Gdzie stosować zaprawę cementową i jakie ma właściwości?

Gdzie stosować zaprawę cementową i jakie ma właściwości?

Zaprawa cementowa cechuje się niską nasiąkliwością i dużą wytrzymałością, dlatego wykorzystuje się ją m.in. do murowania elementów konstrukcyjnych budynku. Jak zrobić zaprawę cementową i jak długo schnie? Czym się kierować podczas jej wyboru?

Czym jest zaprawa cementowa? 

Zaprawa cementowa, wykonywana samodzielnie na budowie, to mieszanina cementu, piasku i wody. Zazwyczaj stosuje się suchą zaprawę cementową w postaci gotowego produktu - wzbogaconego plastyfikatorami.

Tego typu zaprawa ma dużą wytrzymałość na ściskanie (7-8 mPa) i jest odporna na działanie wilgoci.

Stosuje się ją do budowy m.in.:

  • ścian fundamentowych,
  • ścian piwnicznych,
  • ścian konstrukcyjnych,
  • ścian działowych,
  • słupów,
  • podmurówek pod ogrodzenia,
  • wylewek pod posadzkę.

Ze względu na to, że zaprawa cementowa jest mało plastyczna, do wielu prac budowlanych, np. tynkowania, wykorzystuje się zaprawę cementowo-wapienną. Dodatek wapna sprawia, że mieszankę jest łatwiej urobić i szybciej twardnieje.

Jak zrobić zaprawę cementową i ile czasu schnie?

Do wykonania samodzielnie na budowie 1 m3 zaprawy cementowej potrzebujemy:
  1. 250 kg cementu (CEM II 32,5R), 1760 kg piasku (0-2 mm); 240-280 l wody (w zależności od pożądanej konsystencji) - klasa M5;
  2. 294 kg cementu, 1681,7 kg piasku, 235,2-282,2 l wody - klasa M10;
  3. 384,5 kg cementu, 1645,7 kg piasku, 246,1-292,2 l wody - klasa M15;
  4. 500 kg cementu, 1420 kg piasku, 240-260 l wody - klasa M20. 

Podane proporcje dzielimy, dostosowując do pojemności betoniarki. 

Przygotowując zaprawę cementową z suchej mieszanki, najpierw do betoniarki nalewamy samą wodę i po jej uruchomieniu dosypujemy produkt (proporcje znajdziemy na opakowaniu). Proces mieszania nie powinien być długi - ok. 2 min.  

Tak przygotowaną zaprawę cementową należy zużyć w ciągu 2-4 h. Czas wysychania wynosi od 3-5 dni i dopiero wtedy można przystąpić do budowy kolejnej kondygnacji. 

Czym się kierować przy wyborze zaprawy cementowej?

Gotowa zaprawa cementowa jest dostępna w workach po 25 kg lub 30 kg. Podczas zakupu w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na termin przydatności. Może być to data, do której zaprawę należy zużyć lub data produkcji i czas wykorzystania, np. 6-12 miesięcy. 

Sprawdźmy również, czy słychać swobodne przesypywanie się produktu, ponieważ zbrylona mieszanka traci swoje właściwości. Worki należy przechowywać pod zadaszeniem w przewiewnym miejscu.

Kluczowym parametrem, jaki należy wziąć pod uwagę jest wytrzymałość zaprawy - definiowana przez klasę produktu, oznaczoną literą M (marka zaprawy). Mieszankę o konkretnej klasie dobieramy do typu budowanej przegrody i materiału budowlanego, z którego będzie wznoszona. 

Możemy również spotkać się z następującymi oznaczeniami na zaprawach murarskich:

  • GP - zaprawa do stosowania ogólnego,
  • LW - zaprawa do tynków lekkich,
  • CR - zaprawa tynkarska barwiona,
  • R - zaprawa do tynków renowacyjnych,
  • OC - zaprawa do tynków zewnętrznych jednowarstwowych,
  • T - zaprawa tynkarska izolująca cieplnie

Opracowanie: Martyna Nowak-Ciupa

fot. otwierająca: Wienerberger 

Komentarze

Czytaj tak, jak lubisz
W wersji cyfrowej lub papierowej
Moduł czytaj tak jak lubisz