Woda twarda czy miękka? Która woda jest dla nas zdrowsza?

Budynki mieszkalne obsługiwane przez zakłady wodociągowe, otrzymują wodę o parametrach jakościowych określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 5.12.2017r. Jest bezpieczna do spożycia przez ludzi i bogata m.in. w kationy wapnia i magnezu - niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu.

Woda twarda czy miękka? Która woda jest dla nas zdrowsza?
Akra EKO - uzdatnianie
Bez soli, prądu i ścieków
Magnetyzery do wody Ecomag
Dane kontaktowe:
22 858 34 04
Mangalia 3b/pok. 21 02-758 Warszawa

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

Wpływ kationów magnezu i wapnia w wodzie pitnej na ludzkie zdrowie

SANEPIDY razem z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH oraz wydziały Politechnik podkreślają zalety twardej wody.

Fragment pracy Instytutu Górnictwa Politechniki Wrocławskiej: Wpływ składników mineralnych rozpuszczonych w wodzie pitnej na organizm człowieka.

"...u osób pijących miękką wodę śmiertelność z powodu chorób serca jest o 20% wyższa, a spożywanie wody pozbawionej elektrolitów prowadzi do zmian stałości składu płynu pozakomórkowego. Składniki mineralne zawarte w wodzie są przez organizm przyswajane w znaczne większym stopniu.

Mikroelementy w pokarmie występują przeważnie jako źle przyswajalne związki kompleksowe. Magnez zawarty w wodzie wchłania się 30 razy lepiej niż zawarty w pożywieniu, dodatkowo proces przetwarzania żywności (np. gotowanie) powoduje 30-75% utratę tego pierwiastka. Znaczną utratę magnezu i innych pierwiastków powoduje również gotowanie w miękkiej wodzie.

Woda poddana RO (odwrócona osmoza) nie powinna być zatem spożywana przez ludzi, gdyż nie spełnia tych wymagań, nawet po zastosowaniu filtra mineralizującego."

źródło i zdjęcia: AKRA