Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom 1-2/2016
Dom w pigwowcach

Dom Magdy i Rafała doskonale wpisuje się w przestrzeń zadrzewionej działki, dzięki naturalnym materiałom elewacyjnym i klasycznej bryle, przykrytej czterospadowym dachem. Para celowo zrealizowała projekt z odważnymi przeszkleniami, które nadają budynkowi nowoczesny rys.

Dom w pigwowcach
Nowo zbudowany dom Magdy i Rafała jest zaprzeczeniem czterokondygnacyjnego segmentu, w którym wcześniej mieszkali. Jego ogromną zaletą jest jasna i przestronna strefa dzienna, oświetlona przez duże okna. Na szczególne wyróżnienie zasługuje tu wysokie, zachodzące aż na dach, przeszklenie w jadalni, które daje domownikom namiastkę ogrodu zimowego. Pod względem funkcjonalności i doskonałego oświetlenia, strefie dziennej nie ustępują pokoje prywatne na parterze i poddaszu. Obie kondygnacje powiększa optycznie antresola, "zawieszona" nad fragmentem wysokiego salonu. Podobnie jak zewnętrzną bryłę budynku, wnętrza charakteryzuje ciekawe połączenie rozwiązań klasycznych z nowoczesnymi.

DUŻA, KSZTAŁTNA I DOBRZE WYPOSAŻONA DZIAŁKA

Poprzednia działka nie była atrakcyjna, ponieważ miała wielkość przysłowiowej „chusteczki”, a na dodatek otaczało ją zwykłe pole, a nie infrastruktura rekreacyjna w postaci chociażby małego parku, w którym można spacerować i jeździć na rowerze.

 

Zmęczyło nas mieszkanie w namiastce prawdziwego ogrodu i domu – opowiada Magda. – Mimo że nasz segment miał powierzchnię aż 287 m2, wcale nie był wygodny, ani ustawny. Oferował, paradoksalnie, mało otwartej przestrzeni, a wymagał uciążliwego pokonywania kondygnacji. Doskwierało nam wzajemne podglądanie życia codziennego, bo w zwartej zabudowie nie da się tego uniknąć. Szybko zaczęliśmy marzyć o wolno stojącym domu w dużym ogrodzie, położonym blisko lasu. Wkrótce marzenia przekształciliśmy w rzeczywistość.

Wybraliśmy spokojną i wyposażoną we wszystkie media miejscowość z luźną zabudową, położoną przy lesie, a jednocześnie – nieopodal powstającej trasy szybkiego ruchu, która w niedługiej przyszłości usprawni komunikację w różne strony. Nie bez znaczenia był fakt, że miejscowość znajduje się w okolicy, w której oboje z mężem się wychowaliśmy oraz w obrębie dobrze zarządzanej gminy.

Specjalnie kupiliśmy dwie przylegające działki, w tym narożną, żeby zapewnić domowi oddech. Po ich połączeniu, powstała rozległa posesja w najbardziej korzystnym kwadratowym kształcie, w żaden sposób nie ograniczającym nas podczas wybierania gotowego projektu. Na dodatek zakupiony teren nie był pusty, lecz już porośnięty sosnowym i brzozowym zagajnikiem.

Pozostałe artykuły
Budujemy Dom
9,95 zł tylko teraz!
Teraz za darmo!
Od teraz, dla wszystkich! Wystarczy, że się zalogujesz. A otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z papierowego BudujemyDom! Całkowiecie za darmo!
Dom Energooszczędny Vademecum 2018

Dom Energooszczędny Vademecum

Jak zbudować dom energooszczędny

ABC Budowania 2018

ABC Budowania

To, co koniecznie musisz wiedzieć, żeby Twój pierwszy dom był dla Ciebie, a nie dla wroga

Wnętrza 2019

Wnętrza

Nowoczesne, stylowe, piękne wnętrza - zasady, porady, inspiracje

Czas na Wnętrze marzec 2019

Czas na Wnętrze

Od inspiracji do realizacji

Twój Dom Twój Styl 2018

Twój Dom Twój Styl

Poradnik shoppingowy

Budujemy Dom marzec 2019

Budujemy Dom

Dla budujących dom i wykonawców

Dom Polski 2019

Dom Polski

Jak zbudować dom tańszy niż mieszkanie

Nowoczesne Instalacje 2019

Nowoczesne Instalacje

Jak zbudować dom energooszczędny