6 materiałów na blaty kuchenne

Print image
Copy link image
time image Artykuł na: 9-16 minut
aktualizacja: 2019-09-03 11:56:19
6 materiałów na blaty kuchenne

Wizytówką domu jest kuchnia. W niej zaś najbardziej eksponowanym elementem przestrzennym - blat. Musi on nie tylko wyróżniać się estetyką i pasować do wystroju wnętrza, ale również być niebywale wytrzymały, odporny na uszkodzenia, rysy i plamy. Codziennie jest on narażony na rozlewanie różnych płynów, wycieranie, krojenie warzyw czy mięsa, a nawet na działanie wysokiej temperatury poprzez stawianie na nim gorących garnków. Na dodatek, blat ma się jeszcze niebanalnie prezentować!

Na rodzaj blatu jaki wybierzemy do swojej kuchni złoży się kilka czynników.

  • Po pierwsze - jego wygląd. Nie bez znaczenia jest styl kuchni i jej kolorystyka, które najczęściej determinują charakter blatu. Zazwyczaj w pierwszej kolejności podczas aranżacji kuchennego wnętrza wybiera się szafki, materiał na ściany i podłogi czy sprzęt kuchenny - blat zaś jest dopasowywany do reszty wyposażenia.

  • Drugim ważnym czynnikiem jest częstotliwość użytkowania. W kuchni, która jest przeznaczona dla wieloosobowej rodziny, blat powinien cechować się wysoką wytrzymałością na wszelkie możliwe czynniki, zaś w kuchni osoby, która użytkuje to pomieszczenie do ugotowania herbaty - z pewnością sprawdzi się mniej wytrzymała opcja.

  • Kolejnym ważnym elementem - jest zasobność naszego portfela. Obecnie rynek proponuje, wydaje się, nieskończoną liczbę wariantów, różniących się materiałem, kolorystyką czy fakturą. Można z łatwością znaleźć dla siebie wymarzony blat - choć czasem nie uniknie się podjęcia trudnych decyzji. Czy ważniejszy jest wygląd czy wytrzymałość? Wybór należy do każdego szczęśliwego posiadacza domu czy mieszkania.

1) Blaty kuchenne z płyty laminowanej

To wciąż najpopularniejszy rodzaj blatu kuchennego, teraz przeżywający prawdziwy renesans. Ich jakość znacznie wzrosła i swobodnie mogą one konkurować z bardziej szlachetnymi materiałami. Wykonane są z niepalnej płyty wiórowej, pokrytej warstwą laminatu o dowolnej kolorystyce, zarówno jednolitej, jak i imitującej kamień, drewno lub hartowaną stal, w wersji mat, półpołysk czy bardzo ostatnio modnego połysku.

Blaty wiodących producentów są odporne na ścieranie, uderzenia, zarysowania, wysoką temperaturę (do 180°C), zaplamienia, działanie światła (brak przebarwień na skutek działania promieni słonecznych) czy nawet żar z papierosa. Krawędzie blatów mogą być zaoblone jednostronnie, dwustronnie albo zakończone ostrym profilem. Bogactwo wzornictwa i kolorów z pewnością przyciągnie potencjalnych amatorów tego materiału.

Elegancja w kuchni poprzez zastosowanie prostych elementów, jak białe szafki i kontrastujący blat (fot. Pfleiderer) Płyta laminowana imitująca drewno z powodzeniem może być wykorzystana jako stół kuchenny (fot. Pfleiderer)

2) Blaty kuchenne z kompozytu

To trwała i solidna propozycja na kuchenny blat. Jest to mieszanka 2/3 minerałów naturalnych połączona 1/3 żywicą akrylową i pigmentami. Blaty wykonuje się z płyt MDF, które pokrywane są ok. 10-16 mm warstwą kompozytu. Materiał ten jest termoplastyczny, daje się swobodnie kształtować, dlatego też z łatwością można otrzymać dowolną formę, zaś na łączeniach nie widać żadnych spoin.

Kompozyty dopasujemy do każdej kuchni, gdyż występują w szerokiej gamie kolorystycznej - jednolitej, nakrapianej lub z widocznym kruszywem. Są bardzo trwałe, nietoksyczne, odporne na promienie UV, temperaturę, wilgoć, rozlane płyny czy uszkodzenia. Po instalacji blat można okresowo szlifować i polerować, co zapewni utrzymanie pięknej powierzchni przez nawet 20 lat.

