5 MUST-HAVE w wyposażaniu kuchni i jadalni

Print image
Copy link image
time image Artykuł na: 9-16 minut
5 MUST-HAVE w wyposażaniu kuchni i jadalni

Na co zwrócić uwagę przy wyposażaniu kuchni i jadalni? Odpowiedź jest prosta: obok designu jest jakość i funkcjonalność. Produkty, w które wyposażamy kuchnię czy jadalnię, zazwyczaj będą nam służyć w naszych codziennych czynnościach przez lata.

aktualizacja: 2023-02-10 13:33:12

Podstawowe narzędzie dla komfortowego gotowania - NOŻE.

Balans pomiędzy odpornością na korozję, twardością i giętkością. Dobry nóż to taki, który nowy lub po naostrzeniu, zachowuje swoją ostrość przez długi czas, a jego rękojeść jest ergonomiczna i odporna na wilgoć panującą w kuchni.

Są dwa typy noży, które są wybierane przez pasjonatów gotowania, w zależności od personalnych preferencji lub zależnie od surowców, które mają być krojone.

Podstawowy podział to noże europejskie lub azjatyckie. W obu przypadkach występują noże kute lub walcowane.

Przez lata ostrza europejskie były projektowane do przygotowywania potraw charakterystycznych dla regionu. Zwykle są to cięższe potrawy takie jak: różnorodne mięsa i bardziej włókniste warzywa. Noże te są na ogół cięższe, grubsze, a ich krawędzie ostrzone są obustronnie pod kątem 20 stopni.

Ostrza azjatyckie przeznaczone są do lżejszych potraw - głównie do owoców morza i mniej włóknistych warzyw. Noże azjatyckie są zwykle cieńsze i posiadają krawędzi ostrzone pod kątem 15 stopni. Tradycyjne japońskie noże posiadają jednostronne ostrze, z cieńszej niż w europejskich nożach stali. Prawidłowo zaostrzone są wyjątkowo ostre.

Najlepszym wyborem będzie nóż o kutym ostrzu, którego stalowy rdzeń jest przedłużony na całą długość rękojeści. Zapewni to perfekcyjne wyważenie całego noża, co przełoży się na komfort użytkowania.

W niemieckiej fabryce w mieście słynącym z produkcji narzędzi ostrych - Solingen, produkowane są noże WÜSTHOF. Powstają tu najwyższej jakości noże kute oraz ze stali walcowanej. Wszystkie z opracowanej przez WÜSTHOF mieszanki stali chromowo-molibdenowo-wanadowej X50CrMoV15, zapewniającej optymalny balans pomiędzy odpornością na korozję, twardością i giętkością. Odpowiednia twardość znacznie spowalnia zużycie i daje łatwość ostrzenia. Dodatkowo opatentowany laserowy proces pomiaru i szlifowania ostrza w fabryce oferuje imponującą wydajność cięcia.

Dla świadomych jakości miłośników kuchennych akcesoriów, Wusthof zadbał również o pełną paletę materiałów z których wykonana jest rękojeść - od surowców syntetycznych, po naturalne drewno oraz mieszankę drewna z żywicą.

Dla miłośników tradycyjnych, japońskich noży naprzeciw wychodzi marka Kasumi, która od przeszło 800 lat specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości noży kuchennych, wytwarzanych w Seki - mieście z długą tradycją wykuwania mieczy. Ich fenomenalna ostrość, odporność na korozję, idealne wyważenie oraz wygodna rękojeść sprawiają, że każdy może poczuć się w domowym zaciszu jak mistrz kuchni.

Dobra baza - PATELNIE, które będą nam służyć przez lata do przygotowywania zdrowych posiłków.

W domu niezbędne są dwa rodzaje patelni: non-stick - z powłoką nieprzywierającą (do przygotowywania delikatnych potraw) oraz ze stali wysokowęglowej (do smażenia w bardzo wysokich temperaturach). Patelnie wykonane ze stali wysokowęglowej nie posiadają żadnych sztucznych powłok i są praktycznie niezniszczalne. Dzięki dużo wyższej temperaturze jaką osiąga stal węglowa, w porównaniu z patelnią z powłoką non-stick, świetnie sprawdzą się do smażenia mięsa, którego soki ulegają karmelizacji, tworząc chrupiącą skórkę, przy zachowaniu wilgoci wewnątrz.

Bardziej popularne patelnie non-stick ulegają szybszemu zużyciu i częściej wymagają wymiany.

Kilka lat temu na rynek detaliczny zostały wprowadzone profesjonalne patelnie francuskiej marki de Buyer, używane przez najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Dzięki zastosowaniu materiałów i technologii stosowanych dla wymagającego rynku gastronomicznego, patelnie de Buyer z powłoką nieprzywierającą mają znacznie wydłużoną żywotność.

