W dzisiejszych zabieganych czasach coraz rzadziej celebrujemy rodzinne biesiady przy stole. A przecież wspólne posiłki to czas na ważne rozmowy, dzielenie się minionym dniem i... zacieśnianie rodzinnych więzi. Nie można więc z tego rezygnować.
Aby dodać spotkaniom większego znaczenia, warto zadbać o odpowiednie ozdobienie stołu i podawanych potraw. Jest to okazja nie tylko do wykazania się dobrym gustem i poczuciem smaku, ale także nieograniczoną fantazją.
Stół powinien być nakryty stosownie do pory dnia i okazji oraz stylu i kolorystyki całego wnętrza. Miłośnicy klasyki i tradycji najczęściej wybierają ponadczasową białą lub kremową porcelanę, misternie zdobioną delikatnym deseniem. Do tradycyjnych, eklektycznych wnętrz pasują również dzbanuszki i filiżanki wykończone ażurowym motywem, delikatnymi kwiatami lub ręcznie malowane w złote lub srebrne subtelne wzorki.
We wnętrzach nowoczesnych najlepszą ozdobą stołu będzie zastawa o oryginalnych kształtach, kwadratowa, prostokątna lub owalna z intensywnym niebanalnym akcentem kolorystycznym lub cała w żywych kontrastujących ze sobą kolorach.
Kierując się podobnymi zasadami do zastawy dobiera się sztućce. Te z ozdobnymi rękojeściami idealnie będą pasowały do eleganckiej porcelany, natomiast proste w formie - do geometrycznych kształtów nowoczesnych kompletów.
W doborze szkła panuje już nieco większa swoboda, a ostatnio znów modne stają się kieliszki kryształowe.
Niezależnie od okoliczności nie powinniśmy zapomnieć o obrusie. Na co dzień wystarczy obrus odporny na zaplamienia lub podkładki pod talerze (z korka, bambusa, rafii lub z materiału). Na wykwintne kolacje i spotkania z przyjaciółmi niezbędny będzie obrus: lniany, żakardowy lub koronkowy.
- Mity na temat drewnianej podłogi w kuchni - jakie produkty warto wykorzystać?
- Metamorfoza kuchni bez gruntownego remontu - 5 pomysłów na 2023 rok
- Najlepsze miejsce na lokalizację gniazdka do podłączenia zmywarki
- Na co zwrócić uwagę przy zakupie baterii kuchennej?
Stół powinien być nakryty obrusem dostosowanym do wielkości stołu. Najlepiej gdy obrus zwisa ze stołu około 30 cm. Na stole można położyć także dwa obrusy w kontrastowych kolorach - ten z wierzchu powinien być mniejszy i położony ukośnie.
Przy talerzu warto położyć serwetkę. Na co dzień wygodnie jest używać papierowych, oferowanych w niezliczonej gamie kolorów i wzorów. Jeśli zapraszamy gości, w dobrym tonie będą eleganckie serwetki np. z lnu. Układa się je po lewej stronie nakrycia. Ładnie złożona serwetka może również stać, lub być złożona na talerzu, albo zwinięta w rulon i włożona w specjalną obrączkę na serwetki.
Aranżując biesiadę przy stole warto pamiętać również o żywych kwiatach i świecach. Kwiaty powinny być ustawione w niskich wazonikach, by nie zasłaniały gości. Posiłek spożywany w tak misternie dobranej scenerii to wyjątkowa uczta dla zmysłów.
Stołowy savoir-vivre
Sztućców używamy zaczynając od tych ułożonych najdalej od talerza. Jeśli nie są czyste nie wycieramy ich w serwetkę, tylko dyskretnie prosimy o wymianę na czyste.
Z prawej strony gościa podajemy dania podzielone na porcje, zupy, napoje i zabieramy brudne naczynia. Z lewej natomiast podajemy dania z półmisków i czyste naczynia.
Gorące napoje serwujemy zawsze w porcelanie lub fajansie, a zimne w szkle.
Artykuł pochodzi z numeru specjalnego "Budujemy Dom - Wnętrza 2008"
fot. otwierająca: Ikea