- Jaki rodzaj cegły wybrać do budowy grilla?
- Jakie miejsce nadaje się na grilla z cegły?
- Jak przygotować fundament pod grilla z cegły?
- Jak krok po kroku zbudować grilla z cegieł?
Jaki rodzaj cegły wybrać do budowy grilla?
Te części grilla, które będą narażone działanie wysokiej temperatury, takie jak okolice rusztowania, powinny być wykonane z cegły szamotowej.
Szamot powstaje po wypaleniu gliny lub łupków, zmieleniu ich i uformowaniu, a zawarte w nim związki chemiczne cechuje wysoka temperatura topnienia.
Do budowy grilla najczęściej wykorzystuje się cegłę szamotową klasy Bs - odporną na temperaturę do 1700°C. Natomiast części grilla, które nie nagrzewają się podczas użytkowania, mogą zostać wykonane z cegieł klinkierowych. Do murowania zawsze używa się zaprawy cementowo-wapiennej.
Jakie miejsce nadaje się na grilla z cegły?
Wybór miejsca na grilla z cegły powinien uwzględnić kilka czynników. W związku z tym, że konstrukcja tego rodzaju jest trudna do przeniesienia, decyzja powinna być dobrze przemyślana.
Jeśli chodzi o względy pragmatyczne, grill nie powinien stać zbyt blisko domu. Po pierwsze dym może dostawać się do środka, a jeśli tak się stanie, to bardzo trudno będzie się pozbyć zapachu spalenizny z tkanin czy tapicerek.
Po drugie regularne korzystanie z grilla, który stoi tuż obok domu, poskutkuje tym, że jego fasada będzie brudna od tłuszczu i dymu.
Jeśli ogród jest duży, nie warto również stawiać grilla zbyt daleko od budynku, aby nie nosić naczyń i potraw na długim dystansie.
Najlepiej wybrać miejsce, w pobliżu którego znajdzie się również strefa na stół i krzesła, a tuż nad grillem nie będzie gałęzi drzew. Częstą lokalizacją dla grilla z cegieł są okolice tarasu lub altany.
Jak przygotować fundament pod grilla z cegły?
Fundament pod grilla z cegły krok po kroku:
- Przygotuj obrys grilla, na którym stanie konstrukcja.
- Wbij w ziemię niewielkie pale, wyznaczające kąty grilla i rozciągnij między nimi sznurek.
- W tym miejscu wykop dół o głębokości 30 cm i 2/3 jego głębokości zasyp żwirem.
- Całość dokładnie rozprowadź i ubij.
- Sprawdź poziomnicą, czy powierzchnia jest równa.
- Wylej na żwir beton B12, aby wyrównać dół do wysokości podłoża.
- Beton będzie gotowy po 14 dniach.
UWAGA: Jeżeli wykonujesz grilla podczas upałów, beton należy regularnie podlewać wodą.
Jak krok po kroku zbudować grilla z cegieł?
- Oczyść fundament i ustaw zarys grilla z cegieł. Dzięki temu możliwe będzie zachowanie kąta 90° w każdym z narożników.
- Kolejne elementy grilla należy łączyć zaprawą. Najlepiej użyć gotowej zaprawy cementowej, która jest ognioodporna i mrozoodporna. Warto również pamiętać o tym, aby wszelkie zabrudzenia usuwać z niej na bieżąco, bo kiedy zaprawa wyschnie, nie będzie to już możliwe.
- Użyj krzyżyków dystansowych, aby odstępy na fugi były równe.
- Nie układaj cegieł równo. Kolejne warstwy muszą być układane w taki sposób, aby połowa kładzionej cegły znajdowała się na styku dwóch dolnych.
- Każdą kolejną warstwę sprawdź poziomnicą.
- Następnie ułóż prowizoryczną płytę w miejscu, gdzie znajdzie się palenisko i za pomocą zaprawy zamontuj dwie warstwy cegieł prostopadle do ściany.
- Ważne jest, aby tymczasową płytę usunąć dopiero wtedy, kiedy zaprawa się zwiąże i wtedy do środka wsunąć metalowe palenisko.
- Kolejnym krokiem jest ułożenie ścian, na których znajdzie się ruszt i zamontowanie prowadnic nad płytą paleniska. Najczęściej montuje się je na dwóch różnych poziomach, aby móc smażyć potrawy na różnej wysokości.
- Wszystkie metalowe elementy zabezpiecz farbą, która ochroni je przed korozją.
- Z grilla możesz korzystać dopiero wtedy, kiedy całkiem zwiąże się zaprawa.
Opracowanie: Martyna Nowak-Ciupa
fot. otwierająca: photography33 / pl.depositphotos.com
Dodaj komentarz