Magnetyzery Ecomag® - niemieckie badania wody pitnej z kranu

Nakładkowe i bezprądowe magnetyzery Ecomag® skutecznie usuwają stare osady i blokują powstawanie nowych na urządzenia i instalacji. Tym samym nie ma pogorszenia jakości wody w budynku. Nie zmieniają również jej składu chemicznego, a posiadając aktualny atest Państwowego Zakładu Higieny są bezpieczne dla mieszkańców.

Magnetyzery Ecomag® - niemieckie badania wody pitnej z kranu
Akra EKO - uzdatnianie
Bez soli, prądu i ścieków
Magnetyzery do wody Ecomag
Dane kontaktowe:
22 858 34 04
Mangalia 3b/pok. 21 02-758 Warszawa

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

Filtrowanie wody z kranu - za i przeciw

Ostatnie badania wskazują, że filtrowanie wody z kranu jest zbędne, a bywa nawet szkodliwe ze względu na gromadzące się w filtrze bakterie. Testy skuteczności filtrów do wody przeprowadził niemiecki magazyn konsumencki „Markt". Sprawę opisuje też „Berliner Zeitung".

Czy komercyjne filtry do wody pitnej są konieczne?

Wiele osób używa filtrów wody pitnej w przekonaniu, że filtruje możliwe zanieczyszczenia z wody z kranu i poprawia smak. Tymczasem badanie „Markt" dowodzi, że woda z kranu po procesie filtracji zawiera więcej zarazków niż wcześniej. Powodem jest to, że zarazki gromadzą się i namnażają w ciemnych i wilgotnych wkładach filtracyjnych. Szczególnie, jeśli wkłady nie są przechowywane w lodówce, ale w temperaturze pokojowej. Druga kwestia to zbyt długie używanie filtra.

Magnetyzery Ecomag® zamontowane na przewodach instalacji wodnej w budynku mieszkaniowym - alternatywa dla tradycyjnej filtracji wody. Fot. AKRA
Magnetyzery Ecomag® zamontowane na przewodach instalacji wodnej w budynku mieszkaniowym - alternatywa dla tradycyjnej filtracji wody. Fot. AKRA

Woda z kranu często zawiera więcej minerałów niż woda butelkowana

Woda z kranu podlega surowej, znormalizowanej kontroli, prowadzonej zarówno przez przedsiębiorstwa wodociągowe, jak i służby sanitarne. Często zawiera więcej minerałów niż woda butelkowana. Świadczy o tym m.in. osad, jakie zostaje po gotowaniu - to nic innego jak wytrącone substancje mineralne.

Wyniki niemieckich testów wody pitnej są zbieżne z badaniami poznańskiego Aquanetu

Grzegorz Podolski, główny specjalista ds. bezpieczeństwa zdrowotnego wody z poznańskiego Aquanetu mówi, że wyniki niemieckich testów są zbieżne z tymi, jakie kilka lat temu przeprowadzano w laboratorium przedsiębiorstwa.

- Badaliśmy jakość wody filtrowanej - mówi Podolski - bowiem pytali nas o to nasi klienci. Stwierdzaliśmy przeważnie pogorszenie jakości wody po filtrowaniu. Szczególnie dotyczyło to filtrów węglowych lub tych do odwróconej osmozy (bez lampy UV). Wiadomo, że każdy filtr coś zatrzyma i w nocy namnażają się na tym bakterie.

Jakość wody pod względem chemicznym pogarsza się, jeśli zaniedbana jest sieć wewnętrzna w budynkach. Według polskiego prawa należy ją konserwować raz w roku, jednak ten obowiązek jest często zaniedbywany.

źródło i zdjęcia: AKRA