Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom 6/2011
Przestronna oaza spokoju
Jeśli projekt budynku z katalogu nie zaspakaja wszystkich estetycznych i użytkowych potrzeb, inwestorzy szukają innego projektu albo dokonują korekt. Marta i Łukasz poszli tą drugą drogą.

O wyborze projektu zadecydowała zewnętrzna bryła i wielkość budynku. To był najładniejszy dom, jaki znaleźli w katalogach Marta i Łukasz, i na jaki było ich stać. Od strony frontu zrezygnowali z wykuszu w kuchni, dzięki czemu reprezentacyjna elewacja stała się nieco skromniejsza
O wyborze projektu zadecydowała zewnętrzna bryła i wielkość budynku. To był najładniejszy dom, jaki znaleźli w katalogach Marta i Łukasz, i na jaki było ich stać. Od strony frontu zrezygnowali z wykuszu w kuchni, dzięki czemu reprezentacyjna elewacja stała się nieco skromniejsza
Marta i Łukasz najpierw nawiązali kontakty z kilkoma pracowniami architektonicznymi, ponieważ do typowych funkcji użytkowych przyszłego budynku, jakie znali z domów swoich rodziców, chcieli dodać kilka dodatkowych pasujących do ich stylu pracy i życia. Pani Marcie zależało na pracowni malarskiej, natomiast pan Łukasz potrzebował pokoju komputerowego (gabinetu).

 

Jednak współpraca z architektami się nie udała. Drogo wycenili swoją pracę i próbowali forować warianty mijające się z oczekiwaniami klientów. Marta i Łukasz zaczęli więc szukać gotowego projektu w katalogach. Ale i te próby długo nie przynosiły efektu. Kiedy nareszcie spodobał im się jeden z nich, postanowili nie wyolbrzymiać faktu, że układ wnętrz nie jest idealny.

By nie kusił złodziei

O wyborze projektu zadecydowała zewnętrzna bryła i wielkość budynku. To był najładniejszy dom, jaki znaleźli w katalogach Marta i Łukasz, i na jaki było ich stać. A jednak pomimo to, po rozważeniu szczegółów, postanowili wprowadzić korekty w jego zewnętrznym wyglądzie. Zależało im bowiem, żeby… nie był zanadto interesujący dla złodziei. Dlatego od strony frontu zrezygnowali z wykuszu w kuchni, dzięki czemu reprezentacyjna elewacja stała się nieco skromniejsza.

 

Podobny wykusz pozostawili natomiast w sypialni małżeńskiej, z tyłu domu. Z tej strony budynku właścicielom wręcz zależało na efektownym wyglądzie, by cieszyć się nim, odpoczywając w ogrodzie. Elewację ogrodową ozdabia ponadto duże okno z łukiem, dające szeroki widok z salonu. Udaną poprawką było zamontowanie drzwi tarasowych w jadalni, a nie jak to zaplanowano w salonie. W ten sposób komunikacja z ogrodem odbywa się na linii kuchnia-jadalnia-taras i nie trzeba przechodzić przez pokój dzienny.

 

Ciąg dalszy artykułu w wydaniu papierowym miesięcznika Budujemy Dom 6/2011

Lilianna Jampolska

Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!
Budujemy Dom
9,95 zł tylko teraz!
Teraz za darmo!
Od teraz, dla wszystkich! Wystarczy, że się zalogujesz. A otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z papierowego BudujemyDom! Całkowiecie za darmo!
Dom Energooszczędny Vademecum 2019

Dom Energooszczędny Vademecum

Jak zbudować dom energooszczędny

ABC Budowania 2019

ABC Budowania

To, co koniecznie musisz wiedzieć, żeby Twój pierwszy dom był dla Ciebie, a nie dla wroga

Wnętrza 2019

Wnętrza

Nowoczesne, stylowe, piękne wnętrza - zasady, porady, inspiracje

Czas na Wnętrze wrzesień 2019

Czas na Wnętrze

Od inspiracji do realizacji

Twój Dom Twój Styl 2019

Twój Dom Twój Styl

Poradnik shoppingowy

Budujemy Dom lipiec - sierpień 2019

Budujemy Dom

Dla budujących dom i wykonawców

Dom Polski 2019

Dom Polski

Jak zbudować dom tańszy niż mieszkanie

Nowoczesne Instalacje 2019

Nowoczesne Instalacje

Jak zbudować dom energooszczędny