Kupiliśmy segment w osiedlowej zabudowie do remontu

Print image
Copy link image
time image Artykuł na: 17-22 minuty
Kupiliśmy segment w osiedlowej zabudowie do remontu

Dopóki Agnieszka i Marcin wychowują dzieci, nie chcą opuszczać miasta. Kupili segment z dwudziestodwuletnim stażem, położony w osiedlowej zabudowie szeregowej i w dzielnicy nazywanej sypialnią stolicy. Drobiazgowo go wyremontowali i wyposażyli od nowa.

Szukając nieruchomości, właściciele kierowali się głównie lokalizacją oraz ceną, mniej liczyła się powierzchnia budynku. Kiedy pierwszy raz zobaczyli segment obejmujący nie jedną, lecz... dwie oddzielone części, z których dolna była od dawna zamieszkana - nie ocenili jako wadę faktu, że będą na co dzień zmuszeni pokonywać aż 7 półpięter oraz kilkadziesiąt schodów. Choć oferowana górna część mieszkalna wymagała remontu, ze względu na świetne położenie osiedla uznali ją za lepsze miejsce do życia dla rodziny z małymi dziećmi, w porównaniu z mieszkaniem w bloku, albo domem pod miastem.

MIESZKANIE NA SIEDMIU PÓŁPIĘTRACH

Na poziomie zero znajduje się wjazd do garażu i schody prowadzące do głównego wejścia. Za nim jest wiatrołap i długi przedpokój oraz początek klatki schodowej. Pół piętra wyżej - kuchnia, jadalnia, spiżarnia i ogólna łazienka z prysznicem. Na kolejnej kondygnacji - duży salon i balkon. Na następnej - strefa prywatna właścicieli z sypialnią, garderobą i łazienką z wanną. Jeszcze wyżej - sypialnia dziecięca oraz taras o powierzchni 25 m2. Kolejne półpiętro zajmuje pokój córki i łazienka z wanną. Przedostatnie - pokój gościnny, a ostatnie - strych.

Segment mieszkalny
W każdym wąskim segmencie znajdują się dwa oddzielne kompleksy mieszkalne, dolny i górny. Agnieszka i Marcin kupili i wyremontowali górny, położony w skrajnym szeregowcu (na poziomie zero mają jeszcze własny garaż, pod nim - piwnicę). Osiedle z zabudową szeregową wydało się im ciche i zielone. I rzeczywiście spokojnie i wygodnie się tu mieszka.
Balkon z jasną balustradą przylega do salonu właścicieli
Balkon z jasną balustradą przylega do salonu właścicieli, a piętro wyżej znajduje się duży taras przy sypialni dzieci. Podczas remontu okazało się, że warto lepiej zaizolować termicznie ścianę zewnętrzną przy tarasie oraz boczną przy klatce schodowej. Na zewnątrz murarze położyli więc warstwę styropianu z grafitem i tynk, dobierając jego rodzaj i kolor do istniejącego.

- Nie wyobrażałam sobie wyprowadzki z miasta w momencie, gdy dzieci potrzebują żłobka, przedszkola, szkoły, placu zabaw - mówi Agnieszka. - Dla mnie chodzenie po 64 schodach wewnątrz segmentu i kilkunastu na zewnątrz jest lepsze od dalekich dojazdów do pracy i stania w korkach. Przynajmniej na razie poruszanie się po tylu kondygnacjach nikomu z nas nie sprawia trudności, nawet najmłodszym dzieciom.

Ucieszyłam się, że możemy kupić wyżej położoną część mieszkalną, ponieważ jest prawie dwukrotnie większa od dolnej. Zapewnia wygodę mimo, że szerokość segmentu wynosi 5,6 m i nieco miejsca zajmuje klatka schodowa. Wysokość najważniejszych kondygnacji to 2,80, górnych 2,60 m, więc w pomieszczeniach z dużymi oknami jest przestronnie i jasno. Przyznaję jednak, że na początku wydawały mi się ciemne i małe, głównie z powodu wszechobecnej boazerii. Drewniana okładzina wyglądała staromodnie, a szczególnie ciężko - na ścianach odgradzających klatkę schodową. Jakby drewna było za mało, na podłogach w pokojach rozciągał się parkiet.

