Nowoczesne czy tradycyjne? Wybieramy meble kuchenne
Nowoczesne czy tradycyjne? Wybieramy meble kuchenne
Wybór tworzywa, koloru i faktury kuchennej zabudowy to zaledwie początek. Nie mniej ważne jest to, co kryje się na zapleczu. Rozwiązania, jakie proponują nam producenci, mogą sprawić, że będziemy mieć kuchnię nie tylko piękną, ale i niezwykle pomocną.
Data publikacji: 2018-03-30
Data aktualizacji: 2019-02-08
Decyzja o wyborze mebli kuchennych to poważne wyzwanie; jej skutki będziemy odczuwać na co dzień przez lata. Tylko od nas zależy, czy będą to skutki przyjemne, czy dotkliwe. Do rozważenia mamy nie tylko względy estetyczne, ale także - a może przede wszystkim - dobór rozwiązań technicznych, które składają się na wewnętrzną strukturę zabudowy. Ich wagę doceni każdy, kto spędza przy blacie roboczym dużo czasu, ale nawet tym, którzy lokują swe pasje poza obszarem działań kulinarnych, rozsądne rozmieszczenie funkcji w kuchennych szafkach znacznie ułatwi życie.
Kuchnia to bowiem miejsce, w którym przechowujemy najbardziej zróżnicowany arsenał urządzeń, produktów i drobiazgów: podręczne sprzęty AGD, naczynia, sztućce, patelnie i garnki, praktyczne gadżety do obróbki żywności, a także niezliczoną liczbę produktów sypkich, płynnych i stałych. Warto skorzystać z innowacyjnych pomysłów, proponowanych nam przez projektantów zabudowy; pomogą nam one utrzymać we wnętrzu ład i harmonię, zachowując pod ręką wszystko to, co potrzebne do pracy.
Kuchnia, zaprojektowana na miarę w starej kamienicy przez 5 holenderską pracownię Hanssen. Sercem wnętrza jest wyspa o funkcjonalności stołu warsztatowego; otwarte szuflady zapewniają łatwy dostęp do zasobów. (fot. Siematic)
Uniwersalne korpusy szafek systemowych Metod pozwalają tworzyć oryginalne kompozycje z frontów o odmiennej fakturze i kolorystyce. (fot. IKEA)
Lakierowane na szaro matowe fronty kuchni Calma projektu Danuty Jarzynki ciekawie przełamuje wykończona orzechowym fornirem, podświetlana wnęka. (fot. WFM Kuchnie)
Jasnobłękitna zabudowa kuchenna jest ciekawym estetycznym akcentem aranżacji salonu, urządzonego w przytulnym stylu skandynawskim. (fot. BALLINGSLŌV)
WYGODNE MIEJSCE NA POSIŁKI
Wielu z nas nadal uważa kuchnię za serce domu, dlatego nawet w niewielkiej warto umieścić "aneks przekąskowy" - nieduży, najlepiej rozkładany stolik lub zintegrowany z zabudową barek, który sprawdzi się przy szybkim posiłku czy towarzyskiej pogawędce. Ci z nas, których nie ogranicza metraż, niechaj pomyślą o kąciku wypoczynkowym; coraz więcej firm ma dziś w ofercie moduły do przechowywania, które jednocześnie zapraszają, by przysiąść na nich z filiżanką porannego cappuccino.
Ławka z serii c3, dopasowana do stołu z tej samej kolekcji, dostępna w wersji stojącej lub podwieszanej (na zdjęciu). Na zamówienie. (fot. Bulthaup)
Zabudowę modułowej kuchni Ambra można skomponować tak, by powstało wygodne siedzisko. (fot. WFM Kuchnie)
Z elementów tradycyjnej serii mebli kuchennych Meny można stworzyć współczesny "zapiecek" - przytulny kącik wypoczynkowy. (fot. BALLINGSLŌV)
Stół Ingatorp z dwoma składanymi blatami bocznymi i przydatną szufladką. Cena 399 zł. (fot. IKEA)
JAKIE MEBLE KUCHENNE WYBRAĆ?
