Czym jest zaprawa cementowa?
Zaprawa cementowa, wykonywana samodzielnie na budowie, to mieszanina cementu, piasku i wody. Zazwyczaj stosuje się suchą zaprawę cementową w postaci gotowego produktu - wzbogaconego plastyfikatorami.
Tego typu zaprawa ma dużą wytrzymałość na ściskanie (7-8 mPa) i jest odporna na działanie wilgoci.
Stosuje się ją do budowy m.in.:
- ścian fundamentowych,
- ścian piwnicznych,
- ścian konstrukcyjnych,
- ścian działowych,
- słupów,
- podmurówek pod ogrodzenia,
- wylewek pod posadzkę.
Ze względu na to, że zaprawa cementowa jest mało plastyczna, do wielu prac budowlanych, np. tynkowania, wykorzystuje się zaprawę cementowo-wapienną. Dodatek wapna sprawia, że mieszankę jest łatwiej urobić i szybciej twardnieje.
Jak zrobić zaprawę cementową i ile czasu schnie?
Do wykonania samodzielnie na budowie 1 m3 zaprawy cementowej potrzebujemy:
- 250 kg cementu (CEM II 32,5R), 1760 kg piasku (0-2 mm); 240-280 l wody (w zależności od pożądanej konsystencji) - klasa M5;
- 294 kg cementu, 1681,7 kg piasku, 235,2-282,2 l wody - klasa M10;
- 384,5 kg cementu, 1645,7 kg piasku, 246,1-292,2 l wody - klasa M15;
- 500 kg cementu, 1420 kg piasku, 240-260 l wody - klasa M20.
Podane proporcje dzielimy, dostosowując do pojemności betoniarki.
Przygotowując zaprawę cementową z suchej mieszanki, najpierw do betoniarki nalewamy samą wodę i po jej uruchomieniu dosypujemy produkt (proporcje znajdziemy na opakowaniu). Proces mieszania nie powinien być długi - ok. 2 min.
Tak przygotowaną zaprawę cementową należy zużyć w ciągu 2-4 h. Czas wysychania wynosi od 3-5 dni i dopiero wtedy można przystąpić do budowy kolejnej kondygnacji.
Czym się kierować przy wyborze zaprawy cementowej?
Gotowa zaprawa cementowa jest dostępna w workach po 25 kg lub 30 kg. Podczas zakupu w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na termin przydatności. Może być to data, do której zaprawę należy zużyć lub data produkcji i czas wykorzystania, np. 6-12 miesięcy.
Sprawdźmy również, czy słychać swobodne przesypywanie się produktu, ponieważ zbrylona mieszanka traci swoje właściwości. Worki należy przechowywać pod zadaszeniem w przewiewnym miejscu.
Kluczowym parametrem, jaki należy wziąć pod uwagę jest wytrzymałość zaprawy - definiowana przez klasę produktu, oznaczoną literą M (marka zaprawy). Mieszankę o konkretnej klasie dobieramy do typu budowanej przegrody i materiału budowlanego, z którego będzie wznoszona.
Możemy również spotkać się z następującymi oznaczeniami na zaprawach murarskich:
- GP - zaprawa do stosowania ogólnego,
- LW - zaprawa do tynków lekkich,
- CR - zaprawa tynkarska barwiona,
- R - zaprawa do tynków renowacyjnych,
- OC - zaprawa do tynków zewnętrznych jednowarstwowych,
- T - zaprawa tynkarska izolująca cieplnie.
Opracowanie: Martyna Nowak-Ciupa
fot. otwierająca: Wienerberger
Przeczytaj
Może cię zainteresować