Taras
Taras ma powierzchnię 25 m2 i jego posadzka wymagała uszczelnienia. Remont tarasu nad pomieszczeniem polegał na zdjęciu płytek, uszczelnieniu wylewki betonowej specjalną elastyczną masą gumową, położeniu gresu mrozoodpornego. Ponieważ taras jest dla właścicieli ważnym miejscem do wypoczynku, zlecili skonstruowanie na nim pergoli z sosnowej kantówki. Ustawili pod nią komplet mebli z technoratanu i zacienili pędami glicynii. Jednak mokre lub oblodzone kafelki są śliskie.

MIESZKANIE W SZEREGÓWCE - CORAZ WIĘCEJ DO REMONTU

Agnieszka i Marcin zmienili funkcję kilku pomieszczeń i układ ścian, za to na wszystkich kondygnacjach bez wyjątku - wystrój na jaśniejszy i współczesny. Początkowo zakres prac oszacowali na dużo mniejszy, jednak musieli je sukcesywnie rozszerzać (dotyczyło to zwłaszcza instalacji).

Szatnię, usytuowaną we wnęce w holu przy jadalni i kuchni, przeobrazili w spiżarnię. Natomiast do przebierania przeznaczyli wiatrołap i przedsionek za głównym wejściem, znajdujący się pół piętra niżej (powiększyli istniejący wiatrołap, przesuwając ścianę z drzwiami w kierunku długiego i wcześniej bezużytecznego przedsionka, zbudowali pojemną szafę). Na kondygnacji z kuchnią nad wejściami zastali łuki wykończone drewnem i łączące się z ościeżnicami. Zlikwidowali je oraz wyburzyli ścianę na granicy holu i jadalni. W kuchni pozbyli się półwyspu, masywnej drewnianej zabudowy szafkowej, terakoty z posadzki.

Rzut kondygnacji z kuchnią i jadalnią
Rzut kondygnacji z kuchnią i jadalnią po zmianach
Projekt: Zygmunt Czarzasty; rzut kondygnacji z kuchnią i jadalnią i rzut kondygnacji z kuchnią i jadalnią po zmianach

W salonie zdjęli dębowy parkiet (bo miał zbyt duże szpary, zastosowali jasną finishdeskę), natomiast rozmyślnie pozostawili go i odświeżyli w pokojach na wyższych kondygnacjach, doceniając trwałość i szlachetność tego rodzaju drewna. Wycyklinowali i polakierowali dębowe trepy na schodach i poręcze, po renowacji wyglądają wspaniale. Klatka schodowa prezentuje się lżej i nowocześniej po zdemontowaniu boazerii i usunięciu ścian odgradzających ją np. od salonu - na ich miejscu Agnieszka i Marcin zamontowali szklane balustrady schodowe z hartowanego szkła. Rys nowoczesności zyskał też salon po tym, jak przesunęli kominek, dodali przewód nawiewny i zmienili tradycyjną obudowę na bardziej prostą i płaską.

W obszernej sypialni dorosłych Agnieszka zdecydowała się zbudować ścianę działową, aby wydzielić osobną garderobę. Jest zadowolona z tego zabiegu, jak również z gruntownego wyremontowania prywatnej łazienki, do której m.in. wstawiła nową wannę i urządzenia sanitarne.

