Ekspert budowlany: – Dzień dobry, co konkretnie pana interesuje?
– W zasadzie wszystko, co powinienem wiedzieć, jako osoba budująca dom. Wiem, że w każdym budynku dla dobrego samopoczucia niezbędny jest skuteczny system wymiany powietrza, ale nie za bardzo orientuję się w szczegółach.
– Wymiana powietrza to nie tylko kwestia komfortu, ale i zdrowia. Nie wiem, czy pan sobie zdaje sprawę, ale powietrze w pomieszczeniach, w których przebywają ludzie, może zawierać substancje mające niekorzystny wpływ na nasz organizm. Jedną z nich jest dwutlenek węgla, który wytwarzamy oddychając. Ten związek chemiczny, niebezpieczny w dużych stężeniach, powstaje również w wyniku pracy kuchenek, kominków, kotłów czy pieców. Jeżeli do pomieszczenia nie będzie doprowadzone świeże powietrze w odpowiedniej ilości, w wyniku spalania w wymienionych urządzeniach, może powstać tlenek węgla, czyli czad, który jest śmiertelnie niebezpieczny.
Inną kłopotliwą substancją jest para wodna, którą wytwarzamy oddychając, gotując, prasując czy susząc pranie. Jej nadmiar skutkuje trwałym zawilgoceniem budynku, co prowadzi do rozwoju grzybów domowych. Poza tym wilgotne powierzchnie są pożywką dla roztoczy (żyjących w kurzu domowym i w pleśni), które mogą stać się przyczyną alergii. Pewną ilość niepożądanych substancji wydzielają również materiały budowlane użyte do wzniesienia i wykończenia domu, a nawet meble i inne elementy wyposażenia.
– Nasz komfort to jedno, a co na temat wymiany powietrza mówią przepisy?
– Kwestia ta jest szczegółowo uregulowana. Zgodnie z przepisami, każda wentylacja w domu jednorodzinnym musi spełniać następujące wymagania:
- zużyte powietrze powinno być usunięte z kuchni, łazienek, toalet oraz pomieszczeń pomocniczych (spiżarnia, garderoba);
- do pozostałych wnętrz trzeba doprowadzić świeże powietrze;
- wewnątrz budynku – pomiędzy pomieszczeniami, do których trafi a powietrze z zewnątrz, a pomieszczeniami, z których jest usuwane – należy zapewnić swobodny przepływ powietrza. Najczęściej osiąga się to pozostawiając szczelinę pomiędzy dolną krawędzią drzwi i podłogą, lub instalując drzwi z otworami w dolnej części.
Poza tym wentylacja musi gwarantować usunięcie zużytego powietrza w ilości co najmniej:
- z kuchni z kuchenką gazową – 70 m³/h;
- z kuchni z kuchenką elektryczną i łazienki – 50 m³/h;
- z oddzielnego WC – 30 m³/h;
- z pomieszczeń pomocniczych (spiżarnia, garderoba itp.) – 15 m³/h;
- z pokoi oddzielonych od wyżej wymienionych pomieszczeń więcej niż dwoma parami drzwi lub znajdujących się na wyższej kondygnacji – 30 m³/h.
Taka sama ilość świeżego powietrza musi w tym czasie napływać do pozostałych wnętrz (sypialni, salonu itp.). W typowym domu jednorodzinnym daje to w sumie około 200 m³/h. Przepisy pozwalają zmniejszyć intensywność wentylacji w godzinach nocnych, jednak nie więcej niż o 40%. Ponadto w kuchniach zaleca się zamontowanie dodatkowych urządzeń pozwalających okresowo zwiększyć strumień usuwanego powietrza do przynajmniej 120 m³/h. Tę funkcję spełniają okapy kuchenne. Przy czym nie mogą one ograniczać drożności kanałów, gdy są wyłączone.
Redakcja BD
fot. Daikin