Uzdatnianie wody za pomocą odwróconej osmozy
Etap wstępny polega na usunięciu z wody związków żelaza oraz chloru przy pomocy wkładu sedymentacyjnego z pianki polipropylenowej 20 mikronów (PS20) uzupełnionego o blok ze spiekanego węgla aktywnego (BL).
Następnie z wody usuwane są pozostałości tego procesu – drobinki węgla z bloku – przy pomocy sedymentacyjnego wkładu z pianki polipropylenowej 5 mikronów (PS5). Filtracja zasadnicza odbywa się poprzez membranę osmotyczną. Standardowo stosuje się membranę o wydajności 75 GPD.
Etap końcowy uzdatniania polega na poprawieniu smaku wody, nasyceniu jej związkami mineralnymi i usunięciu tych zanieczyszczeń biologicznych, które okazały się zbyt małe dla membrany osmotycznej.
Za poprawę smaku odpowiada wkład zasypowy z węgla aktywnego L-GAC-Q. Odwrócona osmoza usuwa z wody zarówno niepożądane, jak i pożądane składniki. Za powtórne nasycenie jej tymi pożądanymi odpowiedziany jest wkład zasypowy z kruszywa dolomitowego L-MIN-Q i, dodatkowo, wkład bioceramiczny L-BIO-Q.
Bakterie usuwa natomiast sterylizator UV. Opisany powyżej zestaw filtracyjny sprawdzi się w większości przypadków, trzeba jednak pamiętać, że nie należy go stosować w przypadku, gdy w wodzie stwierdzono znaczne przekroczenie zanieczyszczenia mikrobiologicznego. W takiej sytuacji filtry szybko ulegną zużyciu i koszty eksploatacji urządzenia staną się nieopłacalne ze względu na konieczność częstego serwisowania.
Grzegorz Kosylak Kierownik Produkcji UST-M
źródło i zdjęcie: UST-M