Czym się charakteryzują dachówki ceramiczne?
Produkuje się je z gliny z domieszką kwarcu lub mączki ceglanej. Wytwarza się je w wielu kolorach, uzyskiwanych dzięki barwieniu w masie albo zastosowaniu barwnych powłok. Na ogół mają niewielkie rozmiary - na 1 m2 potrzeba ok. 13 sztuk, ale są dość ciężkie (1 m2 pokrycia waży średnio ok. 50 kg). Mogą przetrwać ponad 100 lat.
Dachówki naturalne mają barwę ceglastą o wielu odcieniach. Nawet wyroby z jednej partii nierzadko wykazują nieznacznie odmienne odcienie. Różnice te mogą pogłębiać się z czasem - jeżeli na dachu zalegają szyszki, igły lub liście. Takie wyroby są najmniej odporne na porastanie mchem.
Powierzchnię dachówek angobowanych pokrywa się rozcieńczoną gliną, zawierającą barwniki i dopiero potem się je wypala. Aby ich powierzchnia była błyszcząca, używa się angoby kwarcowej albo szlachetnej. Takie dachówki w mniejszym stopniu porasta mech.
Wersje szkliwione (glazurowane) dopiero po wypaleniu przykrywa się kolorowym lub bezbarwnym szkliwem, który bardzo dobrze chroni przed osiadaniem zanieczyszczeń oraz glonami.
Dachówki barwione w masie produkuje się z gliny, do której przed wypaleniem dodaje się pigmenty. Mogą być szkliwione bądź angobowane. Drobne zarysowania i uszkodzenia są na nich mniej widoczne, niż na barwionych powierzchniowo.
Dowiedz się więcej o budowie dachu ➡️ Ceramiczny dach - ekonomiczne i ekologiczne rozwiązanie
Redakcja BD
Fot. otwierająca: BMI BRAAS