W dzisiejszych zabieganych czasach coraz rzadziej celebrujemy rodzinne biesiady przy stole. A przecież wspólne posiłki to czas na ważne rozmowy, dzielenie się minionym dniem i... zacieśnianie rodzinnych więzi. Nie można więc z tego rezygnować.
Aby dodać spotkaniom większego znaczenia, warto zadbać o odpowiednie ozdobienie stołu i podawanych potraw. Jest to okazja nie tylko do wykazania się dobrym gustem i poczuciem smaku, ale także nieograniczoną fantazją.
Stół powinien być nakryty stosownie do pory dnia i okazji oraz stylu i kolorystyki całego wnętrza. Miłośnicy klasyki i tradycji najczęściej wybierają ponadczasową białą lub kremową porcelanę, misternie zdobioną delikatnym deseniem. Do tradycyjnych, eklektycznych wnętrz pasują również dzbanuszki i filiżanki wykończone ażurowym motywem, delikatnymi kwiatami lub ręcznie malowane w złote lub srebrne subtelne wzorki.
We wnętrzach nowoczesnych najlepszą ozdobą stołu będzie zastawa o oryginalnych kształtach, kwadratowa, prostokątna lub owalna z intensywnym niebanalnym akcentem kolorystycznym lub cała w żywych kontrastujących ze sobą kolorach.
Kierując się podobnymi zasadami do zastawy dobiera się sztućce. Te z ozdobnymi rękojeściami idealnie będą pasowały do eleganckiej porcelany, natomiast proste w formie - do geometrycznych kształtów nowoczesnych kompletów.
W doborze szkła panuje już nieco większa swoboda, a ostatnio znów modne stają się kieliszki kryształowe.
Niezależnie od okoliczności nie powinniśmy zapomnieć o obrusie. Na co dzień wystarczy obrus odporny na zaplamienia lub podkładki pod talerze (z korka, bambusa, rafii lub z materiału). Na wykwintne kolacje i spotkania z przyjaciółmi niezbędny będzie obrus: lniany, żakardowy lub koronkowy.
- Na co zwrócić uwagę przy zakupie baterii kuchennej?
- Co można czyścić parownicą?
- Podłogi idealne do kuchni i łazienki
- Co najlepiej położyć na podłogę w kuchni?
Stół powinien być nakryty obrusem dostosowanym do wielkości stołu. Najlepiej gdy obrus zwisa ze stołu około 30 cm. Na stole można położyć także dwa obrusy w kontrastowych kolorach - ten z wierzchu powinien być mniejszy i położony ukośnie.
Przy talerzu warto położyć serwetkę. Na co dzień wygodnie jest używać papierowych, oferowanych w niezliczonej gamie kolorów i wzorów. Jeśli zapraszamy gości, w dobrym tonie będą eleganckie serwetki np. z lnu. Układa się je po lewej stronie nakrycia. Ładnie złożona serwetka może również stać, lub być złożona na talerzu, albo zwinięta w rulon i włożona w specjalną obrączkę na serwetki.
Aranżując biesiadę przy stole warto pamiętać również o żywych kwiatach i świecach. Kwiaty powinny być ustawione w niskich wazonikach, by nie zasłaniały gości. Posiłek spożywany w tak misternie dobranej scenerii to wyjątkowa uczta dla zmysłów.
Stołowy savoir-vivre
Sztućców używamy zaczynając od tych ułożonych najdalej od talerza. Jeśli nie są czyste nie wycieramy ich w serwetkę, tylko dyskretnie prosimy o wymianę na czyste.
Z prawej strony gościa podajemy dania podzielone na porcje, zupy, napoje i zabieramy brudne naczynia. Z lewej natomiast podajemy dania z półmisków i czyste naczynia.
Gorące napoje serwujemy zawsze w porcelanie lub fajansie, a zimne w szkle.
Artykuł pochodzi z numeru specjalnego "Budujemy Dom - Wnętrza 2008"
fot. otwierająca: Ikea