Warunki przyznawania certyfikatów
Producent certyfikowanego pelletu podlega systematycznej procedurze sprawdzania jakości.
Dopiero spełnienie warunków certyfikacji, upoważnia do posługiwania się logo danego certyfikatu, wraz z przyznanym numerem rejestrowym.
Nie dotrzymywanie warunków certyfikacji, prowadzi do utraty prawa posługiwania się znakami danego certyfikatu.
Przed zakupem pelletu warto sprawdzić nie tylko to czy jest on certyfikowany, ale również czy wyniki wykonane były przez laboratorium posiadające akredytację DIN CERTCO.
Producenci kotłów na pellet często wskazują w warunkach gwarancji lub instrukcji użytkowania jakiej klasy pellet należy stosować i to właśnie stosowanie pelletu wysokiej jakości jest warunkiem obowiązywania gwarancji.
Ryzyko, które wiąże się z używaniem pelletu bez certyfikatu
Zakup pelletu, który nie jest certyfikowany wiąże się z ryzykiem:
- uszkodzenia kotła na pellet (m.in. przepalenie żarnika zamontowanego w palniku)
- dużej ilości popiołu,
- problemu z rozpaleniem pelletu w palniku,
- nieosiągnięcia mocy kotła potrzebnej do ogrzania budynku,
- braku możliwości osiągnięcia pożądanej temperatury,
- powstania zgorzeli.
Niskiej jakości pellet może charakteryzować się zbyt wysoką zawartością siarki, chloru, a nawet metali ciężkich, co więcej - może zawierać piasek.
Pamiętajmy, że zróżnicowaniu jakości pelletu odpowiada zróżnicowanie jego cen.
Pellet certyfikowany kosztuje więcej, ponieważ jest produkowany z trocin o najwyższej klasie czystości.
źródło i zdjęcia: Biomasa Partner Group