Grill tradycyjny czy gazowy?
Wybierając najlepszy grill do ogrodu, na początek warto sobie zadać pytanie o to, jakiego rodzaju urządzenie będzie dla nas najlepsze. Wyróżnić możemy jego dwa najważniejsze typy: grill tradycyjne, oparte o wykorzystanie węgla, a także grille nowoczesne, w których paliwem jest gaz.
Grille tradycyjne
Pierwsze z nich wymagają długiego przygotowania żaru i są stosunkowo mało wydajne. Do ich przygotowania trzeba zużyć sporo węgla drzewnego i podpałki, a czas oczekiwania na mięso może być bardzo długi. Co więcej, w tym przypadku nie mamy żadnej kontroli nad temperaturą przygotowywania potraw. Nie możemy też ograniczyć spalania tłuszczu i osadzania sadzy na daniach.
Grille gazowe
W przypadku grilli gazowych nie musimy się obawiać o te wszystkie problemy. Mają zupełnie inną konstrukcję, dzięki czemu ograniczają wszystkie niedogodności, które są związane z klasycznymi urządzeniami. Przede wszystkim za sprawą wykorzystania gazu z butli są gotowe do pracy od razu po włączeniu i nie wymagają żmudnych przygotowań czy dodatkowych podpałek. Jednocześnie nie pozwalają na wytwarzanie i osadzanie sadzy na przygotowanym jedzeniu. A za sprawą doskonałej kontroli temperatury ułatwiają przygotowywanie nawet najbardziej skomplikowany dań.
Grill gazowy z dużą ilością możliwości
Jak widzisz, najlepszym pomysłem na wybór grilla do twojego ogrodu, będzie sięgnięcie po model gazowy. Dzięki temu będziesz miał pewność, że twoje potrawy są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Co więcej, uzyskasz możliwość przygotowania naprawdę różnorodnych dań, co na pewno sprawi, że każde przyjęcie w ogrodzie będzie przyjemniejsze i bardziej urozmaicone.
Jaki model grilla gazowego powinieneś jednak wybrać, aby naprawdę korzystać z dużej ilości możliwości? Radzimy zdecydować się na grill gazowy marki Köler, który odznacza się licznymi funkcjami, jakie nie były nigdy dostępne w modelach tradycyjnych.
Przede wszystkim grille Köler posiadają cztery główne palniki oraz jeden boczny, każdy z niezależną regulacją temperatury. Daje nam to okazję do przygotowywania różnych potraw, wymagających różnych temperatur, w tym samym czasie. Dodatkowym atutem może być duża płyta żeliwna, którą również można wykorzystać do przygotowania potraw, w tym przede wszystkim do pieczenia pizzy czy też bardzo delikatnych dań, w tym ryb albo warzyw.
Zapach prawdziwego grilla
Na koniec warto dodać, że dla wielu osób brak zapachu tradycyjnego grilla jest poważnym problemem w stosowaniu gazowego urządzenia. W przypadku grilli Köler problem ten został jednak prosto rozwiązany. Wystarczy wykorzystać skrzyneczkę i zrębki wędzarnicze, aby uzyskać optymalny aromat potraw.
Przeczytaj
Może cię zainteresować
Dowiedz się więcej
Zobacz więcej
Zobacz mniej
fot. otwierająca: materiały prasowe