Dziś półki, przegródki i szuflady mogą być ubrane w dowolne okrycie. Kolekcje markowych producentów, niezależnie od tworzywa i wykończenia, nie ustępują sobie pod względem trwałości i odporności na uszkodzenia, a nowoczesne laminaty potrafią dorównać urodą materiałom naturalnym, co sprawia, że zbliżają się do nich także ceną. Naturalne forniry zachwycają fakturą, a barwne lakiery - bogactwem półtonów. Co zatem wybrać z przebogatej rynkowej oferty?
Dla właścicieli kuchni otwartej na salon ważnym kryterium będzie spójność aranżacji. W takich okolicznościach świetnie sprawdzają się fronty o "niekuchennym" wyglądzie, których design subtelnie maskuje kulinarną funkcję: lakierowane na wysoki połysk forniry, ciemne kolory, nietypowe wertykalne podziały. Warto też przewidzieć miejsce na efektowne oświetlenie, które wieczorem może stać się prawdziwą ozdobą strefy dziennej.
Równie modna jest lekka i świetlista biel. W wariancie samodzielnym elegancka, a w twórczych zestawach - z fornirami lub żywymi kolorami - prezentująca się niezwykle nowocześnie.
Urok mebli z kolekcji Bistro w kolorze ciemnego pieprzu tkwi w szczegółach: uchwyty szafek to paski z naturalnej skóry, mocowane mosiężnymi nitami. (fot. BALLINGSLŌV)
W eleganckich płycinowych frontach kuchni Purezza, dostępnej w 16 kolorach, zamiast uchwytów zastosowano dyskretne wgłębienie krawędzi. (fot. WFM Kuchnie)
W kuchni Oktawia z linii Prestige+ fornirowane wertykalne moduły tworzą dynamiczną kompozycję z jasnopopielatymi szafkami dolnymi o nieco industrialnym charakterze. (fot. Atlas Kuchnie)
Zabudowa kuchenna Olivia Soft. Laminowane, imitujące drewno fronty budują uporządkowany stylistyczny monolit z płytą panelu ściennego, odporną na wysokie temperatury. (fot. Kam)
MEBLE KUCHENNE DLA MIŁOŚNIKÓW TRADYCJI
We współczesnej kuchni innowacyjność rozwiązań funkcjonalnych jest bardzo pożądana. Nie znaczy to jednak, że brakuje atrakcyjnej oferty dla miłośników tradycji, a ci ostatni nie muszą rezygnować z komfortu. Bogaty wybór kuchni stylizowanych znajdziemy zarówno w asortymencie znanych marek, jak i w portfolio renomowanych firm stolarskich, tworzących rozwiązania na zamówienie.
Pod względem technologii propozycje w stylu retro - czy to w duchu prowansalskim, mieszczańskim, pałacowym, czy w stylu wiejskiej izby - w niczym nie ustępują meblom nowoczesnym. Wyróżnia je misterny detal, który nie znosi niedoróbek: precyzyjne frezowania i żłobienia, płycinowe drzwiczki, ozdobne uchwyty, a czasem widoczne dekoracyjne zawiasy.
Nowością w kuchniach imitujących wdzięczne starocie jest kolor; obok jasnych i ciemnych fornirów pojawiają się coraz częściej pastele: szarości, blade zielenie, kremy i gołębie błękity. W takich kolekcjach można też częściej spotkać meble wolno stojące, wzorowane na dawnych witrynach, etażerkach czy kredensach.
Zaprojektowana z niezwykłym pietyzmem kuchenna kolekcja Heritage to nie tylko klasyczna zabudowa, ale także pojemna szafa o charakterze tradycyjnego kredensu z efektownie podświetlonym wnętrzem. (fot. Snaidero)
Współczesna interpretacja przytulnej wiejskiej kuchni - model Gray Square w szlachetnym odcieniu szarości, z drobnymi podziałami szyb na drzwiczkach szafek. (fot. HTH)
Precyzyjne cięcie. Frezowany detal szafki wiszącej z klasycznej kolekcji Jolanta V. (fot. Atlas Kuchnie)
BLAT KUCHENNY NA WIELE LAT
Dla udanego kucharzenia - fundamentalny, dobry blat musi wykazywać się niezwykłą odpornością na działanie wysokiej temperatury, wody, używanych w kuchni detergentów, kwasów naturalnych i tych zawartych w preparatach czyszczących, a także na uszkodzenia mechaniczne. Dlatego piękny naturalny kamień (w tej roli najczęściej granit lub łupek) coraz częściej zastępujemy materiałami typu solid surface, zwłaszcza że ich zdolności imitacyjne z roku na rok rosną. Piasek pustyni, spłowiałe drewno, rdzewiejący metal? Dla zaawansowanych tworzyw sztucznych wykreowanie takiego i wielu innych efektów to dziś żadne wyzwanie.
