Grupa Budujemy Dom:
Magazyn ONLINE
Miesięcznik Budujemy Dom ONLINE
Wykup dostęp od 1 zł

W jaki sposób wyrównać betonowe schody?

Wszyscy inwestorzy chcieliby, aby po wylaniu schodów ich powierzchnia była idealnie gładka i równa. W rzeczywistości często stopnie mają pewne ubytki, które wymagają naprawy bądź wypełnienia przed rozpoczęciem klejenia paneli bądź desek. W jaki sposób przeprowadzić cały proces?

W jaki sposób wyrównać betonowe schody?
Czego dowiesz się z artykułu?
  • Jak przygotować schody do naprawy?
  • Jak przeprowadzić gruntowanie schodów?
  • Jak uszczelnić sztalunek?
  • Ile zaprawy przygotować?
  • Jak wygląda proces wyrównywania schodów?

Jak przygotować schody do naprawy?

Pierwszym krokiem jest przygotowanie szalunków wyznaczających granice stopni – dzięki nim masa nie wypłynie. Mogą to być szalunki tradycyjne z desek lub z płyt gipsowo-kartonowych. Deski można przesmarować środkiem antyadhezyjnym, aby ułatwić usunięcie szalunku po całej akcji. Betonowe schody należy bezwzględnie oczyścić z drobin cementu, ewentualnych tłustych plam bądź innych zanieczyszczeń. Jeśli schody są zabrudzone tynkiem gipsowym, po jego usunięciu warto zagruntować gruntem głęboko penetrującym np. weber PG212.

Jak przeprowadzić gruntowanie schodów?

Dokładne gruntowanie podłoża cementowego preparatem weber.floor 4716 zapewni właściwe połączenie masy samopoziomującej z podłożem. Oprócz samego stopnia należy zagruntować również podstopnicę. W zależności od rodzaju podłoża:

  • podłoża o małej nasiąkliwości: 1 warstwa gruntu weber.floor 4716, koncentrat wymieszany z wodą w proporcji 1:3 (grunt : woda), czas wysychania 3–5 godz.
  • podłoża nasiąkliwe: 2 warstwy gruntu weber.floor 4716, koncentrat wymieszany z wodą w proporcji: pierwsze gruntowanie 1:5, drugie gruntowanie 1:3 (grunt : woda), czas wysychania 3–5 godzin na każdą warstwę.
Preparat do gruntowania podłoży weber.floor 4716
Preparat do gruntowania podłoży weber.floor 4716 fot. Weber

Jak uszczelnić sztalunek?

Aby uniknąć wypływania wylewki między deskami lub między deską a ścianą, zaprawę w formie szlamu: grunt weber.floor 4716 rozcieńczony wodą w proporcji 5:1 (grunt : woda) zmieszany z suchą zaprawą weber.floor 4310 do uzyskania konsystencji śmietany. Uzyskany szlam rozprowadzamy równomiernie cienką warstwą na podłożu, szczególnie w okolicach łączeń i pozostawiamy na ok. 3–5 godzin do wyschnięcia.

Ile zaprawy przygotować?

Licząc zużycie masy mnożymy powierzchnię w m2 przez 1,7 (zużycie na każdy 1 mm grubości) oraz grubość w mm. Przykładowo 0,28×1×1,7×32 = ok. 15 kg. Ilość wody – dla weber.floor 4310 jest to ok. 0,18–0,2 litra / 1 kg suchej zaprawy, czyli dla 15 kg gotowej zaprawy wychodzi ok. 2,8 litra wody. Przyda się waga i wiaderko z miarką – dzięki nim masa będzie mieć właściwą konsystencję, nie za rzadką i nie za gęstą. Dla uzyskania jednorodnej masy dodajemy do odmierzonej objętości wody suchą zaprawę, mieszając przez ok. 2 minuty wolnoobrotowym mieszadłem elektrycznym. Po odstawieniu na 2 minuty (czas aktywacji składników) należy jeszcze raz krótko przemieszać.

Jak wygląda proces wyrównywania schodów?

Gotową masę wylewamy na przygotowany schodek, najlepiej pasami, aby równo się rozpłynęła. Uważamy, żeby nie przelać poza szalunek. Zaprawa weber.floor 4310 odpowietrza się sama – bąbelki po chwili same pękają pozostawiając gładką powierzchnię. Po ok. 4 godz. schodek jest gotowy do rozszalowania*. Jeśli konieczne jest wyszpachlowanie podstopnic, można użyć masy weber.floor 4045 lub zaprawy naprawczej weberep R4 duo.

*czas wiązania zależy od grubości warstwy, temperatury i wilgotności otoczenia. Przykład dotyczy zapraw weber.floor 4310, weber.floor 4320 lub weber RENOFLOOR. W przypadku innych wylewek samopoziomujących, czas ten może się wydłużyć.

źródło i zdjęcia: Saint-Gobain Construction Products Polska marka Weber