Kamień w ekspresie - skąd on się bierze?
Każdy z nas wielokrotnie słyszał o "twardej wodzie". Brzmi jak oksymoron – jak bowiem woda, zwłaszcza jeśli nie jest lodem, może być twarda? Na właściwości wody, zwane twardością, mają wpływ zawarte w niej wodorowęglany wapnia i magnezu (Ca(HCO₃)₂ i Mg(HCO₃)₂) i to one ponoszą największą odpowiedzialność za odkładanie się stałego osadu na wewnętrznych ściankach ekspresu.
Nalot powstaje wskutek rozkładu tych wodorowęglanów pod wpływem temperatury. Im wyższa temperatura ogrzewania wody, tym więcej wytrąca się kamienia. Co ciekawe, twarda woda jest dla naszego organizmu dużo zdrowsza niż miękka. Gdy taką mamy to tak, jakby z kranu leciała nam mineralna. Niestety, choć dla nas korzystne jest spożywanie takiej wody, dla naszych urządzeń kontakt z nią może się zakończyć uszkodzeniem.
Odkamienianie i czyszczenie – jaka jest różnica?
Odkamienianie, jak sama nazwa wskazuje, polega na usunięciu kamiennego osadu. Czyszczenie natomiast wiąże się z usunięciem osadów z kawy – fusów i oleistych zabrudzeń. Ten element konserwacji jest również bardzo istotny, bowiem dotyczy elementarnej higieny. Nie zapominajmy o tym, że sam odkamieniacz nie usunie tego typu brudu.
Dlaczego należy odkamieniać ekspres do kawy?
Kamień osadzający się w ekspresie w sposób istotny przeszkadza w jego sprawnym działaniu. Najczęściej możemy to "usłyszeć" – urządzenie działa głośniej, a do tego mniej wydajnie. Przyrządzana w nim kawa zaparza się wolniej, a sam ekspres do jej przygotowania potrzebuje więcej energii, co generuje wyższe rachunki za prąd. Oczywiście, istnieje także ryzyko, że kawałki kamienia dostaną się do naszej filiżanki z kawą.
Nie ma zatem wątpliwości, że ekspres należy odkamieniać i to jak najbardziej regularnie. Dzięki temu będzie działał sprawniej i nie ulegnie uszkodzeniu. To ważne także dlatego, że najczęściej gwarancja urządzenia nie obejmuje szkód powstałych w wyniki działania kamienia. Kawa przyrządzona w pozbawionym nalotu ekspresie będzie także znacznie bardziej smaczna i zdrowa.
Czym odkamienić ekspres?
Na rynku znaleźć można szereg produktów do odkamieniania, jednak nie wszystkie nadają się do ekspresów. Co ciekawe, do tych urządzeń nie należy stosować odkamieniacza dedykowanego do czajnika, bowiem może on uszkodzić niektóre elementy ekspresu, w tym uszczelki.
Ważne jest, aby odkamieniacz nie był sporządzony na bazie substancji żrących lub w jakikolwiek sposób szkodliwych dla człowieka czy środowiska. Najlepiej w tym zakresie skorzystać z ofert producentów ekspresów, którzy zadbali o to, by ich produkty były bezpieczne zarówno dla klientów, jak i samych urządzeń.
Melitta® Anti Calc Bio Liquid – skuteczny i nieszkodliwy
Doskonałym przykładem produktu, który sprostał opisanym wyżej oczekiwaniom, jest Melitta® Anti Calc Bio Liquid. Jego walorem jest to, że jako baza zastosowany w nim został rozpuszczony kwasek cytrynowy – obojętny dla zdrowia człowieka (uwaga na oczy – wszak to cytryna) i dla środowiska, a do tego bezwzględny dla kamienia.
Produkt nadaje się do natychmiastowego użycia. Wystarczy go rozcieńczyć (jedna aplikacja to ok. 40 ml – w 250 ml butelce znajduje się 6 dawek). I o ile odkamieniacze dedykowane do czajników mogą się okazać zgubne w skutkach dla ekspresów, ten delikatny produkt świetnie radzi sobie z osadem także w czajnikach i innych urządzeniach grzewczych.
Częstotliwość odkamieniania zależy od stopnia twardości wody płynącej z naszych kranów oraz od tego, jak często przygotowujemy kawę. W niektórych regionach może być konieczne odkamienianie ekspresu nawet raz w tygodniu, w innych wystarczy, gdy zrobimy to co 3 miesiące. Ważne jest, aby pilnować regularności tej czynności – osadu nie widać z zewnątrz, a czysty na pierwszy rzut oka ekspres może uśpić naszą czujność.
źródło i zdjęcie: Melitta Poland