Salon z kominkiem
Poprzedni właściciele zbudowali w salonie kominek z wkładem. Obecni zdemontowali go, nowy wkład przesunęli w stronę środka salonu i zmienili obudowę na płytką i płaską. Po usunięciu starego grzejnika pod oknem przy wyjściu tarasowym, większy powiesili na ścianie obok, a skrzydło okna wydłużyli do posadzki.
Kuchnia z wyspą
Wcześniej kuchnię od holu odgradzała ściana, natomiast od jadalni - półwysep z masywną zabudową z dębowego drewna. Agnieszka i Marcin zmienili meble na białe i zdecydowali się na wyspę.
Kuchnia ze spiżarnią
Właściciele szczególnie zadowoleni są z dołożenia spiżarni - wykorzystali na nią wnękę istniejącą w holu (poprzednicy mieli tam szatnię), którą zamknęli drzwiami.

REMONT MIESZKANIA - INSTALACJE OD NOWA

Agnieszka i Marcin szybko przekonali się, że istniejący system grzewczy zapowietrza się i słabo grzeje. Na kondygnacjach zastali różnego rodzaju grzejniki na ścianach - prawdopodobnie poprzedni właściciele nie raz, nie dwa, próbowali ją naprawić, wymieniając część elementów składowych.

- Po rozmowie z fachowcami powzięliśmy decyzję o radykalnym remoncie, czyli zdemontowaniu całej starej instalacji i położeniu nowej - mówią właściciele. - Chcieliśmy mieć pewność, że w przyszłych sezonach grzewczych nic złego ze strony centralnego ogrzewania nas nie spotka. Zleciliśmy wykonanie projektu, m.in. pozbyliśmy się niepotrzebnego grzejnika w spiżarni, przenieśliśmy grzejnik spod okna w salonie na ścianę - w to miejsce wstawiliśmy wyższe skrzydło o wysokości istniejącego okna tarasowego.

Ogólną liczbę grzejników zwiększyliśmy o trzy sztuki, starannie dopasowaliśmy je do kubatury pomieszczeń i zaopatrzyliśmy w zawory termostatyczne. Kupiliśmy wyroby nowszej generacji, w tym pięć ozdobnych - dwa powiesiliśmy w salonie i trzy na klatce schodowej. Krótko rozważaliśmy nawet uniezależnienie się od osiedlowego wspólnego systemu grzewczego i kupno kotła na gaz z sieci. Ostatecznie zarzuciliśmy pomysł, jednak na wszelki wypadek w spiżarni przygotowaliśmy do niego przyłącze.

Gruntowną modernizację ma za sobą instalacja elektryczna. W niej również nowy jest każdy przewód, gniazdo, łącznik, lampy. W wielu miejscach zaprojektowaliśmy, z elektrykiem, dodatkowe punkty świetlne, szczególnie dotyczy to strefy dziennej, kąpielowej. Wzdłuż długiej klatki schodowej poprowadziliśmy wygodną na co dzień instalację schodową, w przedsionku - układ z czujnikiem ruchu. Najpraktyczniejszą zmianą jest zamontowanie interkomu, dzięki któremu łatwiej możemy obsługiwać domofon i porozumiewać się między sobą, gdy przebywamy na różnych piętrach. Podczas remontu kuchni i trzech łazienek hydraulicy wymienili wszystkie rury wodne i kanalizacyjne.

Strefa dzienna, obejmująca dwa półpiętra (z kuchnią i salonem)
Strefa dzienna, obejmująca dwa półpiętra (z kuchnią i salonem), zyskała więcej przestrzeni po zdjęciu boazerii oraz wyburzeniu ścian działowych w holu i przy klatce schodowej. Na ich miejscu Agnieszka i Marcin zamontowali szklane zapory schodowe z hartowanego szkła. Wycyklinowali i polakierowali również dębowe trepy na schodach i poręcze. Jest jaśniej, przestronniej, nowocześniej.

Oceniliśmy, że w budynku jest dobra liczba pomieszczeń kąpielowych, więc nie budowaliśmy czwartego - dzieci i goście mają wspólne. Łazienkę ogólną i przy własnej sypialni zaprojektowaliśmy sami, lecz przy urządzeniu dziecięcej wsparliśmy się pomocą architektki wnętrz - zależało nam na sprytnym połączeniu funkcji higienicznych i pralni.