Za dobrym, solidnym materiałem idzie również wysoka cena - i to jest jedyny minus blatów kompozytowych. Niewątpliwym atutem kompozytu jest możliwość wykonania z niego zlewu i połączenie go z blatem bez widocznych krawędzi. Takie rozwiązanie zapewnia wyjątkowy efekt wizualny, a jednocześnie udaje się zachować wysoki stopień higieny - jakże istotny w kuchni.

Zlew podwieszany od dołu blatu to znakomity sposób wykorzystania atutów kompozytu (fot. Studio Estima) Łatwość obróbki kompozytu pozwala na wykonanie z niego zlewu i w niewidoczny sposób połączenia z blatem roboczym (fot. Mebel Rust)

3) Blaty kuchenne z kamienia naturalnego

Granit to materiał piękny i elegancki, niechłonący wilgoci i plam, odporny na uszkodzenia i wysoką temperaturę (fot. Blanco)

W pierwszej kolejności kojarzy się z luksusem i elegancją. I rzeczywiście wybór takiego materiału związany jest z wyższym wydatkiem, ale trwałość i jakość z pewnością zrekompensują poniesione koszty. Wybór kamienia na blaty jest różnorodny, można swobodnie żonglować w kolorystyce, jak i w rysunku minerału - na rynku występuje kilkaset rodzajów propozycji.

Blaty kamienne wykonuje się na indywidualne zamówienie. Głównie wykorzystuje się marmur, granit czy trawertyn, jednak każdy rodzaj kamienia charakteryzuje się różnorodnymi właściwościami jak twardość czy nasiąkliwość.

Granit jest jednym z najbardziej odpornych minerałów - dlatego też polecany jest na kuchenne blaty. Jest odporny na uszkodzenia, działanie środków spożywczych, chemicznych, wilgoci; znakomicie radzi sobie z działaniem wysokich temperatur. Marmur wypada nieco gorzej, jednak po systematycznej impregnacji będzie cieszył swym wyglądem.

Zaletą kamienia jest szeroka gama możliwości obróbki krawędzi blatu. Można wybierać od prostych rozwiązań poprzez finezyjne kształty. Dodatkowym atutem kamienia jest możliwość wykonania pochylni ociekowych przy zlewozmywakach podwieszanych od spodu blatu. Jest bardzo funkcjonalne i estetyczne rozwiązanie, ułatwiające na dodatek utrzymanie czystości. Istnieje również możliwość wykonania pochylni z rowkami, które z łatwością odprowadzają wodę spod naczyń.

4) Blaty kuchenne ze stali

Ryflowanie na stalowym blacie wprowadza do wnętrza industrialny charakter (fot. Studio Estima)

Takie blaty kuchenne to oryginalne rozwiązanie w minimalistycznej, nowoczesnej kuchni. Spokojna kolorystyka, jednorodna powierzchnia, praktyczność oraz niewątpliwa elegancja to walory blatów ze stali nierdzewnej.

Materiał jest odporny na wilgoć, uszkodzenia mechaniczne, temperaturę czy wylane czerwone wino. Wśród tych wielu zalet jest również jedna wada - stal wymaga wycierania do sucha, gdyż wszelkie ślady po wodzie będą niestety widoczne.

Blaty stalowe to doskonała alternatywa dla zwolenników nowoczesnego designu, ale również dla ludzi lubiących innowacyjne rozwiązania i posiadających zasobny portfel.

Większość blatów wykonywana jest z płyty wiórowej lub pilśniowej, która pokryta jest stalową blachą grubości około 1-3 mm. Jednakże obecnie pojawiają się nowości, jak blaty z litymi krawędziami, dzięki którym grubość blatu zredukowana jest do minimum.

5) Blaty kuchenne ze szkła

To kolejna kuchenna innowacja. Do produkcji wykorzystuje się szkło hartowane, dzięki czemu powierzchnia jest bardzo wytrzymała i nie ulega potłuczeniu. Wykorzystuje się również szkło klejone - dwie tafle przedzielone są dwiema warstwami folii, co powoduje wysokie bezpieczeństwo materiału. Nawet stłuczony blat nie pokaleczy potencjalnego użytkownika. Przy tym grubość i długość blatu szklanego ma bardzo szerokie spectrum, w przypadku zaś szkła hartowanego, grubość zaczyna się od około 10 mm.

