Budowa grilla z cegły krok po kroku

Budowa grilla z cegły krok po kroku

Grill z cegły to funkcjonalna kuchnia ogrodowa, w której w okresie wiosenno-letnim można przyrządzać smaczne potrawy. Jeśli jest dobrze wykonany, będzie również stylową ozdobą ogrodu. Podpowiadamy, jak samodzielnie zbudować grilla z cegły krok po kroku?

Jaki rodzaj cegły wybrać do budowy grilla? 

Te części grilla, które będą narażone działanie wysokiej temperatury, takie jak okolice rusztowania, powinny być wykonane z cegły szamotowej

Szamot powstaje po wypaleniu gliny lub łupków, zmieleniu ich i uformowaniu, a zawarte w nim związki chemiczne cechuje wysoka temperatura topnienia.

Do budowy grilla najczęściej wykorzystuje się cegłę szamotową klasy Bs - odporną na temperaturę do 1700°C. Natomiast części grilla, które nie nagrzewają się podczas użytkowania, mogą zostać wykonane z cegieł klinkierowych. Do murowania zawsze używa się zaprawy cementowo-wapiennej.

Do budowy grilla najlepiej użyć cegły szamotowej.

Jakie miejsce nadaje się na grilla z cegły? 

Wybór miejsca na grilla z cegły powinien uwzględnić kilka czynników. W związku z tym, że konstrukcja tego rodzaju jest trudna do przeniesienia, decyzja powinna być dobrze przemyślana.

Jeśli chodzi o względy pragmatyczne, grill nie powinien stać zbyt blisko domu. Po pierwsze dym może dostawać się do środka, a jeśli tak się stanie, to bardzo trudno będzie się pozbyć zapachu spalenizny z tkanin czy tapicerek.

Po drugie regularne korzystanie z grilla, który stoi tuż obok domu, poskutkuje tym, że jego fasada będzie brudna od tłuszczu i dymu.

Jeśli ogród jest duży, nie warto również stawiać grilla zbyt daleko od budynku, aby nie nosić naczyń i potraw na długim dystansie. 

Najlepiej wybrać miejsce, w pobliżu którego znajdzie się również strefa na stół i krzesła, a tuż nad grillem nie będzie gałęzi drzew. Częstą lokalizacją dla grilla z cegieł są okolice tarasu lub altany.  

Jak przygotować fundament pod grilla z cegły? 

Fundament pod grilla z cegły krok po kroku:

  1. Przygotuj obrys grilla, na którym stanie konstrukcja.
  2. Wbij w ziemię niewielkie pale, wyznaczające kąty grilla i rozciągnij między nimi sznurek.
  3. W tym miejscu wykop dół o głębokości 30 cm i 2/3 jego głębokości zasyp żwirem.
  4. Całość dokładnie rozprowadź i ubij.
  5. Sprawdź poziomnicą, czy powierzchnia jest równa.
  6. Wylej na żwir beton B12, aby wyrównać dół do wysokości podłoża.
  7. Beton będzie gotowy po 14 dniach. 

UWAGA: Jeżeli wykonujesz grilla podczas upałów, beton należy regularnie podlewać wodą. 

Schemat budowy grilla z cegieł.

Jak krok po kroku zbudować grilla z cegieł? 

  1. Oczyść fundament i ustaw zarys grilla z cegieł. Dzięki temu możliwe będzie zachowanie kąta 90° w każdym z narożników.
  2. Kolejne elementy grilla należy łączyć zaprawą. Najlepiej użyć gotowej zaprawy cementowej, która jest ognioodporna i mrozoodporna. Warto również pamiętać o tym, aby wszelkie zabrudzenia usuwać z niej na bieżąco, bo kiedy zaprawa wyschnie, nie będzie to już możliwe.
  3. Użyj krzyżyków dystansowych, aby odstępy na fugi były równe.
  4. Nie układaj cegieł równo. Kolejne warstwy muszą być układane w taki sposób, aby połowa kładzionej cegły znajdowała się na styku dwóch dolnych.
  5. Każdą kolejną warstwę sprawdź poziomnicą.
  6. Następnie ułóż prowizoryczną płytę w miejscu, gdzie znajdzie się palenisko i za pomocą zaprawy zamontuj dwie warstwy cegieł prostopadle do ściany.
  7. Ważne jest, aby tymczasową płytę usunąć dopiero wtedy, kiedy zaprawa się zwiąże i wtedy do środka wsunąć metalowe palenisko.
  8. Kolejnym krokiem jest ułożenie ścian, na których znajdzie się ruszt i zamontowanie prowadnic nad płytą paleniska. Najczęściej montuje się je na dwóch różnych poziomach, aby móc smażyć potrawy na różnej wysokości.
  9. Wszystkie metalowe elementy zabezpiecz farbą, która ochroni je przed korozją.
  10. Z grilla możesz korzystać dopiero wtedy, kiedy całkiem zwiąże się zaprawa.
Budowa grilla z cegły
W trakcie murowania połowa cegły ma znajdować się na styku dwóch dolnych cegieł. (fot. Ladanifer / pl.depositphotos.com)

Opracowanie: Martyna Nowak-Ciupa

fot. otwierająca: photography33 / pl.depositphotos.com

Komentarze

Czytaj tak, jak lubisz
W wersji cyfrowej lub papierowej
Moduł czytaj tak jak lubisz