Patelnie de Buyer nie zawierają PFOA i PFOS, są wyprodukowane we Francji z najwyższej jakości materiałów oraz spełniają wszystkie wymogi higieny i bezpieczeństwa przewidziane dla ich zastosowań: delikatne i zdrowe gotowanie ulubionych potraw bez zmiany smaków, kolorów i aromatów.

Przyjemność z pięknie podanych posiłków- PORCELANA, czy KAMIONKA?

Porcelana to z pewnością najwyższej jakości rodzaj ceramiki. Jej skład mineralny jest najbardziej szlachetny ze wszystkich ceramik. Naczynia porcelanowe wypalane są nawet w 1460°C, dzięki czemu zyskują niezwykłą odporność na działanie wysokich temperatur, wyszczerbienia i zarysowania.

Naczynia z kamionki wykonane są z mniej szlachetnej ceramiki, której nie można wypalać w tak wysokich temperaturach, jak porcelanę. To przekłada się na większą kruchość, a co za tym idzie niższą cenę tego surowca. Kamionkę wykorzystuje się więc często do większych naczyń, jak beczółki do kiszenia, czy formy do zapiekania, gdzie ilość materiału potrzebnego do produkcji jest duża i zastosowanie porcelany, podwyższyłoby bardzo cenę finalnego naczynia.

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!

Francuska manufaktura Revol, czy polska marka Verlo tworzą ręcznie wykańczaną porcelanę, dzięki czemu każdy element zastawy jest unikatowy. Ponadto Revol jest pierwszym na świecie producentem porcelany pochodzącej z recyklingu - tak właśnie powstała kolekcja No.W.

Porcelana Rak, jest natomiast kwintesencją najwyższej jakości porcelany, dystrybuowanej również na rynek horeca, a więc spełniającej najwyższe normy jakościowe.

KIELISZKI I SZKLANKI - biżuteria Twojego stołu

Największy połysk i grę świateł daje szkło kryształowe - to jednocześnie synonim luksusu, jak i funkcjonalności. Kryształ posiada bardzo dużą odporność na zarysowania i zmatowienie. Niestety prawdą jest, że zdecydowana większość kieliszków kryształowych dostępnych na rynku zawiera ołów (a dokładnie tlenek ołowiu), który jest szkodliwy dla naszego środowiska naturalnego. Z tego powodu marka Zwiesel Glas stworzyła alternatywę dla świadomych miłośników kryształu.

Szkło kryształowe, z którego produkowane są kieliszki i szklanki marki Zwiesel Glas, jest pozbawione ołowiu i baru. Te dwa niebezpieczne dla środowiska pierwiastki zastąpiono tlenkiem tytanu i cyrkonem, dzięki czemu szkło stało się wyjątkowo odporne na zarysowania i zmatowienie. Jest jeszcze bardziej przejrzyste i błyszczące niż starszej generacji szkło kryształowe oraz bez problemu można je myć w zmywarce.

Warto wspomnieć, że marka Zwiesel Glas jest właścicielem opatentowanej technologii TRITAN PROTECT, którą stosuje do większości swoich kieliszków produkowanych w procesie mechanicznym. Polega ona na hartowaniu szkła w trzech punktach: brzeg kieliszka, łączenie nóżki z czaszą i łączenie nóżki ze stopką. Dzięki temu kieliszki wykonane w tej technologii są wyjątkowo odporne na stłuczenia i wyszczerbienia.

"Diabeł tkwi w szczegółach" - Kultowe MŁYNKI DO PRZYPRAW z dożywotnią gwarancją na mechanizm mielący

Nie ma dobrej kuchni, bez świeżych przypraw. Najgłębsze aromaty i smak osiągniesz mieląc przed użyciem, całe ziarna. Gotowe, zmielone przyprawy szybko ulegają utlenieniu, tracąc swoje zdrowotne i smakowe walory.

Marka Peugeot już od dziesiątek lat tworzy kultowe młynki do przypraw, które możecie spotkać na całym świecie - zarówno w małym bistro, jak i wyrafinowanych restauracjach. Młynki Peugeot posiadają precyzyjny i wytrzymały stalowy mechanizm mielący, opatrzony dożywotnią gwarancją producenta, dzięki czemu mamy pewność, że kupujemy produkt na lata. Wiele z młynków Peugeot posiada mechanizm U-Select, który ułatwia precyzyjne ustawienie grubości mielenia.

Ewa Nowek
TGhome Sp.z.o.o.

Dodaj komentarz

Skomentuj artykuł
time image
time image