Jest wiele opcji, które można zastosować w swojej kuchni - szkło może być barwione, zmatowione, błyszczące, a nawet może być wykonany na nim cyfrowy wydruk z ulubionym motywem, widokiem czy zdjęciem. Wszystkie blaty szklane podobnie jak kamienne wykonuje się na zamówienie - z pewnością podraża to koszty, ale być posiadaczem indywidualnego elementu w kuchni jest warte kilku niedogodności.

Szkło, które możemy wykorzystywać na stoły czy blaty charakteryzuje się odpornością na zarysowania, przedłużoną trwałością oraz dużą przejrzystością (fot. Guardian) Szklany, czarny blat to elegancja i nowoczesność wnętrzu (fot. Poggenpohl)

6) Blaty kuchenne z drewna

Bez względu na wykończenie, lakierowane czy olejowane, blaty kuchenne możemy wielokrotnie odnawiać (fot. IKEA)

To materiał ponadczasowy, znakomicie prezentujący się zarówno w kuchni nowoczesnej, jak i rustykalnej. Drewniany blat wprowadzi do wnętrza nieco przytulności, ciepła i powiązania z naturą, ale również wymagać będzie troski i systematycznej pielęgnacji, gdyż drewno jest podatne na plamienie, zarysowania oraz ma niewielką odporność na kontakt z wysoką temperaturą.

Rozlane czerwone wino musi zostać natychmiast wytarte, krojenie chleba bez deski jest niemożliwe, zaś stawianie gorących garnków pozostawi trudne do usunięcia ślady.

Nie bez znaczenia jest gatunek drewna z jakiego blat został wykonany. Z materiałów krajowych polecane są drewna twarde, takie jak dąb, jesion i buk. Jednak coraz częściej wykorzystywane są gatunki egzotyczne, które posiadają większą gęstość, zawierają dużą ilość garbników i tym samym znacznie lepiej sprawdzają się w wilgotnym środowisku, którego nie zabraknie w kuchni.

Amator drewnianych blatów stanie przed wyborem drewna litego lub klejonego. Te pierwsze charakteryzować się będzie naturalnym układem słojów i nierównościami, ale jednocześnie będzie miało tendencję do wypaczania. Drewno klejone ma znacznie wyższą wytrzymałość, nie wypacza się, nie pęka, a zachowuje naturalne piękno i niewątpliwy urok.

Zobacz ofertę blatów kuchennych SWISS KRONO

Anna Grąziewicz-Kinsner

Zdaniem naszych Czytelników

time image

Gość Mar

02 Sie 2019, 17:44

mam pytanie - czy w przypadku blatu laminowanego można zamontować zlew powieszany?

time image

10 Paź 2018, 13:07

Blaty Swiss Krono, który wygląda jak blat z drewna, z kamienia, miedzi:  

time image

12 Maj 2018, 11:40

twoje noże tną kamienie?

time image

11 Maj 2018, 12:41

Nie da się kroić czegokolwiek na zadnym blacie porządnym nożem.

time image

Gość wojtecki

10 Maj 2018, 22:51

U nas jest blat z konglomeratu kwarcowego i dobrze się sprawdza, jesteśmy zadowoleni. Ma dużo plusów - niełatwo go zarysować, ma wysoką odporność na temperatury, jest łatwy do utrzymania w czystości.

time image

21 Kwi 2018, 22:24

Dnia 28.09.2014 o 00:41, Pomocnik napisał: Wizytówką domu jest kuchnia. W niej zaś najbardziej eksponowanym elementem przestrzennym – blat. Musi on nie tylko wyróżniać się estetyką i pasować do wystroju wnętrza, ale również być niebywale wytrzymały, odporny ...

time image

Gość jaho

21 Kwi 2018, 19:46

Ja mam laminowany 10 lat i wyglada bardzo dobrze, nic nie trzeba przy nim robic jak przy drewnie, scieram mokra szmata i juz.

time image

23 Sty 2018, 16:58

ja mam granit. 

