Ze względu na charakterystykę pomieszczeń bardzo ważny wpływ na wielkość strumienia będą miały te, z których powietrze jest usuwane. Zalecane są następujące wielkości powietrza wentylacyjnego dla konkretnych pomieszczeń:
- kuchnia: 70 m3/h
- łazienka: 50 m3/h
- WC: 30 m3/h
- garderoba: 15 m3/h
- spiżarnia: 15 m3/h
- wiatrołap: 15 m3/h
- komunikacja: wg uznania 15–50 m3/h
Po zsumowaniu otrzymujemy wielkość strumienia wywiewanego, który jest jednocześnie wymaganą minimalną wielkością strumienia nawiewnego. Strumień nawiewny należy rozdzielić do pomieszczeń, które zostały przydzielone do części nawiewnej, uwzględniając również wytyczne sugerowane w normie PN-83/B-03430, która określa ilość nawiewanego powietrza dla mieszkańca na poziomie 30 m3/h, lecz nie mniej niż 1 wymiana powietrza w pomieszczeniu na godzinę.
źródło i zdjęcie: aeroVent