5 MUST-HAVE w wyposażaniu kuchni i jadalni

5 MUST-HAVE w wyposażaniu kuchni i jadalni

Na co zwrócić uwagę przy wyposażaniu kuchni i jadalni? Odpowiedź jest prosta: obok designu jest jakość i funkcjonalność. Produkty, w które wyposażamy kuchnię czy jadalnię, zazwyczaj będą nam służyć w naszych codziennych czynnościach przez lata.

Podstawowe narzędzie dla komfortowego gotowania - NOŻE.

Balans pomiędzy odpornością na korozję, twardością i giętkością. Dobry nóż to taki, który nowy lub po naostrzeniu, zachowuje swoją ostrość przez długi czas, a jego rękojeść jest ergonomiczna i odporna na wilgoć panującą w kuchni.

Są dwa typy noży, które są wybierane przez pasjonatów gotowania, w zależności od personalnych preferencji lub zależnie od surowców, które mają być krojone.

Podstawowy podział to noże europejskie lub azjatyckie. W obu przypadkach występują noże kute lub walcowane.

Przez lata ostrza europejskie były projektowane do przygotowywania potraw charakterystycznych dla regionu. Zwykle są to cięższe potrawy takie jak: różnorodne mięsa i bardziej włókniste warzywa. Noże te są na ogół cięższe, grubsze, a ich krawędzie ostrzone są obustronnie pod kątem 20 stopni.

Ostrza azjatyckie przeznaczone są do lżejszych potraw - głównie do owoców morza i mniej włóknistych warzyw. Noże azjatyckie są zwykle cieńsze i posiadają krawędzi ostrzone pod kątem 15 stopni. Tradycyjne japońskie noże posiadają jednostronne ostrze, z cieńszej niż w europejskich nożach stali. Prawidłowo zaostrzone są wyjątkowo ostre.

Najlepszym wyborem będzie nóż o kutym ostrzu, którego stalowy rdzeń jest przedłużony na całą długość rękojeści. Zapewni to perfekcyjne wyważenie całego noża, co przełoży się na komfort użytkowania.

W niemieckiej fabryce w mieście słynącym z produkcji narzędzi ostrych - Solingen, produkowane są noże WÜSTHOF. Powstają tu najwyższej jakości noże kute oraz ze stali walcowanej. Wszystkie z opracowanej przez WÜSTHOF mieszanki stali chromowo-molibdenowo-wanadowej X50CrMoV15, zapewniającej optymalny balans pomiędzy odpornością na korozję, twardością i giętkością. Odpowiednia twardość znacznie spowalnia zużycie i daje łatwość ostrzenia. Dodatkowo opatentowany laserowy proces pomiaru i szlifowania ostrza w fabryce oferuje imponującą wydajność cięcia.

Dla świadomych jakości miłośników kuchennych akcesoriów, Wusthof zadbał również o pełną paletę materiałów z których wykonana jest rękojeść - od surowców syntetycznych, po naturalne drewno oraz mieszankę drewna z żywicą.

Dla miłośników tradycyjnych, japońskich noży naprzeciw wychodzi marka Kasumi, która od przeszło 800 lat specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości noży kuchennych, wytwarzanych w Seki - mieście z długą tradycją wykuwania mieczy. Ich fenomenalna ostrość, odporność na korozję, idealne wyważenie oraz wygodna rękojeść sprawiają, że każdy może poczuć się w domowym zaciszu jak mistrz kuchni.

Dobra baza - PATELNIE, które będą nam służyć przez lata do przygotowywania zdrowych posiłków.

W domu niezbędne są dwa rodzaje patelni: non-stick - z powłoką nieprzywierającą (do przygotowywania delikatnych potraw) oraz ze stali wysokowęglowej (do smażenia w bardzo wysokich temperaturach). Patelnie wykonane ze stali wysokowęglowej nie posiadają żadnych sztucznych powłok i są praktycznie niezniszczalne. Dzięki dużo wyższej temperaturze jaką osiąga stal węglowa, w porównaniu z patelnią z powłoką non-stick, świetnie sprawdzą się do smażenia mięsa, którego soki ulegają karmelizacji, tworząc chrupiącą skórkę, przy zachowaniu wilgoci wewnątrz.

Bardziej popularne patelnie non-stick ulegają szybszemu zużyciu i częściej wymagają wymiany.

Kilka lat temu na rynek detaliczny zostały wprowadzone profesjonalne patelnie francuskiej marki de Buyer, używane przez najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Dzięki zastosowaniu materiałów i technologii stosowanych dla wymagającego rynku gastronomicznego, patelnie de Buyer z powłoką nieprzywierającą mają znacznie wydłużoną żywotność.

