![]() |
(fot. Hansa) |
Jakość wody wodociągowej według przepisów
Przepisy* mówią, że woda wodociągowa nie może zawierać mikroorganizmów chorobotwórczych, pasożytów ani substancji chemicznych w ilościach stanowiących zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinna oddziaływać korozyjnie na instalacje wodociągowe.Powinna też spełniać wymagania dotyczące cech organoleptycznych wody – smaku, zapachu, barwy, przezroczystości. Zwykle wszystkie normy są spełnione, choć zakładom wodociągowym zdarza się czasowe dopuszczanie wody do użytku mimo przekroczenia któregoś wskaźnika jakości; w takich sytuacjach zakład wodociągowy powinien zmodyfikować technologię uzdatniania wody, aby pozbyć się problemu.
Co pogarsza jakość wody?
Obecność związków chloru
W różnych miejscach sieci wodociągowej woda ma różną zawartość chloru.
dr inż. Anna Chmiel
Pełny artykuł w PDF Uzdatnianie wody z wodociągu