Ekspres przelewowy czy ciśnieniowy?
To pierwsze pytanie, na jakie trzeba sobie odpowiedzieć. Oba rozwiązania różnią się od siebie pod wieloma względami, ale z obu możemy uzyskać pyszną, aromatyczną kawę. Wiele zależy od tego, ile pieniędzy chcemy przeznaczyć na zakup ekspresu. Przelewowe są zazwyczaj tańsze. Ciśnieniowe będą wymagały większej inwestycji, ale też mają znacznie szersze możliwości.
Ekspres przelewowy - prosty i ekonomiczny
Ekspres przelewowy bez wątpienia jest mniej skomplikowanym urządzeniem. Zazwyczaj składa się z pojemnika na wodę i pojemnika na kawę, filtra, płyty grzewczej i szklanego dzbanka.
W większości dostępnych na rynku modeli użyć można jedynie zmielonej kawy. Jednak niektóre z bardziej nowoczesnych zostały już wyposażone we wbudowany młynek, dzięki któremu uzyskujemy jeszcze bardziej aromatyczny i świeży napój.
Przykładem takiego ekspresu jest Melitta Aroma Fresh. Co więcej, model ten posiada wbudowany timer, dzięki któremu można zaplanować rozpoczęcie zaparzania kawy, np. na określoną godzinę o poranku. W ekspresie przelewowym, woda podgrzana do oczekiwanej temperatury przelewa się do pojemnika z kawą.
Stamtąd powoli przesącza się przez filtr do dzbanka. Zazwyczaj przygotowany tak napar posiada wysoki poziom kofeiny. Dla wielu użytkowników istotne będzie także to, że w jednym cyklu zaparzania kawy otrzymują cały dzbanek napoju.
Niektóre modele posiadają bardzo przydatną blokadę kapania. Przykładem może tu służyć piękny biały ekspres Melitta Look Timer.
Ciekawe rozwiązanie oferuje ekspres Aroma Elegance Therm DeLuxe, który wyposażony został w nietłukący się, termiczny dzbanek ze stali szlachetnej z podwójnymi ściankami. Dzięki pokrywce do zaparzania, kawa wpływa do termicznego dzbanka gotowa do podania.
Podsumowując – do zalet ekspresu przelewowego zaliczyć można:
- łatwość użytkowania
- niską cenę zakupu
- dużą ilość przygotowanego napoju (np. 10 filiżanek)
- wysoki poziom kofeiny w przygotowanej kawie
- można w nim przygotować także herbatę.
Wady ekspresu przelewowego to:
- w większości tego typu urządzeń brak młynka do kawy (istnieją wyjątki od tej reguły)
- brak spieniacza mleka
- małe zróżnicowanie w smaku i gatunku przygotowaniu napojów
- konieczność zakupu filtrów.
Ekspres ciśnieniowy – zaawansowana technologia
W tego typu urządzeniu wrzątek, pod wysokim ciśnieniem, podawany jest do zbiornika z kawą. W większości najnowszych modeli jest to kawa uprzednio zmielona we wbudowanym młynku. Niektóre ekspresy mogą pochwalić się dwukomorowym pojemnikiem na kawę, który pozwala na użycie innego gatunku ziaren dla kawy z mlekiem i innego dla kawy czarnej. Przykładem takiego urządzenia jest ekspres Melitta LatteSelect.
Woda przesącza się przez kawę i przelewa do filiżanki w postaci aromatycznej esencji. Często ekspres tego typu wyposażony jest także w spieniacz mleka. Urządzenie jest nam zatem w stanie zaoferować zarówno mocne espresso, jak i kremową latte, cudowne machiatto, aromatyczne cappuccino czy delikatne flat white.
Niektóre modele są w stanie dostarczyć jeszcze większą rozkosz dla podniebienia miłośników kaw mlecznych. Na przykład ekspres Melitta Latticia OT frosted black wyposażony został w funkcję podwójnego spieniania mleka, które dzięki temu staje się jeszcze bardziej puszystą i delikatną pianką.
Każda filiżanka (szklanka) kawy może być inna, bowiem wiele ekspresów ciśnieniowych pozwala na wprowadzenie indywidualnych ustawień, dotyczących np. stopnia zmielenia ziaren, ilości wody i mleka. Oczywiście tak skomponowana kawa wypełnia nie dzbanek, a – w zależności od modelu – jedną lub dwie filiżanki.
Podsumowując – walory ekspresu przelewowego to:
- różnorodność przygotowanych kaw
- możliwość wprowadzenia własnych preferencji
- świeżo mielona kawa, dodająca aromatu
- możliwość zaparzania kaw z delikatną mleczną pianką.
Z kolei wady ekspresów ciśnieniowych, to:
- wysoka cena
- mała ilość przygotowanego napoju – zaledwie jedna lub dwie filiżanki.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze ekspresu?
Na etapie wyboru ekspresu, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów, takich jak moc urządzenia (powinna wynosić ok. 1000 W w przypadku ekspresu przelewowego i 1400 dla ekspresu ciśnieniowego), łatwość czyszczenia, możliwość wprowadzenia własnych ustawień, a także obecność młynka i spieniacza do mleka.
W przypadku ekspresu ciśnieniowego ważne jest także ciśnienie urządzenia – powinno wynosić co najmniej 15 barów. Wiele nowoczesnych ekspresów posiada ekran dotykowy, ułatwiający sterowanie, wybór napoju i wprowadzanie własnych ustawień. Niektóre mają dodatkowe funkcje, takie jak automatyczne odkamienianie czy czyszczenie układu mlecznego.
Ostatnim, ale wcale nie najmniej ważnym elementem wyboru, jest design urządzenia. W tym przypadku decyzja jest już kwestia gustu, jednak warto zwrócić uwagę na ciekawą funkcję jaką oferują niektóre modele – ledowego podświetlenia szklanek. Dobrym przykładem jest tu wyposażony również w szereg innych przydatnych funkcji ekspres Melitta CI E970-003 pure black.
źródło i zdjęcie: Melitta Poland