Kuchnia w 5 krokach z Rejs

Zaprojektowanie kuchni marzeń nie musi być trudne. Aby przygotować odpowiedni projekt, musimy spełnić kilka warunków i odpowiedzieć sobie na parę pytań. Oto jak to zrobić w pięciu prostych krokach.

Kuchnia w 5 krokach z Rejs
REJS Sp. z o.o. Ergonomiczne systemy umożliwiające optymalne wykorzystanie przestrzeni kuchennej
www.rejs.eu
REJS Sp. z o.o. Ergonomiczne systemy umożliwiające optymalne wykorzystanie przestrzeni kuchennej
Dane kontaktowe:
54 280 56 51
Mławska 61, 87-500 Rypin

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

Pracując nad projektem kuchni, musimy pamiętać, że nie ma jednego idealnego rozwiązania. Podobają nam się różne kolory, materiały i opcje. Niektórzy wolą prostotę, inni stawiają na dekoracje… Ile więc osób, tyle pomysłów. Niemniej sama recepta na projekt kuchni doskonałej jest zawsze taka sama. Należy zastanowić się czego oczekujemy i potem dopasować odpowiednie sprzęty, elementy wyposażenia i akcesoria. Przedstawiamy 5 kroków do stworzenia wnętrza ergonomicznego, funkcjonalnego i w 100% dopasowanego do naszych potrzeb.

Gdzie lodówka, zlewozmywak i kuchenka?

Pierwszym etapem prac nad kuchni powinno być odpowiednie usytuowanie trzech podstawowych sprzętów - lodówki, zlewozmywaka (zmywarki) i kuchenki (płyty). To one wyznaczają strefy robocze - czyli determinują to, co i w której części kuchni będziemy robić podczas gotowania.

- Najwygodniejszą opcją jest ta, w której AGD wyznaczają wierzchołki trójkąta i oddzielone są blatami roboczymi. Jeśli zaś musimy ułożyć je w jednej linii warto zadbać, by zlew znajdował się między lodówką i kuchenką - nie odwrotnie. Niestety często, zwłaszcza w przypadku remontów, ustawiając urządzenia jesteśmy uzależnieni od istniejących instalacji.Wówczas warto się zastanowić nad ewentualnymi przeróbkami,gdyż źle ułożone AGD z pewnością sprawi nam sporo kłopotów - mówi Damian Rybak, doradca ds. produktu firmy REJS.

Czas na szafki

Kiedy już AGD mamy ustawione czas na zabudowę meblową. Przemyślmy i narysujmy na kartce gdzie powinna stanąć szafka oraz co będziemy w niej trzymać. Wbrew pozorom, ta druga informacja jest ważniejsza. To od niej bowiem zależy, czy w danym miejscu wygodniejsze będą półki, szuflady czy mechanizmy wysuwne.

Warto dodać, że nawet jeśli zabudowa będzie wykonywana na wymiar, powinniśmy się postarać, by możliwie duża liczba szafek miała standardowe wymiary. Dzięki temu, bez trudu dopasujemy do nich później ewentualne akcesoria meblowe.

Wybieramy styl naszej kuchni

Trzeci etap prac nad aranżacją może wydawać się przyjemny i łatwy, ale to tylko pozór. Wybór stylu wnętrza, czyli materiałów, kolorów czy faktur, to ze względu na objętość i różnorodność oferty - trudne zadanie. Meble wykonać możemy z naturalnych materiałów np. drewna lub też z płyt drewnopochodnych, które mogą je doskonale naśladować.

- Oferta wzorów i wybarwień płyt i blatów może przyprawić o ból głowy. Dla przykładu w palecie marki SM’art dostępnych jestponad 80 wzorów– inspirowanych drewnem,ale również kamieniami, metalami, a nawet… tkaninami. Uzupełnieniem są obrzeża boczne,w tym te do złudzenia przypominające podłużne i poprzeczne przekroje drewna – wyjaśnia Damian Rybak.

Projektując zabudowę możemy sie również zdecydować na solid surface czyli ekologiczny materiał produkowany z naturalnych minerałów i żywic. Kompozyty marki KRION pozwalają m.in. na stworzenie zlewozmywaka połączonego z blatem, a nawet ścianką nadblatową bez widocznych spoin. Surowiec ten, dostępny w dziesiątkach kolorów, jest łatwy w utrzymaniu w czystości i bardzo odporny na działanie wysokiej temperatury i wilgoci.

Projektujemy wnętrze szafek

Planując zabudowę warto od razu zastanowić się nad wnętrzem szafek. Kiedy już wiemy gdzie będzie strefa przechowywania, możemy wcześniej zaplanować, w którym miejscu będą słupki i pojemne wysokie cargo, w których zmieszczą się zarówno zapasy, jak i duże naczynia i garnki. Cargo Maxi REJS to wielopoziomowe wysuwane półki, dzięki którym wszystkie zapasy będziemy mieć w zasięgu w mgnieniu oka.

W Cargo Mini REJS możemy wykorzystać każdy centymetr przestrzeni pod blatem
W Cargo Mini REJS możemy wykorzystać każdy centymetr przestrzeni pod blatem

Dostępne są w kilku wariantach m.in. z dnem z płyty meblowej lub drutu, dzięki czemu można je jeszcze lepiej dopasować do specyfiki produktów, które zamierzamy w nich przechowywać. W strefie zmywania dzięki niższym systemom wysuwnym np. Cargo Mini REJS możemy wykorzystać każdy centymetr przestrzeni pod blatem - nawet w szafkach wyjątkowo wąskich, o szerokości zaledwie 20 cm. Dobrym pomysłem jest też montaż wysuwanych pojemników do selektywnej zbiórki śmieci.

Ostatnie szlify w kuchni

Warto zadbać też o akcesoria, które decydować będą o estetyce kuchni. Jeżeli aranżacja utrzymana jest w nowoczesnym stylu, można dobrać do niej akcesoria w ciemnym kolorze. W ofercie REJS jest sporo produktów w modnym graficie np. systemy do szafek narożnych – Corner Optima, Corner Comfort, lub w eleganckiej czerni – relingi i uchwyty.

Systemy do szafek narożnych – Corner Comfort
Systemy do szafek narożnych – Corner Comfort

Pamiętajmy też o funkcjonalności. Zwłaszcza w strefie gotowania łatwy dostęp do najbardziej potrzebnych produktów jest bezcenny. Tu przydadzą się szuflady np. Comfort Box. Sztućce, ale również przyprawy ułożyć można w nich w specjalnie zaprojektowanych wkładach, zaś najpotrzebniejsze produkty zabezpieczyć przed przesuwaniem się i mieszaniem za pomocą mat antypoślizgowych i odpowiednich relingów.



źródło i zdjęcie: Rejs