Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom 3/2009

Kuchnia

Mimo że meble i sprzęty kuchenne montuje się pod koniec urządzania domu, to szczegółowe zaprojektowanie tego wnętrza potrzebne jest już na początku prac wykończeniowych, zanim elektryk i hydraulik poprowadzą instalacje.
Wymaga to iście aptekarskiej dokładności w precyzyjnym wyznaczeniu lokalizacji gniazdek elektrycznych i podłączeń wod.-kan. oraz umiejscowienia rury wentylacyjnej. Przemyślane decyzje zaprocentują później, podczas montażu mebli i sprzętu AGD, nie trzeba będzie bowiem przesuwać, przerabiać czy podcinać od tyłu szafek.

Kuchnia
(fot. IKEA)
Podobnie jak przy urządzaniu łazienek, również w kuchni trzeba przede wszystkim przeanalizować potrzeby i przyzwyczajenia przyszłych użytkowników zarówno pod względem funkcji, jak i stylu, materiałów wykończeniowych oraz sprzętów kuchennych.

 

Nawet jeśli skorzystamy z pomocy projektanta w studiu kuchennym, który wykorzystując swoją wiedzę, przedstawi nam projekt funkcyjny, to o materiałach, z których mają być zrobione meble oraz modelach sprzętów powinniśmy zadecydować sami, bowiem styl mebli odzwierciedli nasz gust, a odpowiedni rodzaj i klasa sprzętu AGD zaspokoi nasze wymagania.

Preferencje

W gronie osób, które będą w kuchni gotowały, przedyskutujmy, jakiego wyposażenia oczekują, jakich usprawniających pracę rozwiązań oraz do jakich rytuałów są przyzwyczajone itd.

 

Kuchnia to miejsce, które jeśli nie będzie intensywnie używane, można zminimalizować do bloku tylko kilku szafek wyposażonych w jednokomorowy zlew, dwupalnikową płytę i podblatową lodówkę, lub rozbudować każdą jej funkcję, wyposażając w wiele uzupełniających sprzętów (zmywarkę, pięciopalnikową płytę, piekarnik zwykły lub parowy, mikrofalówkę, chłodziarko- -zamrażarkę, lodówkę dwudrzwiową, okap lub pochłaniacz najróżniejszych typów, ekspres ciśnieniowy itp.).

 

Uwzględniając styl życia mieszkańców, liczbę osób w rodzinie, ich wiek i sprawność fizyczną, przewidujemy optymalne urządzenie wnętrza w meble i sprzęty. Trzeba koniecznie zastosować wygodne dla większości użytkowników usytuowanie szafek i sprzętów, szczególnie istotna jest wysokości ich zamontowania i odległości między nimi (patrz ramka poniżej).

Ergonomia

Wielkość i kształt wnętrza, usytuowanie okna, drzwi, ciągów komunikacyjnych, a także nasze wyobrażenie o wygodzie wpłyną na możliwość zaaranżowania, optymalnego w tych warunkach, ciągu roboczego składającego się ze sprzętów i blatów między nimi. W pierwszej kolejności należy skupić się na ergonomicznym rozplanowaniu szafek i sprzętów, tak by praca w kuchni była maksymalnie wygodna. Następnie uwzględniając styl, w jakim ma być urządzona kuchnia, można nanieść na plan drobne korekty czy elementy związane z przyszłym wystrojem (murki lub pilastry między szafkami dolnymi lub ścianki z płyt g-k wyznaczające wnękę na lodówkę czy murowany okap, wydzielenie spiżarni itp.). Sprawdzone zasady dotyczące kolejności ustawiania sprzętów oraz sposoby zabudowy wnętrza kuchennego ciągiem szafek przedstawione są na rysunkach obok.

 

Ergonomia w kuchni to nic innego jak wygoda użytkowania zabudowy meblowej i poruszania się po pomieszczeniu. Kilka podstawowych zasad opracowanych przez specjalistów ułatwi nam życie, warto je poznać i w miarę możliwości, jakie daje konkretne wnętrze, zastosować.

 

Ewa Milbert, architekt wnętrz

Pełny artykuł w PDF: Kuchnia

Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!