Łazienka
Łazienka dzieci mieści dużą wannę, a pod blatami - pralkę i pojemne szafki. Zaprojektowała ją architektka wnętrz wraz z właścicielami.

Szybko przekonaliśmy się, że w wysokim i wąskim budynku świetnie działa system wentylacji grawitacyjnej, na etapie budowy szeregowca w latach 1989-1991 wykonano odpowiednią liczbę otworów nawiewnych i wywiewnych. Podczas remontu w kuchni i w łazienkach dodaliśmy jedynie kratki z wentylatorami. Kucie ścian i układanie od nowa instalacji zmusiło nas do ponownego otynkowania ścian wewnętrznych tynkiem tradycyjnym, dla lepszego efektu wykończyliśmy je gładzią gipsową.

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!


Właścicielka domu, Agnieszka - Z powodu drobiazgowej modernizacji instalacji i gruntownych zmian wystroju wnętrz, prace remontowe trwały 2 lata, łącznie kosztowały 200 000 zł (wraz z wyposażeniem i meblami). Czy opłacił się zakup segmentu i jego remont? Absolutnie tak, bo wolę mieszkać w mieście w domu z siedmioma półpiętrami, niż codziennie daleko dojeżdżać do pracy i tracić czas. Komfortowa lokalizacja rekompensuje mi wady szeregowej zabudowy. Dobre jest to, że dom jest podłączony do miejskiej sieci elektrycznej, grzewczej, wodociągowej i kanalizacyjnej, więc funkcjonuje jak mieszkanie w bloku, lecz daje nam więcej przestrzeni i wygody. Sami musimy jedynie segregować śmieci i odśnieżać chodnik w obrębie posesji. Mamy wszystkie media i mało obowiązków z nimi związanych oraz spokojne, zielone miejsce do życia w mieście.

Ceny niektórych przyłączy, instalacji, urządzeń:

  • Nowa instalacja grzewcza - 15 000 zł i projekt - 1500 zł.
  • Nowa instalacja elektryczna - 10 000 zł.
  • Remont łazienki rodziców - 11 400 zł.
  • Remont łazienki dzieci - 15 000 zł.

 

Koszty, i gdzie można zaoszczędzić na eksploatacji

Utrzymanie domu rocznie kosztuje 15 396 zł.

Opłaty za prąd, centralne ogrzewanie, wodę i kanalizację miesięcznie wynoszą 1000 zł (łącznie), a raz w roku następuje rozliczenie szczegółowe i naliczenie ewentualnej dopłaty - w przypadku domu Agnieszki i Marcina to przeważnie 300-400 zł.

Inne opłaty: wywóz śmieci 276 zł, ubezpieczenie budynku 600 zł, podatek od nieruchomości 220 zł, użytkowanie wieczyste za dom 1200 zł i ogródek 700 zł.

 

