrudzenie. Na ścianach warto użyć tego samego rodzaju kamienia, co na blatach. Modnym sposobem ochrony newralgicznych miejsc przed zabrudzeniem jest użycie szkła. Matowe tafle szklane dają niezwykle ciekawy efekt dekoracyjny. Pasują do prostych mebli i kuchni urządzonych według założeń minimalistycznych. Przezroczystym szkłem lub pleksi można również zakryć wykończony tynkiem dekoracyjnym czy surowymi cegłami fragment ściany wzdłuż blatu roboczego. Taka ściana bez zabezpieczenia nie będzie funkcjonalnym sąsiedztwem dla prac kuchennych. Ciekawym rozwiązaniem jest też szkło z nadrukiem sitodrukowym, które będzie pełnić funkcję obrazu. W kuchni można ułożyć również boazerię drewnianą lub z paneli drewnopochodnych, ale nie powinny mieć one bezpośredniego kontaktu z wodą. Nie należy też stosować okładziny sosnowej, gdyż jest ona wrażliwa na grzyb powodujący sinienie. Polecane jest natomiast drewno z cedru, jodły czy modrzewia. Boazeria powinna być starannie zabezpieczona impregnatami grzybobójczymi oraz lakierami lub farbami wodoodpornymi. Również panele z płyt pilśniowych dobrze sprawdzą się w kuchni, podobnie jak woskowane płytki z korka. Do okładzin ściennych należą też panele winylowe, nazywane również boazerią z PVC. Są niedrogie, dostępne w wielu kolorach, mogą mieć gładką lub fakturowaną powierzchnię. Producenci oferują również takie, które imitują drewno lub kamień naturalny. Panele winylowe są odporne na zawilgocenia i odkształcenia mechaniczne a, na dodatek, są łatwe w montażu. |