time image

Gość Anna

22 Sty 2018, 22:43

Konglomerat kwarcowy to najwiekszy szajs jaki mam w domu! Po 4 latach musze wymieniac blaty!!!!

time image

Gość Modnestol.pl

18 Sty 2018, 12:15

Jak ktoś ma odpowiednią ilość gotówki to tylko blat granitowy. Przeżyje niejedną kuchnie :)

time image

Gość wiktorrr

11 Cze 2017, 18:51

Drewo ma swój urok, kamień też, ale ja podchodzę do sprawy praktycznie i wybieram konglomerat kwarcowy bo najwięcej przetrwa a w kuchni nie będę się z blatem patyczkował. Mam konglomerat  i dobrze że się na niego zdecydowałem, po dwóch latach użytkowania nadal jest w świetnym ...

time image

11 Cze 2017, 14:41

Granit.

time image

Gość Mariusz

11 Cze 2017, 14:31

Najlepsze sa blaty drewniane, pięknie wyglądają.

time image

14 Lis 2015, 19:27

Cytat mamur nie nadaje sie w zadnym wypadku na blat kuchenny, kruchy, nieoporny na ksawy np cytryna czy sok z ogórków... chciałem zaprzeczyć, ale tekst (-ergo gramatyka) sam zaprzecza, więc po co...

time image

Gość megi

14 Lis 2015, 19:22

mamur nie nadaje sie w zadnym wypadku na blat kuchenny, kruchy, nieoporny na ksawy np cytryna czy sok z ogórków...

time image

Gość użytkownik

27 Wrz 2014, 22:41

Pomysł ze szklanym blatem bardzo ciekawy!

Wiecej na Forum BudujemyDom.pl
Pokaż wszystkie komentarze

Dodaj komentarz

time image
time image
Warto wiedzieć dodatkowo:
Zobacz inne artykuły
Projekt nowoczesnej kuchni w praktyce
Projekt nowoczesnej kuchni w praktyce
Zadaj pytanie ekspertowi Masz wątpliwości lub dodatkowe pytania? Napisz do nas!
expert image
Akceptowane formaty plików: 'jpg', 'jpeg', 'gif', 'bmp', 'png'. Dodawanie wielu plików - wciśnij CTRL.
Administrator danych osobowych: AVT-Korporacja sp. z o.o. z siedzibą: ul. Leszczynowa 11, 03-197 Warszawa. Cel przetwarzania danych: udzielenie odpowiedzi na zadane pytanie. Administrator danych osobowych: AVT-Korporacja sp. z o.o. z siedzibą: ul. Leszczynowa 11, 03-197 Warszawa. Cel przetwarzania danych: udzielenie odpowiedzi na zadane pytanie. Okres przetwarzania danych: Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w tym konkretnym przypadku, do czasu udzielenia odpowiedzi. Masz prawo do: dostępu do Twoich danych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych lub ich przenoszenia. Możesz: odwołać zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych, zażądać, by Twoje wszystkie dane zostały usunięte. Podstawy prawne: art. 5, 6, 12, 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO). Czytaj więcej
Dodano plik do wysłania
Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!
Budujemy Dom
9,95 zł tylko teraz!
Teraz za darmo!
Od teraz, dla wszystkich! Wystarczy, że się zalogujesz. A otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z papierowego BudujemyDom! Całkowicie za darmo!
Dom Energooszczędny Vademecum 2019

Dom Energooszczędny Vademecum

Jak zbudować dom energooszczędny

ABC Budowania 2019

ABC Budowania

To, co koniecznie musisz wiedzieć, żeby Twój pierwszy dom był dla Ciebie, a nie dla wroga

Wnętrza 2019

Wnętrza

Nowoczesne, stylowe, piękne wnętrza - zasady, porady, inspiracje

Czas na Wnętrze październik 2019

Czas na Wnętrze

Od inspiracji do realizacji

Twój Dom Twój Styl 2019

Twój Dom Twój Styl

Poradnik shoppingowy

Budujemy Dom wrzesień 2019

Budujemy Dom

Dla budujących dom i wykonawców

Dom Polski 2020

Dom Polski

Jak zbudować dom tańszy niż mieszkanie

Nowoczesne Instalacje 2019

Nowoczesne Instalacje

Jak zbudować dom energooszczędny