Wentylacja jest niezbędna, by usuwać z pomieszczeń niepotrzebne zapachy, wydychany przez nas dwutlenek węgla oraz nadmiar wilgoci. Na miejsce powietrza zanieczyszczonego napłynąć musi świeże.
Niedopełnienie tego może fatalnie odbić się nie tylko na samopoczuciu, lecz także na zdrowiu domowników.
Zgodnie z prawem, system wentylacyjny musi zapewniać:
- usuwanie zużytego powietrza z kuchni, łazienek, toalet i pomieszczeń nie wyposażonych w okna (garderoby, spiżarnie itd.);
- nawiew świeżego powietrza do pozostałych pomieszczeń;
- przepływ powietrza z pomieszczeń, do których ono dopływa, do tych, z których jest usuwane.
Należy przy tym zapewnić wymianę powietrza na poziomie co najmniej:
- 70 m3/h w kuchni z kuchenką gazową;
- 50 m3/h w kuchni z kuchenką elektryczną;
- 50 m3/h w łazience;
- 30 m3/h w wydzielonej toalecie;
- 15 m3/h w pomieszczeniach bez okien.
W kuchniach i łazienkach zalecany jest montaż wentylatorów wyciągowych umożliwiających okresowe (czyli w razie potrzeby) zwiększenie intensywności wymiany powietrza do 120 m3/h.
Uwaga! Przepisy określają dopuszczalne minimum, a nie wartości optymalne!
fot. Daikin