Remont kuchni - jakie prace warto wykonać?

Print image
Copy link image
time image Artykuł na: 17-22 minuty
Remont kuchni - jakie prace warto wykonać?

Zazwyczaj w kuchni do naprawy lub wymiany są nie tylko te elementy, które zniszczyły się w codziennej eksploatacji (blaty, posadzki). Właściciele często chcą ulepszyć układ zabudowy i wyposażyć go w nowocześniejszy sprzęt.

aktualizacja: 2021-12-13 09:07:31
Czego dowiesz się z artykułu?
  • Jak zaplanować prace podczas remontu kuchni?
  • Jakie wybrać materiały na posadzkę i ściany do remontowanej kuchni?
  • Na co zwracać uwagę podczas modernizacji instalacji elektrycznej w kuchni?
  • Jakie meble kuchenne wybrać?
  • Jaki nowoczesny osprzęt szafek i szuflad kuchennych mamy do wyboru?

Moda na gotowanie pod własnym dachem sprawia, że kuchnię użytkuje się intensywnie, a to z kolei wystawia ją na działanie wielu niszczących czynników, chociażby wysokiej temperatury, tłustych oparów. Niewątpliwie "nakręciła" też wśród kucharzy-amatorów chęć posiadania dobrze zorganizowanej i wyposażonej przestrzeni do szykowania posiłków.

Projektanci w studiach mebli kuchennych mają obecnie dużo pracy! Ich pomoc jest niezastąpiona chociażby z tego powodu, że przeciętni remontujący po prostu nie mają rozeznania w ogromie asortymentu producentów i wręcz toną w masie obecnie oferowanych wyrobów. Tymczasem architekci posiadają specjalistyczną wiedzę - doskonale znają zasady ergonomii, współczesne materiały i sprzęt. A co najważniejsze, potrafią je celnie i szybko dobrać do każdego wnętrza oraz indywidualnych potrzeb klientów.

Nie należy się obawiać wysokich kosztów, ponieważ konsultacje są darmowe (jeśli kupi się w tym studiu materiały lub meble itp.), albo udzielane za niewielką opłatą. Przed przystąpieniem do remontu, na pewno warto zamówić u nich szczegółowe projekty wykonawcze.

Jak odmienić kuchnię w jeden dzień?! Nam się to udało
Wchodzimy z zadaniem: mamy jeden dzień, by odmienić to pomieszczenie.

Remont kuchni - planowanie prac

Profesjonalny projektant kuchni uwzględnia konkretne potrzeby użytkowników, a także - ważne detale technologiczne, techniczne, ergonomiczne, stylistyczne. Sporządzenie projektu jest przydatne nie tylko do wskazania rodzaju i ilości nowych urządzeń oraz ich lokalizacji w zabudowie meblowej. Ułatwi też doprowadzenie, w wyznaczone miejsca, niezbędnych instalacji (wodno-kanalizacyjnej, elektrycznej, gazowej, wentylacyjnej), jeśli zajdzie taka potrzeba.

Warto podkreślić, że podczas projektowania tego specyficznego pomieszczenia, jakim jest niewątpliwie kuchnia, szczególnie istotne jest uwzględnienie zasad ergonomii. Zadaniem dla specjalisty jest usprawnienie poruszania się w konkretnej przestrzeni, adekwatnie do jej wielkości i kształtu, obranych ciągów komunikacyjnych, położenia w domu, usytuowania drzwi i okien. Chociaż za optymalne uznaje się ustawienie niezbędnych urządzeń w tzw. złoty trójkąt - profesjonalista zaproponuje najlepszy w danym przypadku sposób budowy ciągów kuchennych.

Oczywiście, niektórzy poczują się na siłach zaprojektować to pomieszczenie samodzielnie, chociażby wykorzystując programy internetowe i wcześniejsze doświadczenia. Ryzyko popełnienia błędu jest jednak spore, dlatego dobrze jest przedstawić własny projekt fachowcowi, który ewentualnie go poprawi, lub wykona nowy, tzw. funkcyjny. Często studyjni pracownicy posiadają wiedzę nie tylko praktyczną, lecz także dotyczącą budownictwa i architektury. Warto ją zastosować do zgrania stylu kuchni z resztą wnętrz.

Remont kuchni - materiały na posadzki i ściany

Posadzki w kuchni powinny mieć właściwą wytrzymałość udarową (czyli muszą być odporne na liczne uderzenia spadających noży, garnków, pokrywek). Równie ważnymi parametrami doboru materiałów posadzkowych są klasy ścieralności i antypoślizgowości (tę drugą określa współczynnik R w skali od 1 do 11, przy czym wyższa wartość oznacza większe zabezpieczenie przeciw poślizgom). Podłoga w kuchni musi być jeszcze odporna na wilgoć, brud, plamy z tłuszczów i kwasów.

