Składniki i narzędzia potrzebne do zrobienia krochmalu
Do przygotowania domowego krochmalu potrzebujesz wody oraz skrobi roślinnej. Tradycyjny przepis opiera się na użyciu mąki ziemniaczanej.
Aby przygotować krochmal z mąki ziemniaczanej przygotuj:
- 1 litr wody
- mąkę ziemniaczaną
- mały garnek
- szklankę
Proporcje zależą od sposobu wykorzystania. Do krochmalenia pościeli i obrusów jest to 1 łyżka stołowa mąki na 1 litr wody. Do krochmalenia ubrań: 1 łyżeczka mąki na 1 litr wody. W przypadku przygotowywania krochmalu do kąpieli jest to 2 łyżki mąki plus 2 szklanki zimnej wody i 5-6 litrów wrzątku.
Jak zrobić krochmal? Instrukcja przygotowania
Krochmal do tkanin przygotowuje się w następujący sposób:
- Z jednego litra wody odlej szklankę. Resztę wody przelej do małego garnka.
- Zagotuj wodę w garnku.
- Do szklanki wody wsyp mąkę (w zależności od podanych wcześniej proporcji: 1 łyżkę albo 1 łyżeczkę).
- Dokładnie wymieszaj zawiesinę.
- Wlej zawiesinę do gotującej się wody i mieszaj, aż zgęstnieje.
Krochmal jest gotowy, jeśli płyn jest gładki i odpowiednio gęsty (powinien mieć konsystencję kisielu). Tak przygotowany roztwór możesz wykorzystać do usztywniania koszul, ubrań, obrusów i innych materiałów.
Jeśli chcesz przygotować krochmal z mąki ziemniaczanej do kąpieli, musisz postępować według następującej instrukcji:
- Dwie szklanki wody wymieszaj z dwoma łyżkami mąki – powinna powstać gładka zawiesina.
- W osobnym garnku zagotuj 5 litrów wody.
- Gotową zawiesinę wlej do gotującej się wody.
- Dokładnie i energicznie mieszaj, aż do zgęstnienia roztworu.
Pamiętaj, że najważniejsza w przygotowywaniu krochmalu jest konsystencja. Musisz zwracać szczególną uwagę na obecność grudek. Szybkie i energiczne mieszanie pozwoli Ci zachować gładkość i klarowność płynu.
Przeczytaj
Może cię zainteresować
Dowiedz się więcej
Zobacz więcej
Zobacz mniej
Zastosowania krochmalu
Najbardziej popularnym zastosowaniem krochmalu jest usztywnianie tkanin, które dzięki temu zachowują piękny i schludny wygląd. Substancja ta jednak przydaje się również do pielęgnacji skóry podczas kąpieli, a także leczenia zmian skórnych, zaczerwienień i podrażnień.
Jest to środek, który możesz wykorzystać w kuchni. Krochmal jest dobrym sposobem na zagęszczenie potraw. Możesz użyć go do dań mięsnych, zup lub sosów, zapewniając im w ten sposób idealną gęstość.
Domowy pomocnik do zadań specjalnych
Krochmal jest środkiem o szerokim i uniwersalnym zastosowaniu. Jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga również dużego wkładu pieniędzy.
Przygotowanie domowego krochmalu to łatwy, szybki i tani sposób na zapewnienie sobie wszechstronnego pomocnika do różnego rodzaju prac domowych czy też zabiegów leczniczych. Przyda Ci się do sprzątania, gotowania, a nawet dbania o zdrowie i urodę.
Opracowanie: Sebastian Malinowski
Fot. otwierająca: Adobe Stock