Grupa Budujemy Dom:
Magazyn ONLINE
Miesięcznik Budujemy Dom ONLINE
Wykup dostęp od 1 zł

Jak zabezpieczyć blat przy kuchence gazowej? Blat z drewna, mdf czy kamienia?

Zabezpieczenie blatu w przypadku kuchni gazowych pod zabudowę to z pewnością kwestia, o której warto pamiętać. Po pierwsze mamy do czynienia z urządzeniem, które emituje ciepło, po drugie jest to sprzęt, który użytkujemy w stałym kontakcie z wodą i na to również warto zwrócić uwagę. Jest to ważne dla naszego komfortu, bezpieczeństwa i tego, aby nasza kuchnia dłużej mogła nam służyć. Jak w takim razie powinno wyglądać zabezpieczanie blatu przy kuchence gazowej?

Jak zabezpieczyć blat przy kuchence gazowej? Blat z drewna, mdf czy kamienia?
Czego dowiesz się z artykułu?
  • Jaki blat wybrać do montażu płyty gazowej?
  • Jak uchronić blat kuchenny przed uszkodzeniami?
  • Czym zabezpieczyć blat przy kuchence gazowej?
  • Jak prawidłowo zamontować kuchenkę gazową na/w blacie?

Jaki blat wybrać do montażu płyty gazowej?

Postaramy się przybliżyć Wam, na co zwrócić uwagę przy projektowaniu kuchni, montażu, ale także jak na co dzień zabezpieczyć blat podczas bieżącej eksploatacji.

Montaż kuchenki gazowej wiąże się z kilkoma ważnymi dla użytkowania kuchni aspektami. Z pewnością każdy chce, aby jego kuchnia była funkcjonalna, estetyczna i bezpieczna. W zależności od tego czy jesteście na etapie projektu, czy zmian już w gotowej kuchni, w różny sposób na te aspekty możecie wpłynąć.

Blat kuchenny wyspowy z zamontowaną płytą gazową. fot. SOLGAZ
Blat kuchenny wyspowy z zamontowaną płytą gazową. fot. SOLGAZ

Aby zadbać o funkcjonalność kuchni w przypadku nowego blatu, warto przemyśleć rodzaj materiału, z jakiego blat będzie wykonany. Coraz chętniej wybór pada na kamienie naturalne.

Są one bardzo trwałe i charakteryzują się wysoką odpornością na zarysowania, temperaturę oraz ścieranie. Świetnie sprawdzają się tutaj blaty granitowe lub z konglomeratu.

W przypadku blatu z drewna, płyty mdf lub płyty wiórowej pokrytej laminatem, mamy więcej opcji kolorystycznych. Są one natomiast mniej wytrzymałe i dodatkowe zabezpieczanie blatu, przy kuchence gazowej, jest w takim wypadku wskazane.

Kilka zasad pomoże uchronić taki blat przed uszkodzeniami:

  1. Pamiętaj, aby w przypadku blatów z drewna czy płyty, nie kłaść bezpośrednio na blacie rozgrzanych patelni czy garnków.
  2. Staraj się nie używać ostrych narzędzi kuchennych jak noże bezpośrednio na blacie, uchroni to blat od uszkodzeń.
  3. Systematycznie usuwaj wszystkie zabrudzenia z blatu.
  4. Stosuj środki do pielęgnacji, które zostawiają powłokę ochronną.
  5. Stosuj impregnaty, które ochronią blat przez wysoką temperaturą, wilgocią oraz zapobiegają osadzaniu się zabrudzeń.
  6. Staraj się nie używać do pielęgnacji blatu środków z alkoholem w składzie.
  7. Co więcej, aby Twój blat nie uległ zniszczeniu, możesz zabezpieczyć go specjalnymi nakładkami z tworzywa sztucznego, szkła lub zadbać o jego nienaruszenie metalowymi nakładkami, lub żaroodpornymi matami z sylikonu. Można je na stałe ułożyć dokoła płyty kuchennej lub używać tylko w trakcie gotowania.

Czym zabezpieczyć blat przy kuchence gazowej?

Aby odpowiednio zabezpieczyć blat podczas użytkowania płyty gazowej, producenci używają specjalnych uszczelek. Są one umieszczone od spodu płyty. Uszczelka montażowa jest także odpowiedzialna za prawidłowe osadzenie płyty w blacie

Blat kuchenny z płytą gazową. fot. SOLGAZ
Blat kuchenny z płytą gazową. fot. SOLGAZ

- W przypadku płyt gazowych bez płomieni marki Solgaz nie ma potrzeby dodatkowego łączenia płyty gazowej z blatem. Wystarczy uszczelka montażowa, w którą fabrycznie jest wyposażona płyta. Uszczelka między kuchenką a blatem, odpowiada z jednej strony za prawidłowe osadzenie  urządzenia w otworze, ale także zabezpiecza ją, zapobiegając przedostawaniu się niechcianych okruszków czy wody pod płytę. Nie zalecamy w żadnym wypadku dodatkowych klejów czy silikonów. Pod wpływem ciężaru, uszczelka pod płytą gazową będzie przytwierdzona dokładnie do blatu. - tłumaczy Przemysław Ostrowski, Starszy specjalista ds. serwisu z firmy SOLGAZ

Aby jeszcze lepiej zadbać o dobrą kondycję blatu, warto dodatkowo zabezpieczyć jego krawędzie. Jak to zrobić? Już podpowiadamy.

Najlepiej sprawdzi się sylikon lub inna masa uszczelniająca, jednak to, na co koniecznie zwróćcie uwagę, to aby wybrany uszczelniacz był odporny na oddziaływanie wysokich temperatur.

Dzięki takiemu drobnemu zabiegowi skutecznie uchronisz nieobrobione krawędzie otworu w blacie przed puchnięciem.

Uwaga! Nie silikonujemy urządzenia do blatu. Jeśli zdecydujemy się na dodatkowe zabezpieczenie krawędzi blatu, tworzywo musi być suche, zanim zamontujemy płytę w blacie kuchennym.

Jak prawidłowo zamontować kuchenkę gazową na/w blacie?

Blat kuchenny to podstawa, na której zamontowany będzie nasz sprzęt. Dlatego warto zadbać, aby był on solidnie przymocowany i wytrzymały. W celu umieszczenia kuchni w blacie szafki kuchennej lub blacie zespolonym należy wykonać w nim otwór o odpowiednich wymiarach w zależności od typu kuchni.

Pamiętaj! Wymiary otworów w blacie płyt kuchennych dedykowanych do szafki 60 cm,  u różnych producentów nieco różnią się od siebie. Wymiary te podane są zawsze w instrukcji obsługi urządzenia.

Następnie wystarczy włożyć kuchnię w wycięty otwór. I gotowe. Po kilku dniach użytkowania uszczelka znajdująca się na spodzie płyty szczelnie przylgnie do powierzchni blatu.

Tak jak wspominaliśmy powyżej w przypadku kuchenek Solgaz nie są potrzebne żadne dodatkowe sposoby mocowania. Nie zalecamy używania klejów i silikonów.

Chyba że do zabezpieczenia krawędzi płyty, ale nie do przymocowania płyty gazowej do blatu kuchennego na sztywno.

Źródło i zdjęcia: Solgaz