Technologia gaz pod szkłem
Solgaz to polski producent AGD z ponad 20-letnim doświadczeniem w tworzeniu innowacyjnych rozwiązań. Zainspirowani technologią oferują klientom wyjątkowe produkty, które na zawsze zmieniły podejście do gotowania.
Są dla Klientów, którzy wymagają więcej i nie zadowalają się standardowymi, masowo produkowanymi urządzeniami. Autorski wynalazek marki Solgaz, a zarazem sztandarowy produkt - płyta gazowa „gaz pod szkłem”, łączy w sobie energooszczędną technologię gazową z nowoczesnym designem i łatwością w utrzymaniu w czystości płyty ceramicznej.
To opatentowane rozwiązanie i wyjątkowa technologia spalania gazu pozwala na zmniejszenie zużycia gazu.
Darmowe pole grzewcze, które nie pobiera gazu
Podczas pracy urządzenia i procesu spalania gazu, produkowane są oczyszczone spaliny, których droga poprowadzona jest pod płytą tak, aby ogrzewać dodatkowe miejsce lub miejsca na płycie.
Oznaczone są charakterystycznymi liniami, nadrukowanymi na powierzchni ceramiki płyt gazowych bez płomieni Solgaz. W zależności od tego jaką ilość pól grzejnych mamy na płycie, od tego zależne jest ile darmowych pól jest do dyspozycji na kuchence.
To wydzielone dodatkowe miejsce nagrzewa się podczas gotowania, jednak nie pobiera ono dodatkowo gazu. Jest to gorąca powierzchnia odkładcza, która świetnie sprawdza się do utrzymywania temperatury potraw, czy odstawienia jedzenia, które spokojnie może sobie „dojść” na polu o niższej temperaturze.
Dzięki takiemu rozwiązaniu odzyskiwane jest ciepło, które w klasycznych kuchniach gazowych wyrzucane jest i marnotrawione do otoczenia. Proces wykorzystywania ciepła gazów odlotowych do celów ogrzewczych nazywamy rekuperacją, inaczej wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła.
Jest to efekt uboczny, który Solgaz wykorzystał tak, aby podnosić efektywność swoich bezpłomieniowych płyt gaz-pod-szkłem. Temperatura pół darmowych oscyluje w okolicy 250°C, co przekłada się na możliwość utrzymania w garnku temperatury na poziomie 60-70°C.
Darmowe pola w kuchenkach Solgaz, to z jednej strony dodatkowe pole do przygotowywania potraw, a z drugiej to rozwiązanie, które jest źródłem znacznych oszczędności.
Jeśli już nauczymy się korzystać w pełni z zalet pola darmowego, jesteśmy w stanie zużywać zdecydowanie mniej gazu, a dokładając do tego cykliczną pracę płyt bezpłomieniowych Solgaz, zmniejszyć rachunki za gaz wykorzystywany do gotowania nawet do 50%.
Źródło i zdjęcia: SOLGAZ