Te właściwości wykazują trwałe i twarde gresy, które nie bez powodu nadal są "królem" kuchennych posadzek. Dużą popularnością cieszą się też nienasiąkliwe rodzaje kamienia (np. granit), a także terakota. Do grona posadzkowych klasyków obecnie triumfalnie przywrócono unowocześnione linoleum. Tej mieszanki - złożonej z mączki drzewnej, oleju lnianego, żywic, wapieni oraz pigmentów, wprasowanych w podkład z juty - nie należy traktować jako tańszy i czasowy zamiennik materiałów wyższej jakości. Linoleum spełnia bowiem wysokie wymagania odnośnie higieny (nie sprzyja gromadzeniu się pleśni, bakterii itp.), jest odporne mechanicznie i na niszczenie od wilgoci, chemikaliów. Produkuje się je w wielu wzorach, więc jest szeroko stosowane w kuchniach urządzonych w różnych stylach. Podobne zalety mają równie niedrogie, łatwe w ułożeniu i utrzymaniu czystości, wykładziny winylowe, które ceni się dodatkowo za właściwości wygłuszające i ocieplające.

W sprzedaży są odpowiednio zabezpieczone deski z drewna i panele laminowane oraz winylowe, których nowoczesne powłoki na pewno oprą się działaniu kuchennych żywiołów. Specjalistyczne firmy układają w nowych i remontowanych domach posadzki z żywicy epoksydowej, którą charakteryzuje wysoka odporność udarowa i przeciwwilgociowa. Po zastosowaniu tego materiału, posadzka nie ma fug i jest idealnie gładka, a po dodaniu wybranych preparatów - może mieć pożądany kolor, fakturę matową albo błyszczącą.

Materiały do wykończenia płaszczyzn pionowych, czyli ścian i przestrzeni nad blatami, nie muszą być tak wytrzymałe mechanicznie i antypoślizgowe, jak w przypadku dolnej płaszczyzny poziomej. Jako bohaterowie drugiego planu (zazwyczaj to mniej lub bardziej dekoracyjne tło mebli i sprzętu AGD), powinny charakteryzować się m.in. nienasiąkliwością, odpornością na wilgoć i wysoką temperaturę (w tym na gorącą parę i pryskający tłuszcz). Ściany kuchenne nadal chętnie wykłada się płytkami z ceramiki, ale ich tradycyjne kształty i rozmiary zastępuje się teraz niestandardową formą i gabarytami. Panuje trend stosowania elementów w pionie, w jodełkę, ukośnie (dawniej standardowym kierunkiem był poziom). O wiele śmielej, niż kiedyś, używa się drewna lub okładzin je imitujących, mas tynkarskich, surowej cegły. Popularny stał się korek.

Warto sięgać po tańsze materiały, takie jak specjalne farby i zmywalne tapety (w wersji winylowej, oczywiście, bądź z włókna szklanego, a nie w wersji papierowej). Modnym i praktycznym elementem wykończeniowym stały się panele z hartowanego szkła. Szkło łatwo się myje z tłuszczu i osadów z wody. Można je ozdobić nadrukiem i w ten sposób wyróżnić oraz zabezpieczyć fragment ściany nad blatem kuchennym.

Kuchnia przed (fot. z lewej) i po metamorfozie (fot. z prawej). (fot. Tikkurila)

Modernizacja instalacji elektrycznej w kuchni

Oświetlenie kuchni powinno być różnorodne, czyli użytkowe i dekoracyjne. Przy pracach tam wykonywanych niezbędna jest również odpowiednia ilość gniazd elektrycznych (żeby nie stosować tzw. złodziejek). Remont tego wnętrza to dobra okazja do ich poprawienia i unowocześnienia.

Przynajmniej po dwa gniazda oraz punkt świetlny należy umiejscowić przy każdym odcinku przestrzeni roboczej. Światło trzeba skierować na płytę grzewczą, zlewozmywak i wszystkie fragmenty blatu, przy których się pracuje. Punktowe lampy halogenowe lub taśmy LED planuje się pod szafkami górnymi, ewentualnie na ścianie nad blatem kuchennym - koniecznie w taki sposób, aby nie oślepiały użytkownika. Taśmy LED pod dolnymi szafkami przydają się natomiast do efektownego podświetlenia posadzki.

Wewnętrzna iluminacja głębokich szafek i szuflad jest praktyczna - zwłaszcza przy szukaniu produktów w ich otchłani. Nadają się do tego diody LED, wykluczone są halogeny, które zbyt mocno się nagrzewają. Oświetlenie zamontowane w witrynach dodatkowo dekoruje i "rzeźbi" przestrzeń kuchni, stwarzając w niej przytulny nastrój. Lampa (jedna lub kilka) powinna znaleźć się nad stołem, albo centralnie pod sufitem.