ZABUDOWA KUCHENNA - RODZAJE SZUFLAD
Co może skrywać kuchenna zabudowa? Niemal wszystko. W dodatku to my, użytkownicy, kształtujemy te użyteczne struktury. Producenci mebli kuchennych od dawna śledzą nasze upodobania, a rynkowy debiut każdego nowego "patentu" poprzedzają miesiące badań konsumenckich i praktycznych doświadczeń. W ten sposób już dawno odkryto, że w kuchni najpraktyczniejsze są szuflady - bo łatwo przejrzeć ich zawartość i dosięgnąć tego, co schowane najgłębiej.
Efektem doskonalenia tego wzorca są wysuwane słupki typu cargo, wielopoziomowe zestawy szuflad ukryte za monolitycznym frontem (fot. 3), a także ich wewnętrzne podziały, dostosowane do najrozmaitszych form przechowywanych produktów (fot. 1). W najbardziej zaawansowanych modelach mebli takie podziały możemy sami dowolnie kształtować, dzięki przyjaznym systemom przesuwania przegród (fot. 2).
1) Wewnętrzne podziały w szufladzie, dostosowane do najrozmaitszych form przechowywanych produktów (fot. Siematic)
2) Wewnętrzne podziały w szufladzie - system przesuwania przegród (fot. Siematic)
3) Zestaw szuflad ukryty za monolitycznym frontem (fot. Atlas Kuchnie)
Niezwykle pomocne przy przyrządzaniu dań są stojaki i wieszaki na przyprawy. W innowacyjnych kolekcjach pojawiają się często w postaci zintegrowanej z zabudową - jako wysuwane spod górnej szafki lub z blatu (fot. 4a, 4b). Chowa się je jednym ruchem, co ułatwia utrzymanie ładu w strefie roboczej. Podobne rozwiązania stosuje się, by ukryć gniazdka elektryczne do zasilania drobnych sprzętów AGD, a wśród elementów zintegrowanych z blatem znajdziemy np. moduły do przechowywania podręcznych narzędzi kucharskich lub noży (fot. 5).
4a) Stojak i wieszak na przyprawy wysuwany spod górnej szafki (fot. HTH)
4b) Stojak i wieszak na przyprawy wysuwany z blatu (fot. Rust)
5) Moduł do przechowywania podręcznych narzędzi kucharskich lub noży (fot. Estima/Valcucine)
Renomowani producenci dbają też o to, by każdy zakamarek kuchennej zabudowy był dobrze oświetlony (fot. 6) oraz racjonalnie wykorzystany (fot. 7). Służą temu również praktyczne mechanizmy otwierania szafek narożnych; dzięki nim łatwo nam będzie sięgnąć nawet po reprezentacyjny serwis, który wystawiamy na stół trzy razy w roku.
6) Oświetlenie wewnętrzne szuflad (fot. Black Red White)
7) Poręczny uchwyt z boku wyspy kuchennej (fot. Snaidero)
Artykuł pochodzi z numeru specjalnego "Budujemy Dom - Wnętrza 2018" Na zdjęciu otwierającym: W kuchni Junona połączenie dekoru jasny dąb Sanremo z bielą daje świeży radosny efekt. (fot. Black Red White)
Nie polecam ciemnych blatów. Miałem przez kilka lat i trochę k...w na nie poszłoWysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Gość Igorek
25-02-2019 10:31
Też wole wysoki połysk, ale to kwestia indywidualna. Kupiłem meble w Kieleckiej Fabryce Mebli 2 lata temu i wciąż wyglądają baaaardzo dobrze, mimo, że żona cały czas eksperymentuje w kuchni :P
Gość Karolina
11-07-2016 04:22
Podoba mi się ta kuchnia drewniana jasno-ciemna ze zdjęcia. Dla mnie największym dylematem będzie wkrótce decyzja czy wziąć klasyczne czy nowoczesne meble kuchenne.