W Polsce źródłem ciepła w domach jednorodzinnych zazwyczaj jest kocioł. Jest on urządzeniem, w którym zachodzi spalanie paliwa, a wytworzona podczas tego procesu energia cieplna jest przekazywana wodzie krążącej w instalacji centralnego ogrzewania. Obecnie najbardziej popularne są kotły gazowe i olejowe.Wzrastająca w ostatnich latach dostępność gazu ziemnego jest spowodowana rozwojem...
W Polsce źródłem ciepła w domach jednorodzinnych zazwyczaj jest kocioł. Jest on urządzeniem, w którym zachodzi spalanie paliwa, a wytworzona podczas tego procesu energia cieplna jest przekazywana wodzie krążącej w instalacji centralnego ogrzewania. Obecnie najbardziej popularne są kotły gazowe i olejowe.
Wzrastająca w ostatnich latach dostępność gazu ziemnego jest spowodowana rozwojem lokalnych sieci gazowych. Również dostęp do gazu płynnego i oleju opałowego jest łatwiejszy w związku z rozwojem sieci dystrybucji firm konkurujących ze sobą. Sprzyja to wzrostowi zainteresowania właścicieli domów jednorodzinnych tymi rodzajami paliwa. Zautomatyzowany proces spalania w kotłach gazowych i olejowych, wraz z uwolnieniem od konieczności składowania paliwa stałego i wywożenia żużla, stały się głównymi przyczynami popularności tego rodzaju kotłów. Na naszym rynku dostępne są kotły zarówno producentów krajowych, jak i pochodzące z importu. Konkurencja i walka o klienta powodują podwyższanie jakości tych urządzeń.
Kotły są wyposażone w aparaturę kontrolno-zabezpieczającą, która odcina dopływ paliwa do palnika w przypadku zaniku ciśnienia paliwa. W kotłach gazowych zabezpiecza to przed niekontrolowanym wypływem gazu do pomieszczenia, a w przypadku kotłów olejowych przed zalaniem komory spalania olejem. Kotły są wyposażone w regulator temperatury wody grzewczej, umożliwiający ustawienie maksymalnej temperatury wody wychodzącej z kotła. Przekroczenie tej temperatury powoduje przerwanie dopływu paliwa do palnika i jego wyłączenie. Gdy temperatura ulegnie obniżeniu, kocioł ponownie się włącza. Ten rodzaj pracy umożliwia obniżenie zużycia paliwa.
W Polsce najchętniej stosuje się kotły na gaz z sieci. W przypadku budynków oddalonych od sieci gazu ziemnego dużą popularnością cieszą się urządzenia na gaz płynny i olej opałowy. W tej sytuacji potrzebne są jednak zbiorniki do magazynowania paliwa. Zbiornik z gazem płynnym musi być zlokalizowany poza budynkiem – może być albo naziemny, albo zakopany w gruncie. Wtedy jednak należy za wczasu sprawdzić poziom wód gruntowych. Przy wysokim ich stanie istnieje ryzyko wypchnięcia zbiornika z ziemi na skutek siły parcia wód gruntowych.
Zbiorniki na olej opałowy umieszcza się zwykle w piwnicy budynku. Wykonane są najczęściej z tworzywa sztucznego. Producenci kotłów zalecają, aby pojemność zbiornika umożliwiała jednokrotne napełnianie go w ciągu roku. Chodzi o to, że przy każdym uzupełnianiu zbiornika następuje zmiana parametrów paliwa, trzeba więc na nowo wyregulować palnik.
Ze względu na zasadę działania, a więc i konstrukcję, kotły możemy podzielić na tradycyjne i kondensacyjne.
Kocioł tradycyjny
Tradycyjny kocioł gazowy jest wyposażony w palnik atmosferyczny i jeden wymiennik ciepła. Jest to kocioł z otwartą komorą spalania. Gaz dopływający do kotła przepływa przez zawór odcinający oraz reduktor ciśnienia i dociera do zaworu elektromagnetycznego. Zawór ten otwiera się i zamyka, regulując w ten sposób temperaturę zasilania instalacji grzewczej. W przypadku kotłów z palnikami modulowanymi zawór regulacyjny płynnie zmienia ilość doprowadzonego gazu w granicach od 30 do 100%. Następnie gaz przepływa przez inżektor, gdzie zostaje wymieszany z powietrzem, a następnie wypływa poprzez dysze w rurkach palnika i tam się pali. Na początku działania zapala się go za pomocą elektrody zapłonowej. Produkty spalania (spaliny) oddają ciepło powierzchniom grzejnym wymiennika, po czym przez przerywacz ciągu trafiają do komina. Przerywacz ciągu ma uniezależnić pracę palnika od zmian ciągu kominowego i zabezpieczyć układ przed wstecznym przepływem spalin.
Pobierz wersję pdf: Na gaz lub na olej