Trafne decyzje i rady właścicieli

  • Aga: Podczas remontu segment, użytkowany przez poprzedników 22 lata, co chwilę zaskakiwał nas kolejnymi elementami do wymiany. Na etapie oglądania nie da się przewidzieć, co np. jest pod tynkiem. Trzeba być nastawionym na rosnące koszty. Przeprowadziliśmy się w trakcie prac remontowych i kiedy dochodziły wciąż nowe, migrowaliśmy po piętrach. Teraz w życiu codziennym najtrudniejsze jest wnoszenie zakupów po schodach, podczas remontu kłopot sprawiało m.in. manewrowanie na wąskiej klatce ciężkimi meblami i długim lustrem do łazienki. Zaletą domu jest duże zaplecze gospodarcze - garaż, strych, spiżarnia, garderoba, piwnica (16,43 m2). Mały ogródek (100 m2) wykorzystujemy głównie do zabawy z dziećmi i jako warzywnik.
  • Widząc na początku tak wysoką klatkę schodową, obawiałam się o bezpieczeństwo dzieci. Niepotrzebnie, nie musiałam nawet dodawać płotków, ponieważ raczkujące maluchy zawsze mam w zasięgu ręki. Synek wcześniej nauczył się pełzać po schodach, niż raczkować po płaskiej podłodze!
  • Marcin: Drążąc temat ciepła, dotarłem do informacji, że powinniśmy zaizolować termicznie ścianę zewnętrzną przy klatce schodowej i przy tarasie. Zrobiłem to bez zwłoki. Na zewnątrz murarze położyli warstwę styropianu z grafitem i tynk. Rzeczywiście, jest teraz cieplej w pomieszczeniach.
  • Dobre jest usytuowanie okien od południa i północy. Pomieszczenia możemy przewietrzyć na przestrzał. Tylko w pokoju gościnnym bywa za gorąco, więc planuję założenie tam klimatyzacji. Żałuję, że taras nie znajduje się przy salonie i kuchni. Częściej byśmy z niego korzystali.
  • Wadą wielokondygnacyjnego segmentu może być to, że rodzina rozchodzi się po różnych piętrach. Dopóki dzieci są małe, nie jest z tym tak źle.

tekst: Lilianna Jampolska
zdjęcia: właścicielka i Lilianna Jampolska

Dodaj komentarz

time image
time image
Zobacz inne artykuły
 Aria2 z pracowni MTM Styl
Aria2 z pracowni MTM Styl
Zadaj pytanie ekspertowi Masz wątpliwości lub dodatkowe pytania? Napisz do nas!
expert image
Akceptowane formaty plików: 'jpg', 'jpeg', 'gif', 'bmp', 'png'. Dodawanie wielu plików - wciśnij CTRL.
Administrator danych osobowych: AVT-Korporacja sp. z o.o. z siedzibą: ul. Leszczynowa 11, 03-197 Warszawa. Cel przetwarzania danych: udzielenie odpowiedzi na zadane pytanie. Administrator danych osobowych: AVT-Korporacja sp. z o.o. z siedzibą: ul. Leszczynowa 11, 03-197 Warszawa. Cel przetwarzania danych: udzielenie odpowiedzi na zadane pytanie. Okres przetwarzania danych: Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w tym konkretnym przypadku, do czasu udzielenia odpowiedzi. Masz prawo do: dostępu do Twoich danych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych lub ich przenoszenia. Możesz: odwołać zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych, zażądać, by Twoje wszystkie dane zostały usunięte. Podstawy prawne: art. 5, 6, 12, 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO). Czytaj więcej
Dodano plik do wysłania
Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!
Budujemy Dom
9,95 zł tylko teraz!
Teraz za darmo!
Od teraz, dla wszystkich! Wystarczy, że się zalogujesz. A otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z papierowego BudujemyDom! Całkowicie za darmo!
Dom Energooszczędny Vademecum 2019

Dom Energooszczędny Vademecum

Jak zbudować dom energooszczędny

ABC Budowania 2019

ABC Budowania

To, co koniecznie musisz wiedzieć, żeby Twój pierwszy dom był dla Ciebie, a nie dla wroga

Wnętrza 2019

Wnętrza

Nowoczesne, stylowe, piękne wnętrza - zasady, porady, inspiracje

Czas na Wnętrze listopad 2019

Czas na Wnętrze

Od inspiracji do realizacji

Twój Dom Twój Styl 2019

Twój Dom Twój Styl

Poradnik shoppingowy

Budujemy Dom październik 2019

Budujemy Dom

Dla budujących dom i wykonawców

Dom Polski 2020

Dom Polski

Jak zbudować dom tańszy niż mieszkanie

Nowoczesne Instalacje 2020

Nowoczesne Instalacje

Jak zbudować dom energooszczędny