Nie kupuj ziemi w workach - zrób kompost - to łatwe! Ten naturalny nawóz, polepszacz glebowy i podłoże w jednym możesz mieć zupełnie za darmo, a dodatkowo pozbędziesz się resztek z domu i ogrodu. Odpadki rozłożą się same - Ty musisz tylko postępować zgodnie z naszymi wskazówkami.
Okres wakacyjny to odpowiedni czas na założenie kompostownika, bo aura sprzyja szybkiemu rozkładowi, a odpadków z domu i ogrodu nie brakuje.
Jak założyć kompostownik krok po kroku?
KROK 1) ZRÓB samodzielnie prosty drewniany kompostownik (skrzynię) z kilku desek lub kup gotowy plastikowy termo kompostownik, który znacznie szybciej rozkłada materię organiczną, ale jest mniejszy i droższy. Wybierz ustronne miejsce z dala od części dekoracyjnej, lekko zacienione. W pełnym słońcu kompost będzie przesychał, za to w głębokim cieniu temperatura będzie niższa, przez co rozkład wolniejszy. (fot. © Graham / Fotolia)
KROK 2) DODAWAJ resztki roślinne: z domu - np. obierki warzyw i owoców (nie egzotycznych!), popiół z kominka, fusy z kawy i herbaty (torebki też), skorupki jajek; z ogrodu - np. trawa, liście, łodygi i rozdrobnione gałęzie oraz chwasty (które nie zawiązały jeszcze nasion). Można dodać w niewielkich ilościach: wytłoczki po jajkach, tekturę i niezadrukowany papier. Nie wrzucaj resztek potraw, mięsa, ani odchodów zwierząt domowych! (fot. © Graham / Fotolia)
KROK 3) PRZYSPIESZ proces kompostowania przez dodanie do pryzmy tzw. starterów - specjalnych szczepionek kompostowych, zawierających bakterie tlenowe i inne pożyteczne mikroorganizmy glebowe, odpowiedzialne za szybki rozkład materii organicznej. Świetnie sprawdzi się też dodanie do świeżej pryzmy kilku wiader dojrzałego kompostu lub płynnego nawozu azotowego - np. resztek po przygotowaniu gnojówki z pokrzywy. (fot. © Airborne77 / Fotolia)
KROK 4) ZAPROŚ do pryzmy dżdżownice, które pomogą w szybkim przetwarzaniu odpadów, a dodatkowo użyźnią kompost swoimi odchodami. W sklepie wędkarskim kup dżdżownice kalifornijskie (czerwone robaki), które są znacznie bardziej żarłoczne od rodzimych gatunków. Są wrażliwe na mrozy, więc w przyszłym roku będziesz musiał rozpocząć hodowlę od nowa. Na dnie rozłóż metalową siatkę, która zatrzyma głodne krety! (fot. © Graham / Fotolia)
KROK 5) PRZERZUCAJ warstwy za każdym razem, gdy dodasz świeżych resztek. To napowietrza pryzmę, przyspiesza rozkład i równomiernie miesza składniki kompostu. Podlewaj pryzmę, gdy tylko zaczyna przesychać. Szybkość rozkładu materii organicznej zależy od temperatury otoczenia (poniżej 6°C przebiega bardzo wolno), dostępu powietrza (bez tlenu kompost gnije) i wilgotności (dżdżownice najchętniej jedzą półpłynny pokarm). (fot. © Oceanprod / Fotolia)
KROK 6) WYKORZYSTAJ dojrzały kompost (po roku rozkładu) jako żyzną ziemię ogrodową (ta nie zawsze musi być kupowana w workach). Doskonale sprawdzi się do nawożenia wszystkich upraw i w przeciwieństwie do nawozów mineralnych kompostem nie można przenawozić! Dodawaj go podczas sadzenia lub rozsyp wokół roślin ozdobnych i jadalnych. Warstwa ściółki wzbogaci glebę w składniki pokarmowe, cenną próchnicę i pożyteczne mikroorganizmy. (fot. © ИРИНА ОРЛОВА / Fotolia)
Paweł Romanowski
Przeczytaj
Może cię zainteresować
Dowiedz się więcej
Zobacz więcej
Zobacz mniej