Patelnie de Buyer nie zawierają PFOA i PFOS, są wyprodukowane we Francji z najwyższej jakości materiałów oraz spełniają wszystkie wymogi higieny i bezpieczeństwa przewidziane dla ich zastosowań: delikatne i zdrowe gotowanie ulubionych potraw bez zmiany smaków, kolorów i aromatów.

Przyjemność z pięknie podanych posiłków- PORCELANA, czy KAMIONKA?

Porcelana to z pewnością najwyższej jakości rodzaj ceramiki. Jej skład mineralny jest najbardziej szlachetny ze wszystkich ceramik. Naczynia porcelanowe wypalane są nawet w 1460°C, dzięki czemu zyskują niezwykłą odporność na działanie wysokich temperatur, wyszczerbienia i zarysowania.

Naczynia z kamionki wykonane są z mniej szlachetnej ceramiki, której nie można wypalać w tak wysokich temperaturach, jak porcelanę. To przekłada się na większą kruchość, a co za tym idzie niższą cenę tego surowca. Kamionkę wykorzystuje się więc często do większych naczyń, jak beczółki do kiszenia, czy formy do zapiekania, gdzie ilość materiału potrzebnego do produkcji jest duża i zastosowanie porcelany, podwyższyłoby bardzo cenę finalnego naczynia.

Francuska manufaktura Revol, czy polska marka Verlo tworzą ręcznie wykańczaną porcelanę, dzięki czemu każdy element zastawy jest unikatowy. Ponadto Revol jest pierwszym na świecie producentem porcelany pochodzącej z recyklingu - tak właśnie powstała kolekcja No.W.

Porcelana Rak, jest natomiast kwintesencją najwyższej jakości porcelany, dystrybuowanej również na rynek horeca, a więc spełniającej najwyższe normy jakościowe.

KIELISZKI I SZKLANKI - biżuteria Twojego stołu

Największy połysk i grę świateł daje szkło kryształowe - to jednocześnie synonim luksusu, jak i funkcjonalności. Kryształ posiada bardzo dużą odporność na zarysowania i zmatowienie. Niestety prawdą jest, że zdecydowana większość kieliszków kryształowych dostępnych na rynku zawiera ołów (a dokładnie tlenek ołowiu), który jest szkodliwy dla naszego środowiska naturalnego. Z tego powodu marka Zwiesel Glas stworzyła alternatywę dla świadomych miłośników kryształu.

Szkło kryształowe, z którego produkowane są kieliszki i szklanki marki Zwiesel Glas, jest pozbawione ołowiu i baru. Te dwa niebezpieczne dla środowiska pierwiastki zastąpiono tlenkiem tytanu i cyrkonem, dzięki czemu szkło stało się wyjątkowo odporne na zarysowania i zmatowienie. Jest jeszcze bardziej przejrzyste i błyszczące niż starszej generacji szkło kryształowe oraz bez problemu można je myć w zmywarce.

Warto wspomnieć, że marka Zwiesel Glas jest właścicielem opatentowanej technologii TRITAN PROTECT, którą stosuje do większości swoich kieliszków produkowanych w procesie mechanicznym. Polega ona na hartowaniu szkła w trzech punktach: brzeg kieliszka, łączenie nóżki z czaszą i łączenie nóżki ze stopką. Dzięki temu kieliszki wykonane w tej technologii są wyjątkowo odporne na stłuczenia i wyszczerbienia.

"Diabeł tkwi w szczegółach" - Kultowe MŁYNKI DO PRZYPRAW z dożywotnią gwarancją na mechanizm mielący

Nie ma dobrej kuchni, bez świeżych przypraw. Najgłębsze aromaty i smak osiągniesz mieląc przed użyciem, całe ziarna. Gotowe, zmielone przyprawy szybko ulegają utlenieniu, tracąc swoje zdrowotne i smakowe walory.

Marka Peugeot już od dziesiątek lat tworzy kultowe młynki do przypraw, które możecie spotkać na całym świecie - zarówno w małym bistro, jak i wyrafinowanych restauracjach. Młynki Peugeot posiadają precyzyjny i wytrzymały stalowy mechanizm mielący, opatrzony dożywotnią gwarancją producenta, dzięki czemu mamy pewność, że kupujemy produkt na lata. Wiele z młynków Peugeot posiada mechanizm U-Select, który ułatwia precyzyjne ustawienie grubości mielenia.

Ewa Nowek
TGhome Sp.z.o.o.

Komentarze

Czytaj tak, jak lubisz
W wersji cyfrowej lub papierowej
Moduł czytaj tak jak lubisz