Aby picie wody prosto z kranu było w każdym przypadku zdrowe, warto oczyścić ją już na końcowym etapie przesyłu. Wygodnym rozwiązaniem są filtry montowane pod zlewozmywakiem. To ekologiczna alternatywa dla wody butelkowanej.
Do trzech razy sztuka
Korzystanie z wody butelkowanej może być kłopotliwe ze względu na konieczność ciągłego uzupełniania i magazynowania zapasów oraz koszty. Podczas produkcji plastikowych butelek zużywana jest ogromna ilość energii, a po ich wykorzystaniu powstają odpady, co niekorzystnie wpływa na środowisko. Zdecydowanie tańszym i ekologicznym rozwiązaniem jest picie odpowiednio przefiltrowanej wody.
– "Niezwykle łatwy w montażu jest zestaw filtrów podzlewozmywakowych typu FS2 i FS3 – czyli z dwoma lub trzema wkładami. Dobór modelu zależy od stopnia zanieczyszczenia wody, docierającej do naszego domu. Standardowy zestaw wyposażony jest w dwa rodzaje wkładów: sedymentacyjny, który usuwa zanieczyszczenia mechaniczne, oraz wkład z węglem aktywnym, dzięki któremu poprawia się smak, zapach oraz barwa wody. Szczególnie w dużych miastach woda charakteryzuje się nadmierną twardością, co uwidacznia się białym osadem na armaturze oraz naczyniach. W
takim wypadku warto zastosować również trzeci wkład, który dodatkowo zmiękczy wodę". – mówi Paweł Woźniak, ekspert firmy UST-M – lidera w produkcji filtrów do wody.
Sprawdź czystość i dobierz odpowiedni filtr
Aby dowiedzieć się, jak bardzo woda pochodząca z kranu jest zanieczyszczona, warto przeprowadzić prosty test. Na rynku dostępne są łatwe w obsłudze testy paskowe, dzięki którym można m.in. określić twardość, odczyn pH i zawartość poszczególnych pierwiastków. Jeżeli test wskaże, że nasza woda ma wysoki poziom zanieczyszczeń, najlepszym rozwiązaniem będzie wybór filtra odwróconej osmozy.
- "Badania przeprowadzone przez certyfikowane laboratoria dowodzą, że metoda odwróconej osmozy zapewnia najwyższą skuteczność. Technologia RO zatrzymuje nawet 96% wszystkich substancji znajdujących się w wodzie. Oczyszczanie polega na wywieraniu ciśnienia na wodę, która przechodzi następnie przez półprzepuszczalne błony zawarte w membranie filtra. W ten sposób na jednej stronie membrany zatrzymywane są zanieczyszczenia, a na drugą stronę przepływa czysta woda. Nie jest ona jednak wyjałowiona, bowiem dodatkowy wkład mineralizujący przywraca minerały, które uprzednio zostały usunięte". – dodaje ekspert firmy UST-M. Odpowiedni dobór filtrów zapewni w pełni bezpieczne dla zdrowia korzystanie z wody kranowej w celach spożywczych.
Pozwoli także uchronić przed zniszczeniem nasz sprzęt AGD oraz armaturę.
źródło i zdjęcia: UST-M Sp. z o.o.