Nowocześniejsze meble i blaty kuchenne

Podczas kompletowania mebli i konfigurowania ich zawartości, trzeba zsynchronizować ogromną ilość elementów, wpływających na komfort eksploatacji (w przypadku mebli w innych pomieszczeniach, wytycznych dotyczących ich parametrów użytkowych jest znacznie mniej). Warto dopiąć szczegóły, gdyż z mebli tych korzysta się codziennie, a zmienia nie częściej, niż co 10-15 lat.

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!

Pierwszą ważną decyzją jest określenie, czy mają to być meble systemowe, czy wykonane na indywidualne zamówienie. Jeżeli wnętrze cechuje niestandardowy kształt lub jej właścicielom zależy na niepowtarzalnym wyglądzie, to zabudowę lepiej zamówić w dobrej firmie stolarskiej (wcześniej weryfikując, oczywiście, jakość jej wyrobów i usługi monterskiej). W wielu przypadkach trzeba się jednak liczyć z wyższym kosztem zabudowy, w porównaniu z systemowymi produktami.

Wąskie cargo w kuchni
Wąskie cargo to bardzo wygodne rozwiązanie do przechowywania różnego rodzaju przypraw w słoiczkach i butelkach. (fot. Blum)

Styl kuchni przede wszystkim kształtuje wygląd mebli i blatów, lecz użytkownicy powinni zwracać większą uwagę nie na względy estetyczne, a na rodzaj i jakość materiałów, z jakich wykonano korpusy szafek i szuflad, zawiasy oraz systemy jezdne. To od nich zależy funkcjonalność i trwałość zabudowy. Tradycyjne fronty szafek wykonuje się z drewna lub płyt drewnopochodnych (które się potem laminuje, forniruje, albo lakieruje). Nowoczesne - ze szkła, płyt laminowanych i foliowanych.

Materiał na blat roboczy musi być odporny na wodę, wysoką temperaturę, plamy, zarysowania i uderzenia. W warunkach kuchennych idealnie sprawdzają się granity, konglomeraty, stal nierdzewna, tworzywa mineralne i współcześnie wytwarzane laminaty. Chociaż tradycyjne drewno ma duże walory estetyczne, to zazwyczaj nie wytrzymuje ich konkurencji (chyba że w procesie produkcji specjalnie się je przygotuje, np. sklei z kilku warstw i zaimpregnuje). Wysokość blatu dopasowuje się do wzrostu osoby, która najczęściej przyrządza posiłki. Aktualnie zaleca się wysokość 91 cm (wcześniej 85 cm).

Akcesoria do wyposażenia mebli kuchennych

Nowoczesny wyspecjalizowany osprzęt szafek i szuflad jest błogosławieństwem dla użytkowników mebli kuchennych. Dzięki niemu już nie muszą nurkować w głąb szafek, i każdy narożnik zabudowy, tworzący dawniej niewykorzystane pole, jest zagospodarowany co do centymetra.

Standardowe wyposażenie szuflad to systemy jezdne z funkcją cichego i płynnego samodomykania, wytrzymujące duże obciążenia - można je całkowicie wysunąć, mając gwarancję, że nie spadną na podłogę, a także wypełnić ciężkimi produktami i osprzętem kuchennym. Równie wysoką jakość użytkową otrzymuje się, stosując w szafkach i słupkach specjalne zawiasy i mechanizmy - np. w narożnikach w zabudowie projektuje się obrotowe lub wysuwane kosze, zaś w uchylnych frontach w górnych szafkach - podnośniki. Dotykowy sposób otwierania typu "klik" planuje się nie tylko przy szafce ze śmietnikiem.

Kształtowanie przestrzeni wewnątrz zabudowy ułatwiają ruchome przegródki, organizery, separatory, uchwyty, antypoślizgowe podkładki. Służą do segregowania i przytrzymywania sztućców, naczyń oraz produktów spożywczych i odpadków. Wysuwane elementy typu cargo oferują łatwy przegląd i dostęp do ich zawartości.

Szuflady wyposażone we wkłady ułatwiają korzystanie z przechowywanych w nich akcesoriów
Szuflady wyposażone we wkłady ułatwiają korzystanie z przechowywanych w nich akcesoriów. (fot. Blum)

Redaktor: Lilianna Jampolska
fot. otwierająca: Tesa

Dodaj komentarz

Skomentuj artykuł
time image
time image
Zobacz inne artykuły
Od beżu do blasku: Jak odmienić toaletę w jeden weekend?
Od beżu do blasku: Jak odmienić toaletę w jeden weekend?
Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!