PokażUkryj kategorie
Zobacz oferty produktowe firm
Blaty kuchenne

8 zasad, dzięki którym zachowasz sterylną kuchnię

Print image
Copy link image
time image Artykuł na: 4-5 minut

Mimo rozluźnienia spowodowanego piękną letnią pogodą i nadziei na to, że pandemia powoli odchodzi w zapomnienie, nie powinniśmy zapominać o przywiązywaniu dużej wagi do higieny. Zapoznaj się z praktycznymi poradami, które pomogą Ci tak zaprojektować swoją kuchnię, żeby nie dochodziło w niej do zanieczyszczania żywności.

Jedną z głównych przyczyn infekcji żywności jest przenoszenie patogennych mikroorganizmów z zanieczyszczonych produktów, głównie z surowej żywności na inną, gotową do spożycia, która nie przechodzi przez dodatkową obróbkę termiczną.

Zasada postępowania do przodu stosowana w restauracjach

To metoda organizacyjna stosowana w restauracjach. Polega na rozplanowaniu kuchni w taki sposób, żeby przygotowywana żywność przechodziła od obszarów „brudniejszych” do „czystszych” bez krzyżowania się lub cofania w miejsca, w których już była.

Żeby zachować tę zasadę, podczas projektowania kuchni lub jej renowacji powinniśmy wyznaczyć trzy odrębne obszary żywności:

  • odbioru,
  • przechowywania,
  • przygotowania i przetwarzania.
Schemat zasady postępowania do przodu
Schemat zasady postępowania do przodu

Jak wdrożyć tę zasadę w domowych kuchniach?

1. Postępuj zgodnie z logiczną sekwencją pracy, w której żywność przechodzi kolejno od najbardziej zanieczyszczonego stanu do etapu końcowego spożycia bez konieczności powrotu do wcześniejszej fazy.

Zalecana kolejność jest następująca:

  • obszar przechowywania i konserwacji żywności,
  • strefa mycia,
  • przestrzeń na przygotowanie i przetwarzanie,
  • strefa gotowania i podawania.

2. Unikaj kontaktu pomiędzy surową żywnością i gotowaną zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio, poprzez sprzęt kuchenny, przybory i pojemniki.

3. Unikaj krzyżowania odpadów i brudnych naczyń z jedzeniem. Żeby to zrobić, nie wolno gromadzić odpadów, takich jak opakowania lub brudne przybory, w obszarze blatu kuchennego, w którym będzie przetwarzane jedzenie.

4. Unikaj krzyżowania naczyń brudnych z czystymi.

Zanieczyszczenie krzyżowe wiąże się z wieloma czynnikami, na które musimy zwracać uwagę, jeśli chcemy uniknąć zainfekowania żywności
Zanieczyszczenie krzyżowe wiąże się z wieloma czynnikami, na które musimy zwracać uwagę, jeśli chcemy uniknąć zainfekowania żywności

5. Unikaj kontaktu brudnych blatów lub desek do krojenia z jedzeniem, zwłaszcza jeśli jest już ugotowane lub przygotowane do spożycia.

6. Po pracy z surowym jedzeniem umyj ręce, zwłaszcza jeśli masz zamiar dotykać gotowanych lub gotowych potrawami.

7. Unikaj używania brudnych ręczników kuchennych lub jednorazowego papieru kuchennego.

8. Umieszczaj gotowane potrawy lub gotowe do spożycia na górnych półkach lodówki, a surowe potrawy, takie jak mięso i ryby, na dolnych półkach.

Przestrzeganie zasad czystości w kuchni wpływa na nasze zdrowie
Przestrzeganie zasad czystości w kuchni wpływa na nasze zdrowie i ogranicza możliwość zakażenia się bakteriami

Zanieczyszczenie krzyżowe wiąże się z wieloma czynnikami, na które musimy zwracać uwagę, jeśli chcemy uniknąć zainfekowania żywności, w tym na: gotowanie, przechowywanie jedzenia, higienę naczyń i tego, kto gotuje, a także na mycie składników przed ich użyciem.

Źródło i zdjęcia: Cosentino

Budujemy Dom lipiec - sierpień 2022

Budujemy Dom

Czasopismo budowlane dla budujących dom i wykonawców

Czas na Wnętrze lipiec - sierpień 2022

Czas na Wnętrze

Magazyn wnętrzarski pełen inspiracji

Wnętrza 2022

Wnętrza

Nowoczesne, stylowe, piękne wnętrza - zasady, porady, inspiracje

Twój Dom Twój Styl 2021

Twój Dom Twój Styl

Poradnik shoppingowy

Dom Polski 2022

Dom Polski

Jak zbudować dom tańszy niż mieszkanie

Gardeners' World Edycja Polska sierpień 2022

Gardeners' World Edycja Polska

Czasopismo ogrodnicze - najlepsze inspiracje i porady ogrodnicze

ABC Budowania 2022

ABC Budowania

Jak budować bez błędów

Nowoczesne Instalacje 2022

Nowoczesne Instalacje

Dom Energooszczędny Vademecum 2022

Dom Energooszczędny Vademecum