Separatory tłuszczów powinno stosować się wszędzie tam, gdzie niezbędne jest oddzielanie tłuszczów, olejów roślinnych i zwierzęcych od ścieków, zarówno w obiektach handlowych jak i produkcyjnych, do których m.in. należą:
- kuchnie, przedsiębiorstwa gastronomiczne (restauracje, hotele, stołówki itp.),
- grille, smażalnie, chłodnie, punkty sprzedaży żywności (ze zwrotem naczyń),
- sklepy mięsne, producenci mięsa i przetworów, rzeźnie, ubojnie, wytwórnie półproduktów,
- zakłady utylizacji zwierząt,
- wytwórnie kleju z kości zwierzęcych, mydła i stearyny,
- wytwórnie margaryny, marynat, chipsów, frytek,
- olejarnie, przetwórnie orzeszków ziemnych, rafinerie oleju roślinnego.
Ścieki zawierające znaczne ilości tłuszczu w formie zemulgowanej z takich miejsc, jak mleczarnie, serowarnie, przetwórnie ryb lub z innych pomieszczeń wyposażonych tylko w zmywarki do naczyń lub w „zagęszczarki wilgotnych odpadów”, mogą być oczyszczane efektywnie w separatorach tłuszczów tylko pod określonymi warunkami.
Takie ścieki mogą wymagać dodatkowej obróbki. W celu zwiększenia efektywności pracy urządzenia, konieczne jest zamontowanie odmulacza - oferowane przez nas separatory posiadają zintegrowany odmulacz.
Prezentowany separator jest zbudowany z najwyższej klasy zbiornika z PEHD wytwarzanego w procesie obtapiania rotacyjnego.
Do każdego osadnika istnieje możliwość założenia nadstawki o wymiarach 25 i 55 cm co zapewnia montaż oczyszczalni na większych głębokościach. Nadstawki są oczywiście modułowe i można je ze sobą łączyć jedna na drugą do uzyskania potrzebnej wysokości.
Separator posiada ściankę o wymiarze 6 mm - co sprawia, że jest najlepszą konstrukcją na rynku. Dzięki dużej ściance oraz specjalnie zaprojektowanemu ożebrowaniu, separatory tłuszczu SZAKK mogą być zasypywane samym piaskiem lub gruntem rodzimym.
Obniża to znacznie koszty samego montażu, który w przypadku oczyszczalni SZAKK nie wymaga obsypywania zbiorniki mieszanką piasku z cementem.
Źródło i zdjęcia: EURO SZAKK