Zalety połączenia kuchni z salonem
- Integracja domowników - jedno pomieszczenie sprzyja integracji: osoba przygotowująca posiłki nie jest odizolowana od osób przebywających w pokoju dziennym, łatwiej jest uczestniczyć w życiu rodzinnym.
- Łatwiejsza obsługa przyjęć - podczas urodzin, imienin czy świąt gospodarze często znikają z oczu gości, by przygotować posiłki i napoje. Dzięki otwartej przestrzeni ten problem nie istnieje, ponieważ domownicy podczas krzątania się po kuchni mogą swobodnie rozmawiać z uczestnikami wydarzenia. Brak ściennych barier jest także ułatwieniem podczas serwowania potraw i sprzątania po imprezie.
- Funkcjonalność i wygoda - brak ścian nie tylko poprawia komunikację pomiędzy kuchnią, jadalnią i salonem, ale posiada inną kluczową zaletę: w otwartej przestrzeni łatwiej jest wygospodarować miejsce np. na większy stół.
- Poczucie większej przestrzeni i doświetlenie wnętrz - zatarcie granic pomiędzy dwiema strefami optycznie powiększa przestrzeń. Salon z aneksem to dobre rozwiązanie również z uwagi na lepszy dostępem do naturalnego światła (więcej okien).
Wady połączenia kuchni z salonem
Oczywiście salon z aneksem posiada nie tylko zalety, ale też pewne wady. Sporządzając listę niedogodności można wymienić:
- Kuchenne hałasy - pracy w kuchni towarzyszą rozmaite dźwięki: gotująca się woda, smażenie, praca zmywarki czy miksera, które mogą przeszkadzać osobom przebywającym w salonie.
- Kuchenne zapachy - dużym minusem salonu z aneksem są również rozchodzące się po całej przestrzeni zapachy. Można je oczywiście ograniczyć włączając wysokiej jakości okap, ale to rozwiązanie generuje hałas, a przy tym nie daje stuprocentowej skuteczności.
- Trudność w ukryciu bałaganu - nieuporządkowane blaty czy rozstawione naczynia mogą rozpraszać i wprowadzać chaos w całej przestrzeni. Decydując się na otwarte wnętrze, należy liczyć się z reżimem sprzątania w kuchni od razu po pracy.
- Narzucanie stylistyki wnętrza - aby otwarta przestrzeń była spójna i atrakcyjna wizualnie, należy zadbać o podobne wykończenie i kolorystykę w obu strefach. To z kolei generuje pewne ograniczenia i kompromisy aranżacyjne, na które nie zdecydowalibyśmy się w przypadku rozdzielności obu pomieszczeń.
Wybór podłogi do połączonego pomieszczenia
Jeżeli zalety przeważyły nad wadami i zapadła decyzja o połączeniu kuchni z salonem, wówczas należy zastanowić się nad aranżacją.
Najłatwiejszym i jednocześnie najbardziej skutecznym sposobem na wizualne połączenie tych dwóch stref jest położenie tej samej podłogi. W przypadku salonu z aneksem najczęstszym wyborem są trójwarstwowe podłogi drewniane, które lepiej znoszą zmiany wilgotności powietrza niż deski lite.
Warto przy tym zwrócić uwagę nie tylko na budowę deski, ale również na jej wykończenie oraz rodzaj i wysokość szlachetnej warstwy drewna. Do otwartej przestrzeni polecane są podłogi z grubą warstwą zewnętrzną, wykonaną z twardego gatunku drewna, np. dębu lub jesionu.
Powinny być ponadto zaimpregnowane wysokiej jakości olejem lub lakierem. Takie modele odnaleźć można m.in. w kolekcji ultrawytrzymałych desek dębowych NoLimits Collection oraz w kolekcji artystycznie postarzanych podłóg Timeless Collection.
Kolory w połączonym pomieszczeniu
Warto, aby w obu strefach ściany pomalowane były na ten sam lub zbliżony (harmonizujący) kolor. W małych mieszkaniach postawmy na jasne barwy, z kolei w przestronnych przestrzeniach można wykorzystać ciemniejsze i bardziej napigmentowane odcienie.
Wyrazisty akcent kolorystyczny w postaci dodatków, które pojawiać się będą zarówno w kuchni, jak i salonie, podkreśli połączenie obu stref.
Wyposażenie wnętrz
Aby zintegrować obie przestrzenie, warto zadbać, aby salonowe oraz kuchenne fronty szafek były w podobnej kolorystyce i o zbliżonym wykończeniu. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, dobierzmy do wszystkich mebli takie same lub podobne uchwyty, które zharmonizują wnętrze.
Dobrym krokiem jest również zabudowanie i ukrycie sprzętów AGD, dzięki czemu kuchnia stanie się zespolona z salonem, a przy tym bardziej uporządkowana.
źródło i zdjęcia: Baltic Wood