Kuchnia w nowej odsłonie
Według Mikołaja Wierszyłłowskiego (Wierszyłłowski i Projektanci) kwarantanna niczym krzywe zwierciadło wyostrzyła paradoksy naszego stylu życia i zaakcentowała realne potrzeby.
"Szczególnie wyraźnie widać to w przestrzeni kuchni, z której jeszcze niedawno korzystaliśmy w niewielkim stopniu. Od kilku lat na masową skalę zaczęliśmy jadać poza domem.
Nagle, z dnia na dzień, zostaliśmy tej przyjemności pozbawieni. Wróciliśmy więc do kuchni, ale już zupełnie innej niż dawniej. Do kuchni, która stała się biurem, placem zabaw, spiżarnią; kuchni - sali konferencyjnej i miejsca pracy czy nauki. W wielu przypadkach nasze kuchnie okazały się zbyt słabo wyposażone" – wskazuje Justyna Smolec (Justyna Smolec Architektura & Design).
Aktualnie potrzebne nam są urządzenia, które muszą być przede wszystkim wydaje, ciche i energooszczędne. Powiększa się także ich gama, widać na przykład większe zainteresowanie bateriami filtrującymi.
Paweł Ślęzak (Architaste) zaobserwował, że klienci częściej decydują się na ekspres do kawy. Może to wynikać z przyzwyczajenia jakiego nabyli pracując w biurze, gdzie bardzo często dostęp do dobrze zaparzonej kawy był nieograniczony.
Jak podkreśla Marta Kalkstein-Stolińska (Laboratorium Wnętrz) - "Dziś nawet użytkownicy małych mieszkań chcą mieć kuchnię w pełni wyposażoną w funkcjonalny sprzęt. Ale z powodu braku miejsca nie chcą rezygnować ze zmywarki czy ekspresu do kawy. Dlatego sukcesywnie rośnie zainteresowanie urządzeniami kompaktowymi i wielofunkcyjnymi", - co podkreśla również Marek Lorens (Marek Lorens Architektura&Design).
Zdaniem Marty Kalkstein-Stolińskiej (Laboratorium Wnętrz) - "W kuchniach coraz ważniejszą rolę zaczynają odgrywać przestrzenie do przechowywania żywności i gromadzenia zapasów".
W tym przypadku świetnie sprawdzi się spiżarnia, jednak przy mniejszym metraży wydzielenie takiego pomieszczenia jest często niemożliwe. W takiej sytuacji warto postawić na systemy do przechowywania, takie jak cargo czy magic corner.
Paweł Ślęzak (Architaste) wskazuje, że -"Rzadsze wyjścia do sklepów i kupowanie na zapas powoduje również zwrócenie się w stronę dużych chłodziarek i chłodziarko-zamrażarek". Na ten sam aspekt wskazuje również Justyna Smolec.
Większa przestrzeń, czyli lepsza organizacja
"Jednymi z największych bolączek w kuchni są brak wystarczającej ilości miejsca i organizacja przestrzeni. A zamknięcie w domach tylko wzmogło te problemy" – wskazuje Anna Wojczyńska (Vis a Vis).
Dostępne są także inne sposoby. Zdaniem Pawła Ślęzaka (Architaste) - "Zrobimy to wybierając blat, pod którym można podwiesić zlewozmywak z komorą zakrywaną nakładką". Na zalety tego rozwiązania wskazuje również Justyna Smolec (Justyna Smolec Architektura&Design), jednocześnie polecając głębokie zlewozmywaki z chowanymi bateriami, które pozwolą na odłożenie porządków na później.
Dzięki odpowiednio dobranemu stołowi, także możemy zorganizować przestrzeń w kuchni. Jak twierdzi Anna Wojczyńska (Vis a Vis) - "W czasach pandemii przyzwyczailiśmy się do niego, ponieważ wokół stołu koncentrowało się rodzinne życie. Teraz warto dokładnie przemyśleć to jak miałby wyglądać. Może powinno znaleźć się na nim miejsce na zioła i warzywa w donicach…"
Akustyka w kuchni
Nie bez znaczenia jest również akustyka. Justyna Smolec (Justyna Smolec Architektura&Design) podkreśla - "Że nauka, praca czy wypoczynek wymagają ciszy. Dlatego tak ważny jest cichy okap i zmywarka". Jak zauważa Marek Lorens (Marek Lorens Architektura &Design) - "Przekonali się o tym głównie użytkownicy źle dobranych okapów, najczęściej szafkowych".
W opinii Mikołaja Wierszyłłowskiego (Wierszyłłowski&Projektanci) - "Oczekiwać będziemy bezszelestnej pracy urządzeń, przy jednoczesnym zapewnieniu dobrej wentylacji pomieszczeń oraz oczyszczania powietrza".
Jakich nowinek możemy się spodziewać?
Jak wskazuje Mikołaj Wierszyłłowski (Wierszyłłowski i Projektanci) pandemia stworzyła nową potrzebą - dezynfekcję. Co prawda od zawsze zależy nam na higienie, ale teraz użytkownicy zaczynają przykładać do tego większą wagę.
Dlatego świetnie, gdyby było można „sterylizować” przynoszone do domu produkty, nie zamieniając kuchni w laboratorium. Wiele osób oczekuje, że takie funkcje uda się dodać do istniejących urządzeń.
Podobne zdanie ma Sebastian Marach (Yono Architecture), który prognozuje pojawienie się na rynku nowych sprzętów, posiadających funkcje wyparzania, czy inne działanie bakteriobójcze (chodzi o urządzenia, które tej funkcji jeszcze nie posiadają).
Źródło i zdjęcia: FRANKE