Do produkcji cegieł używa się różnych surowców mineralnych, które w procesie suszenia, wypalania lub kontaktu z parą wodną uzyskują odporność na czynniki atmosferyczne i uszkodzenia mechaniczne. Jakie są rodzaje i wymiary cegieł? Jakie mają właściwości?
Data publikacji: 2021-11-08
Data aktualizacji: 2021-11-18
Cegły ceramiczne są produkowane z wypalanej gliny. Za najtrwalsze uważa się cegły palone pełne. Są przeznaczone do budowy ścian działowych i konstrukcyjnych, piwnic i przewodów kominowych, a także do tworzenia fundamentów. Charakteryzują się wysoką odpornością na ściskanie oraz uszkodzenia mechaniczne.
Cegła szamotowa produkowana jest z ogniotrwałej gliny, przez co jest odporna na gwałtowne zmiany temperatury. Można ją stosować w budownictwie przemysłowym i indywidualnym, a najczęściej jest wykorzystywana do budowy kominów. Warto jednak dodać, że ten gatunek cegły wymaga specjalnej zaprawy, zwanej szamotową, która jest mieszaniną szamotu i gliny.
Cegła klinkierowa jest najbardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne, płowienie oraz pleśń i grzyby. W związku z tym doskonale nadaje się do tworzenia elewacji, których nie trzeba tynkować.
Cegła dziurawka składa się z wozówki, główki i podstawy, które mają odmienny bieg przelotowych otworów. Sprawdzi się podczas budowy warstw osłonowych i ścian działowych oraz stropów Kleina. Warto podkreślić, że nie zaleca się jej do budowy kominów czy ścian konstrukcyjnych.
Z kolei cegła kratówka ma otwory przypominające romby ułożone w kratkę. Jej głównym przeznaczeniem jest budowa ścian działowych i warstw osłonowych.
Cegły silikatowe wytwarza się z piasku, wody i wapna. Ich najważniejszymi cechami są: odporność na mróz, kumulowanie ciepła, odporność na wilgoć i korozję biologiczną. W związku z tym w pomieszczeniach jest możliwe utrzymanie optymalnego poziomu wilgotności.
Cegłę silikatową w wersji pełnej wykorzystuje się do konstrukcji wewnętrznych, a w drążonej - do budowy ścian zewnętrznych.
Cegła dziurawka i kratówka. (fot. Grupa Lode, Leier)
Jakie są standardowe rozmiary cegieł?
Producenci cegieł oferują swoje produkty w różnych rozmiarach, ale istnieje kilka standardowych:
cegła w formacie RF: 250x120x65 mm (długość x szerokość x wysokość mm),
cegła w formacie DF: 210x100x65 mm,
cegła w formacie WF: 210x100x50 mm,
cegła w formacie NF: 240x115x71 mm.
Szczegółowy podział cegieł ze względu na wymiary:
1. Cegła pełna: 250x120x65 mm (długość x szerokość x wysokość mm).
2. Cegła klinkierowa:
RF 250x120x65 mm,
NF 240x115x71 mm - najczęściej stosowana,
WDF 215x98x65 mm,
WF 207x98x50 mm.
3. Cegła kratówka:
K1 250x120x65 mm,
K2 250x120x140 mm,
K3 250x120x188 mm,
K4 250x120x220 mm.
4. Cegła dziurawka: 250x120x65 mm (wymiary mogą mieć odchylenia o 6 mm na długości i o 3-4 mm na wysokości i szerokości).
Ręcznie formowane cegły mają najczęściej wymiar: DF 210x100x65 mm. Warto również zauważyć, że producenci wprowadzają własne wymiary cegieł, które różnią się od standardowych nie tylko wielkością, ale również barwą.
Cegły klinkierowe sprawdzą się na elewacji domu. (fot. Röben)
Jakie są inne właściwości cegieł?
Jak każdy materiał do murowania, cegły są precyzyjnie klasyfikowane i muszą spełniać restrykcyjne normy.
Pełna cegła oznaczana jest symbolem "P", a cegły produkowane tradycyjnymi metodami mają symbol "Z".
Klasy HD mogą być używane do budowy murów bez zabezpieczenia, a z kolei klasa LD może być używana tylko wraz z zabezpieczeniem - najczęściej z tynkiem.
Nasiąkliwość pełnych cegieł wynosi od 5-22%, a zwykłych waha się pomiędzy 15-20%. Cecha ta jest o tyle istotna, że determinuje odporność na mróz.
Pełne cegły są niepalne i cechują się wysoką odpornością na ściskanie. Dzieli się je na klasy od 5-20 MPa, spośród których 10 i 15 są najpopularniejsze.
Cegieł, które ważą powyżej 3 kg, można używać do murowania całej budowli - od piwnicy aż po najwyższe części konstrukcji. Najtrwalsze pełne cegły ważą nawet 4 kg.