Dębina charakterystyka:
- wyraziste usłojenie roczne,
- mocno odznaczające się promienie rdzeniowe,
- widoczne naczynia składające się na pierścień,
- biel wąska i żółta pozbawiona wartości mechanicznych,
- twardziel brunatna.
Skład chemiczny:
dębina pod względem chemicznym składa się z celulozy (44,9- 46,3%), hemicelulozy (17,5-25,5%), ligniny (23,5-28,1%), garbników (4-17%) oraz substancji mineralnych (0,3-0,7%).
Właściwości fizyczne:
gęstość w stanie suchym – 390-930 kg/m3; gęstość przy wilgotności na poziomie 12-15%: 630-700 kg/m3; gęstość drewna zaraz po ścięciu 1080 kg/m3.
1. Dębina to drewno ciężko lub średnio ciężkie.
2. Charakteryzuje się dobrą wytrzymałością na zginanie mechaniczne i ściskanie.
3. Wykazuje wysoką twardość Brinella ( dla płaszczyzny 66 MPa oraz 34 MPa na poprzecznej).
4. Trwałość drewna: twardziel jest trwała, cechuje się twardością i łupliwością, wykazuje odporność na warunki klimatyczne oraz trwałość w wodzie.
Charakterystyka techniczna
Drewno wąskosłoiste: uznaje za twarde, trudne w obróbce, o dobrych właściwościach mechanicznych.
Drewno szerokosłoiste: uznaje się za miękkie, jest podatne na obróbkę. Ma jednak obniżone (w stosunku do drewna wąskosłoistego) właściwości mechaniczne.
Obróbka mechaniczna dębiny: dobra, szczególnie w zakresie skrawania płaskiego i obwodowego. Zależy od rocznych przyrostów. Łącząc elementy dębowe należy wcześniej nawiercić otwór, dopiero potem łączyć za pomocą śrub czy gwoździ.
Obróbka typu powierzchniowego: drewno jest podatne na matowienie, wskazuje się powlekanie impregnatami światłochronnymi i stosowanie wypełniacza porów przy lakierowaniu.
Interakcje z otoczeniem: drewno ciemnieje pod wpływem wody, sinieje w kontakcie ze skorodowanymi elementami metalowymi.
Zalety tego gatunku zdecydowanie przewyższają możliwe wady, o czym świadczy fakt niezmiennej popularności dębiny, od stuleci po dziś dzień!
źródło i zdjęcia: Gdańskie Składy Drzewne