Gdzie stosować zaprawę cementową i jakie ma właściwości?

Print image
Copy link image
time image Artykuł na: 4-5 minut
Gdzie stosować zaprawę cementową i jakie ma właściwości?

Zaprawa cementowa cechuje się niską nasiąkliwością i dużą wytrzymałością, dlatego wykorzystuje się ją m.in. do murowania elementów konstrukcyjnych budynku. Jak zrobić zaprawę cementową i jak długo schnie? Czym się kierować podczas jej wyboru?

aktualizacja: 2022-02-03 10:51:19
Czego dowiesz się z artykułu?
  • Czym jest zaprawa cementowa?
  • Jak zrobić zaprawę cementową i ile czasu schnie?
  • Czym się kierować przy wyborze zaprawy cementowej?

Czym jest zaprawa cementowa? 

Zaprawa cementowa, wykonywana samodzielnie na budowie, to mieszanina cementu, piasku i wody. Zazwyczaj stosuje się suchą zaprawę cementową w postaci gotowego produktu - wzbogaconego plastyfikatorami.

Tego typu zaprawa ma dużą wytrzymałość na ściskanie (7-8 mPa) i jest odporna na działanie wilgoci.

Stosuje się ją do budowy m.in.:

  • ścian fundamentowych,
  • ścian piwnicznych,
  • ścian konstrukcyjnych,
  • ścian działowych,
  • słupów,
  • podmurówek pod ogrodzenia,
  • wylewek pod posadzkę.

Ze względu na to, że zaprawa cementowa jest mało plastyczna, do wielu prac budowlanych, np. tynkowania, wykorzystuje się zaprawę cementowo-wapienną. Dodatek wapna sprawia, że mieszankę jest łatwiej urobić i szybciej twardnieje.

Jak zrobić zaprawę cementową i ile czasu schnie?

Do wykonania samodzielnie na budowie 1 m3 zaprawy cementowej potrzebujemy:
  1. 250 kg cementu (CEM II 32,5R), 1760 kg piasku (0-2 mm); 240-280 l wody (w zależności od pożądanej konsystencji) - klasa M5;
  2. 294 kg cementu, 1681,7 kg piasku, 235,2-282,2 l wody - klasa M10;
  3. 384,5 kg cementu, 1645,7 kg piasku, 246,1-292,2 l wody - klasa M15;
  4. 500 kg cementu, 1420 kg piasku, 240-260 l wody - klasa M20. 

Podane proporcje dzielimy, dostosowując do pojemności betoniarki. 

Przygotowując zaprawę cementową z suchej mieszanki, najpierw do betoniarki nalewamy samą wodę i po jej uruchomieniu dosypujemy produkt (proporcje znajdziemy na opakowaniu). Proces mieszania nie powinien być długi - ok. 2 min.  

Tak przygotowaną zaprawę cementową należy zużyć w ciągu 2-4 h. Czas wysychania wynosi od 3-5 dni i dopiero wtedy można przystąpić do budowy kolejnej kondygnacji. 

Czym się kierować przy wyborze zaprawy cementowej?

Gotowa zaprawa cementowa jest dostępna w workach po 25 kg lub 30 kg. Podczas zakupu w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na termin przydatności. Może być to data, do której zaprawę należy zużyć lub data produkcji i czas wykorzystania, np. 6-12 miesięcy. 

Sprawdźmy również, czy słychać swobodne przesypywanie się produktu, ponieważ zbrylona mieszanka traci swoje właściwości. Worki należy przechowywać pod zadaszeniem w przewiewnym miejscu.

Kluczowym parametrem, jaki należy wziąć pod uwagę jest wytrzymałość zaprawy - definiowana przez klasę produktu, oznaczoną literą M (marka zaprawy). Mieszankę o konkretnej klasie dobieramy do typu budowanej przegrody i materiału budowlanego, z którego będzie wznoszona. 

Możemy również spotkać się z następującymi oznaczeniami na zaprawach murarskich:

  • GP - zaprawa do stosowania ogólnego,
  • LW - zaprawa do tynków lekkich,
  • CR - zaprawa tynkarska barwiona,
  • R - zaprawa do tynków renowacyjnych,
  • OC - zaprawa do tynków zewnętrznych jednowarstwowych,
  • T - zaprawa tynkarska izolująca cieplnie

Opracowanie: Martyna Nowak-Ciupa

fot. otwierająca: Wienerberger 

Dodaj komentarz

Skomentuj artykuł
time image
time image
Zobacz inne artykuły
Jakim preparatem zabezpieczyć drewniany dom dla zwierząt?
Jakim preparatem zabezpieczyć drewniany dom dla zwierząt?
Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!